Europa-Kommissionen
da Dansk da

Bæredygtige Synergier hjælper danske virksomheder med at blive grønnere

  • 29 July 2020

SMV'er i den industrielle og kommercielle sektor i Aalborg i Region Nordjylland har udarbejdet grønne forretningsmodeller ved hjælp af en ny tilgang i projektet Bæredygtige Synergier. Projektet har hjulpet 25 virksomheder med postnummer 9220 Aalborg med at reducere energiforbruget og anvende ressourcerne mere effektivt. 40 forretningsmodeller viser synergier mellem virksomheder og mellem økonomiske og miljømæssige fordele. Projektet har bidraget til en anslået årlig besparelse i drivhusgasudledning på 10 000 ton CO2.

Dette projekt har vist, hvordan systematisk støtte til industrielle symbioser kan fremme udvikling af grønne virksomheder, når det sker som en målrettet indsats med de rette interessenter. Det geografiske fokus på et relativt lille område, hvor flere aktører arbejdede sammen før projektet, betød, at der var den nødvendige åbenhed blandt virksomhederne til at dele ressourcer og turde være afhængige af hinanden i forretningsudviklingen.

Bæredygtige Synergier var et samarbejde mellem Aalborg Havn, Aalborg Universitet og energiklyngen House of Energy. Derudover deltog det lokale erhvervsnetværk og den offentlige energiforsyningsorganisation i projektet, som har skabt ca. 10 attraktive industrielle symbioser.

Projektet har opnået imponerende resultater, bl.a. en besparelse i energiforbruget på 11 000 gigajoule og en reduktion i materialeforbrug på ca. 2 600 ton FE-ækvivalenter. Besparelsen i drivhusgasudledning var desuden otte gange større end estimaterne, da projektet blev lanceret, og reduktionen i materialeforbrug ti gange større. Projektet blev afsluttet den 30. juni 2020, dvs. at resultaterne ikke omfatter de sidste fire måneder af projektet.

Ressourcedeling give fordele til alle

Selvom hver virksomhed arbejder på sin egen grønne forretningsmodel, var et vigtigt element i projektarbejdet desuden at finde områder, hvor de kunne samarbejde. For eksempel delte virksomhederne ressourcer eller deltog i fælles løsninger om indsamling og transport af affald. Det væsentlige har været at benytte områdets ressourcer klogere, at sørge for, at affald bliver genbrugt og genanvendt, og at affald ikke sendes til deponi.

I en række initiativer anvender en virksomhed affald eller kasserede materialer fra en anden virksomhed  til at lave nye produkter. For eksempel skaber en lokal industridesigner en ny møbelkollektion ved hjælp af overskydende metal, træ og træfiberplade fra tre lokale virksomheder. Affaldsmaterialerne bliver omdannet til moderigtige borde og lamper i en reelt bæredygtig proces.

I et andet samarbejde blev bølgeplastemballage fra leverancer til lokale metalforarbejdningsvirksomheder som noget helt nyt genanvendt. Flere virksomheder samler denne type affald, hvilket gør genbrug økonomisk bæredygtigt. Projektteamet udviklede også en ordning til, at lokale virksomheder kan genanvende papkasser billigt og effektivt, og de behøvede dermed ikke længere køre dem til genbrug eller smide dem væk.

Den nye tilgang til bæredygtighed

Bæredygtige Synergier kortlagde først ressourcestrømmene i lokale SMV'er og så på de områder med størst potentiale for energibesparelser og reduktion af ressourceforbrug. På baggrund af denne kortlægning gjorde koordinatoren den grønne forretningsudvikling nemmere ved at foreslå modeller til optimering af virksomheders resultater, matchmaking mellem relevante virksomheder, registrering og kvalitetskontrol af rådgiveres input og dokumentation af miljøpåvirkningerne via vurderinger af livscyklusser.

Til udvikling af forretningsmodeller til industriel symbiose lavede projektet sin egen model "GAIA", som tager udgangspunkt i en livscyklus, og som anvendes til at supplere Canvas-forretningsmodellen – en skabelon til udvikling af nye eller dokumentation af  eksisterende forretningsmodeller.

Samlet investering og EU-finansiering

Den samlede investering i projektet »Bæredygtige Synergier« er 1 035 874 EUR, hvoraf EU’s Europæiske Fond for Regionaludvikling bidrog med 517 937 EUR gennem det operationelle program »Innovation og bæredygtig vækst i virksomheder« for programmeringsperioden 2014-2020. Investeringen hører under prioriteten »Miljø og ressourceeffektivitet«.