Declarație comună a comisarilor europeni Vytenis Andriukaitis, responsabil pentru sănătate și siguranță alimentară, și Carlos Moedas, responsabil pentru cercetare, știință și inovare, cu ocazia Zilei europene a sensibilizării cu privire la utilizarea antibioticelor, celebrată în data de 15 noiembrie
Astăzi sărbătorim a 10-a aniversare a Zilei europene a sensibilizării cu privire la utilizarea antibioticelor semnalând, încă o dată, problema rezistenței la antimicrobiene (RAM), care reprezintă una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății mondiale. În condițiile în care în UE anual mor 25 000 de persoane și se cheltuie 1,5 miliarde EUR (costuri cu asistența medicală și pierderi de productivitate), un efort de comunicare solid este necesar mai mult decât oricând. Însă acțiunile de sensibilizare nu sunt suficiente, sunt necesare acțiuni care să contribuie la depășirea diferențelor și care să sporească nivelul de performanță al statelor membre la cel mai înalt nivel existent.
Din cauza creșterii continue a rezistenței la antibiotice, chiar și la cele de ultimă instanță precum colistinul, ne confruntăm cu un viitor „post-antibiotice” înfricoșător, în care efectuarea oricărei intervenții chirurgicale majore, a oricărui transplant de organ sau a implantării cu succes a unui nou șold sau a unei noi valve cardiace ar fi imposibile. Până în 2050, RAM ar putea ucide o persoană la fiecare trei secunde, iar decesele din această cauză ar putea fi mai multe decât cele cauzate de cancer.
Tocmai pentru a evita un astfel de viitor de neconceput, la 29 iunie am prezentat un nou plan de acțiune „O singură sănătate” (One Health) împotriva RAM, care se bazează pe acțiunile întreprinse de UE în aproape două decenii, atât în domeniul sănătății umane, cât și în cel veterinar, și care ține seamă de învățămintele desprinse din acțiunile precedente ale UE. Planul de acțiune evidențiază faptul că este necesară combaterea simultană a utilizării agenților antimicrobieni la oameni și la animale, pentru a combate mai eficient rolul RAM în mediu. De asemenea, el subliniază că UE ar trebui să joace un rol principal în combaterea RAM și ar trebui să aducă o valoare adăugată acțiunilor statelor membre.
Scopul noului plan de acțiune este acela de a proteja capacitatea noastră de a trata eficient infecțiile la oameni și la animale. Principalele obiective sunt: „transformarea UE într-o regiune în care se aplică cele mai bune practici”; „stimularea cercetării și inovării;” și „modelarea agendei mondiale”.
Realizăm deja progrese cu privire la anumite acțiuni. De exemplu, în luna iunie a acestui an, Comisia a adoptat Orientările UE privind utilizarea prudentă a antimicrobienelor în domeniul sănătății umane; În septembrie a fost lansată Acțiunea comună europeană privind rezistența la antimicrobiene și infecțiile asociate asistenței medicale (EUJAMRAI), cuprinzând 28 de țări; de asemenea, luna trecută, ECDC, EFSA și EMA au adoptat un aviz științific care stabilește indicatorii care vizează sectorul uman și cel animal, astfel încât UE și statele membre să își pot măsura progresele în domeniu.
În domeniul cercetării, investițiile vor continua în cadrul programului Orizont 2020, în cazul căruia, până în prezent, au fost finanțate proiecte cu un buget cumulat de 350 de miliarde EUR. O sumă suplimentară de 200 de milioane EUR a fost dedicată RAM pentru următorii 3 ani. În plus, UE se va baza pe succesul inițiativelor sale internaționale de amploare, cum ar fi Parteneriatul dintre țările europene și cele în curs de dezvoltare privind trialurile clinice și Inițiativa de programare în comun privind RAM, pentru a dezvolta în continuare un mediu de cercetare în domeniul RAM mai solid și mai interconectat, cu o veritabilă dimensiune globală.
Mai târziu în cursul acestui an, este de așteptat ca Inițiativa privind medicamentele inovatoare (IMI) să stimuleze cercetarea vizând înțelegerea valorii biomarkerilor cu rol diagnostic și a obstacolelor din calea adoptării lor. Aceasta va reuni expertiza mediului academic, a IMM-urilor și a industriei farmaceutice. De asemenea, ea va extinde programul IMI intitulat „Medicamente noi pentru microbii răi”, care a investit deja masiv în RAM.
IMM-urile europene sunt motoarele inovării în domeniul RAM. Două IMM-uri vor primi un nou impuls pentru dezvoltarea de noi antimicrobiene și de substanțe alternative, beneficiind de finanțare în cadrul facilității de finanțare InnovFin pentru boli infecțioase (InnovFin ID).
În plus, am instituit rețeaua „O singură sănătate”, care pune la dispoziția experților statelor membre din sectoarele sănătății umane și veterinare un forum pentru schimbul de bune practici.
În timp ce ambițiosul plan de acțiune al UE este pus în aplicare, mai avem multe de făcut în viitor pentru a aduce toate țările UE la același standard ridicat și pentru a răspândi aceste standarde pe plan internațional. Deoarece estimările cele mai sumbre prevăd că, în cazul în care rata de rezistență actuală crește cu 40 %, ne-am putea confrunta cu 390 000 de decese pe an în Europa până în 2050, miza este cât se poate de mare. Numai printr-o cooperare la nivel european și internațional vom putea controla și atenua rezistența la antimicrobiene. Astăzi, cu ocazia Zilei europene a sensibilizării cu privire la utilizarea antibioticelor, reafirmăm angajamentul nostru de a face exact acest lucru.
Contul de Twitter și pagina de Facebook ale comisarului Vytenis Andriukaitis
Contul de Twitter și pagina de Facebook ale comisarului Carlos Moedas
|