breadcrumb.ecName
da Dansk

Mobilspil sætter gang i baltiske museumsrundvisninger

  • 27 February 2019

Baltic Museums-projektet har designet en flersproget app med en rundvisningsguide, som besøgende i det sydlige Østersøområde kan få adgang til på deres smartphones. Guiderne indeholder oplysninger og lærerigt indhold om seværdighederne samt spil, hvor turisterne kan samle badges eller point, når de besøger museer og lignende steder.

Projektteamet har oprettet flersprogede rundvisninger, som besøgende kan køre på deres egne enheder, når de besøger seværdighederne. Projektet anvender spilelementer for at involvere de besøgende mere og gøre det enkelte besøg til en oplevelse, der varer ved.

Jakub Swacha, projektkoordinator hos BalticMuseums: LOVE IT!

IT-eksperter blev inviteret til særlige programmeringsarrangementer ved navn »Baltathons« (en sammentrækning af ordene »Baltic« og »hackathon«). Tre af disse blev afholdt på turistattraktioner i Polen, Litauen og Sverige. De idéer, som opstod under disse arrangementer, blev indarbejdet i apperne. 

eGuiderne laves til fungerende prototyper. Det er planen, at den første version af disse eGuide-rundvisninger skal lanceres midt i 2019. Under et møde i Sverige udviklede partnermuseerne en håndbog om, hvordan eGuiderne kan anvendes på andre udstillinger.

Spilentusiaster giver kreative input

En af de idéer, de fandt på, var at give besøgende point for at besøge visse seværdigheder, herunder de mindre populære, for at øge antallet af turister. Brugerne kan beholde appen på deres telefoner i måneder eller endda år, så de bliver opfordret til at besøge alle udstillingerne og vende tilbage til museer, de allerede har besøgt. 

De ni projektpartnere ønsker at øge besøgstallet på tidspunkter med dårligt vejr og i lavsæsonen, at overvinde sprogbarrierer og forbedre turisternes oplevelse i højsæsonen, når der er mange besøgende. Det ultimative mål er at gøre områdets kystseværdigheder, såsom museer og videnskabscentre, til bæredygtige turistattraktioner.

Videndeling

De deltagende turistattraktioner blev adspurgt for at klarlægge deres spilkrav. Resultaterne blev samlet i skyen, hvor andre turistattraktioner har nem adgang til dem. Projektpartnerne kan tilgå systemet for at tilføje yderligere elementer, f.eks. spildesign og psykologi, til eGuide-rundvisningerne. 

Projektet har til formål at dele viden om de anvendte digitale strategier, erfaringer fra arbejdet med digitale eksperter og historiefortælling via video. Digitale eksperter i museumsmiljøer er blevet bedt om at dele deres erfaringer i onlinesessioner, som optages. Alle oplysninger gøres tilgængelige online, så andre turistdestinationer kan anvende dem.

Projektet udvikler en markedsføringsstrategi i 2019 med det formål at gøre eGuiderne mere genkendelige. Håbet med projektet er, at andre attraktioner vil gøre brug af værktøjerne og resultaterne. Dette skal fremme et bæredygtigt grænseoverskridende netværk af turistattraktioner og -destinationer, som løbende kan udveksle IT-tjenester og digitale strategier.

Samlet investering og EU-finansiering

Den samlede investering i projektet »BalticMuseums: LOVE IT!« er 148 437 500 EUR, hvoraf EU’s Europæiske Fond for Regionaludvikling bidrog med 123 767 375 EUR gennem programmet »Den sydlige Østersø« for programmeringsperioden 2014-2020.