Με την αντικατάσταση της υφιστάμενης πρακτικής των χειρόγραφων συνταγογραφήσεων με ένα ψηφιακό λειτουργικό πλαίσιο, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση εκσυγχρονίζει το υγειονομικό σύστημα στην Ελλάδα.
Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό του δικτύου ιατρικής περίθαλψης της Ελλάδας
- 24 June 2015
Το πρόγραμμα «Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση» είναι μια ψηφιακή κοινωνική υπηρεσία που έχει σκοπό να ενοποιήσει (σύνδεση και διαλειτουργία) όλα τα εθνικά κοινωνικά ασφαλιστικά ταμεία μέσω μιας πλήρως ολοκληρωμένης πλατφόρμας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που στηρίζει τη διαχείριση και εποπτεία, ενώ παράλληλα ελέγχει τον κύκλο ζωής της συνταγογράφησης φαρμάκων. Αυτός ο κύκλος αρχίζει με τη διαδικασία συνταγογράφησης φαρμάκων και περιλαμβάνει την έγκριση των συναλλαγών όλων των εθνικών κοινωνικών ασφαλιστικών ταμείων, τις ιατρικές επισκέψεις και τα ηλεκτρονικά ιατρικά παραπεμπτικά.
Με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση οι ασθενείς ωφελούνται από τη μείωση των δυσκολιών στην ασφαλιστική κάλυψη της συνταγογράφησης και απολαμβάνουν μια πιο απλή διαδικασία, ιδιαίτερα όσον αφορά την ανανέωση των συνταγογραφήσεων. Και φυσικά, υπάρχουν λιγότερα λάθη που να οφείλονται σε παρερμηνείες. Παράλληλα υπάρχει λιγότερος αριθμός εγγράφων για τις αρχές υγείας και λιγότερος μη παραγωγικός χρόνος που αναλώνεται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Οι γιατροί έχουν ηλεκτρονική πρόσβαση στις πληροφορίες του ασθενή.
Από την πλευρά του γιατρού, το έργο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης προσφέρει μια σαφή σύνοψη του ιατρικού ιστορικού του ασθενή καθώς και μια καλύτερα δομημένη τήρηση και εναρμόνιση με τις κατευθυντήριες γραμμές.
Το πρώτο πιλοτικό έργο ξεκίνησε το 2010, μέσω της εφαρμογής του συστήματος που αφορούσε ένα από τα κοινωνικά ταμεία ασφάλισης (του οργανισμού ασφάλισης ελεύθερων επαγγελματιών). Προς το παρόν, είναι η πιο σημαντική εφαρμογή ηλε-διακυβέρνησης που αφορά την ηλ-υγεία, η οποία έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί στο ΗΔΙΚΑ ΑΕ, το οποίο είναι ένα κέντρο ηλε-διακυβέρνησης για υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης.
Από τον Νοέμβριο 2014 το κύριο έργο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έχει εισέλθει στη φάση της υλοποίησης και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2015.
Το έργο έχει ένα υψηλό ποσοστό κάλυψης και διείσδυσης σε όλη τη χώρα και θεωρείται ως μια από τις σημαντικότερες πλήρως λειτουργικές εφαρμογές ηλε-διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων και των παραπεμπτικών ιατρικών πράξεων.
Ορισμένα στατιστικά
Προκειμένου να πάρετε μια ιδέα σχετικά με το ποσοστό διείσδυσης του προγράμματος, αναφέρονται παρακάτω ορισμένα στατιστικά στοιχεία για να γίνει πιο συγκεκριμένο (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, αρχές 2015):
Συνεργασία – συμμετοχή 10 200 έως 11 000 φαρμακείων στη διαδικασία συνταγογράφησης ανά μήναΣυμμετοχή 40 000 ενεργών γιατρών από τους 49 000 γιατρούς που είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα ανά μήναΠαροχή 6 000 000 υπηρεσιών ηλε-συνταγογραφήσεων ανά μήναΠαροχή 2 000 000 διαγνωστικών παραπεμπτικών ανά μήναΠαροχή υπηρεσιών ηλε-συνταγογραφήσεων σε 2 400 000 - 2 600 000 ασθενείς ανά μήναΠαροχή υπηρεσιών παραπεμπτικών ιατρικών πράξεων σε 1 000 000 ασθενείς
Συνολική επένδυση και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση
Η συνολική επένδυση για το έργο «Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση» ανέρχεται σε 11 955 020 EUR, εκ των οποίων 10 161 767 EUR είναι η συμβολή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή σύγκλιση» και τα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα «Μακεδονία - Θράκη», «Κρήτη και Νήσοι Αιγαίου», «Θεσσαλία - Στερεά Ελλάδα - Ήπειρος» και «Αττική» για την προγραμματική περίοδο 2007 - 2013.