Verkkoversio | ISSN 2529-4377
 

 
European Commission Logo

Euroopan komission Suomen-edustusto

Uutiskirje 11/2024

banner for: Representation in Finland - Finland Representation Newsletter

Facebook Facebook Finland | Instagram Instagram Finland | YouTube YouTube Finland | Twitter Twitter Finland

Sisällysluettelo

Uutiset

Uutiskirjeen toimitus toivottaa kaikille lukijoille hyvää juhannusta!

Seuraa kesäajan EU-uutisia ja tapahtumiamme edustuston nettisivuilla ja sosiaalisessa mediassa. Edustusto on muun muassa mukana SuomiAreenassa Porissa 26. kesäkuuta sekä Turun Eurooppa-foorumissa 30. elokuuta. Seuraava uutiskirje ilmestyy kesälomien jälkeen. Hyvää juhannusta ja aurinkoista kesää!

 
Lisää
 
Mansikoita

Komissio esitteli muuttoliike- ja turvapaikkasopimuksen yhteisen täytäntöönpanosuunnitelman

Muuttoliike- ja turvapaikkasopimuksella tuodaan laaja, koko reitin kattava lähestymistapa muuttoliikkeen hallintaan. Komissio on nyt esitellyt muuttoliike- ja turvapaikkasopimuksen yhteisen täytäntöönpanosuunnitelman. Sen tavoitteena on varmistaa, että kaikki on kunnossa kesäkuuhun 2026 mennessä, jotta sopimus toteutuu käytännössä. Suunnitelma jakautuu kymmeneen osa-alueeseen. Näihin kuuluvat muun muassa yhteinen muuttoliike- ja turvapaikkatietojärjestelmä (Eurodac), uusi järjestelmä muuttoliikkeen hallitsemiseksi EU:n ulkorajoilla, yhteisvastuun toimivuus sekä turvapaikanhakijoita ja haavoittuvassa asemassa olevia henkilöitä koskevat uudet suojatoimet. EU:n on tärkeä jatkaa ja tehostaa yhteistyötä kumppanimaiden kanssa. Keskeistä tässä ovat erityisesti seuraavat: muuttajien salakuljetuksen torjunta, tehokas palauttaminen, takaisinotto ja uudelleenkotouttaminen sekä lailliset väylät. Yhteisen täytäntöönpanosuunnitelman pohjalta laaditaan EU-maiden kansalliset täytäntöönpanosuunnitelmat, joiden tulee valmistua joulukuuhun 2024 mennessä.

 
Lisää
 
Komissio esitteli muuttoliike- ja turvapaikkasopimuksen yhteisen täytäntöönpanosuunnitelman

Komissio käynnisti Destination Earth -järjestelmän Suomessa – tavoitteena tukea ilmastonmuutokseen sopeutumista

Komissio on ottanut käyttöön Destination Earth -järjestelmän (DestinE) ensimmäisen version. Järjestelmä käynnistettiin Suomessa, ja paikan päällä olivat myös komission johtava varapuheenjohtaja Margrethe Vestager sekä työministeri Arto Satonen. Destination Earth on komission lippulaivahanke, jonka tarkoituksena on kehittää maapallon huipputarkka digitaalinen kaksonen. Destination Earth -järjestelmän käyttöönoton myötä Euroopan supertietokoneille (EuroHPC), myös LUMI-supertietokoneelle Kajaanissa, on annettu tehtäväksi simuloida ilmastonmuutoksen ja äärimmäisten sääilmiöiden vaikutuksia. Aloitteen ansiosta Euroopalla on paremmat valmiudet vastata suuriin luonnonkatastrofeihin, sopeutua ilmastonmuutokseen ja arvioida tällaisten tapahtumien mahdollisia sosioekonomisia ja toimintapolitiikkaan liittyviä vaikutuksia.

 
Lisää
 
Komissio käynnisti Destination Earth -järjestelmän Suomessa – tavoitteena tukea ilmastonmuutokseen sopeutumista

Tapahtumat

23.6. EU:n sisämarkkinakiertue pysähtyy Turkuun

Euroopan sisämarkkinoiden 30-vuotisjuhlan kunniaksi järjestetty EU:n sisämarkkinakiertue pysähtyy 23. kesäkuuta klo 10.00–19.00 Turun Kauppatorille. Kiertue kertoo, miten monella tavalla EU:n sisämarkkinat ovat vaikuttaneet positiivisesti jokapäiväiseen elämäämme vuodesta 1993. Ne ovat tuoneet mahdollisuuksia opiskella, asua ja työskennellä missä tahansa EU:n alueella. Kiertueen interaktiivisella tapahtuma-alueella voi tutustua EU:n sisämarkkinoiden vaikutuksiin arkielämäämme sekä osallistua erilaisiin aktiviteetteihin ja peleihin. Tapahtuman järjestää Euroopan komission sisämarkkinoiden, teollisuuden, yrittäjyyden ja pk-yritystoiminnan pääosasto.

 
Lisää
 
Euroopan sisämarkkinat 30 vuotta

26.6. Euroopan komission Suomen-edustusto mukana SuomiAreenassa Porissa

Ursula von der Leyenin komissio astui virkaan joulukuussa 2019. Samalla kun komissio on edistänyt toimikautensa alussa valittuja painopistealoja, se on joutunut hakemaan ratkaisuja yllättäviin kriiseihin, jotka kuuluvat vakavimpiin EU:n historiassa. Mitkä ovat sen tärkeimmät onnistumiset? Mitä haasteita seuraava komissio saa ratkaistavakseen? Keskusteluun osallistuvat Euroopan ympäristökeskuksen pääjohtaja Leena Ylä-Mononen, Eurooppa-tutkija Timo Miettinen ja Suomen EU-nuorisodelegaatti Emilia Uljas. Keskustelua luotsaa toimittaja Jussi-Pekka Rantanen. Keskustelu käydään 26. kesäkuuta klo 18.00–18.45 Raatihuoneenpuiston lavalla (Teatterikatu 7, Pori). Se myös striimataan MTV Katsomoon.

 
Lisää
 
SuomiAreena

28.–30.8. Eurooppa-foorumi Turussa

Eurooppa-foorumi järjestetään Turussa jo seitsemättä kertaa. Edustusto järjestää tapahtumassa keskustelutilaisuuden otsikolla ”Puolustus ja turvallisuus”. Keskustelua käydään Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen vaikutuksista unionin luonteeseen sekä tarvittavista jatkotoimista kriittisten riippuvuuksien vähentämiseksi ja huoltovarmuuden kohentamiseksi. Lisäksi pohditaan, mitä toimia tulevalta komissiolta tarvitaan, jotta eurooppalaisille kyetään takaamaan kokonaisturvallisempi unioni. Keskustelemassa ovat Euroopan investointirahaston toimitusjohtaja Marjut Falkstedt, Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Janne Känkänen sekä Euroopan komission puolustusteollisuuden ja avaruusasioiden pääosaston (DG DEFIS) erityisasiantuntija Jonas Cederlöf. Keskustelun juontaa toimittaja Petri Raivio. Keskustelu käydään 30. elokuuta klo 12.30–13.15 Turun kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä (Itäinen Rantakatu 14). Tervetuloa!

 
Lisää
 
28.–30.8. Eurooppa-foorumi Turussa

Linkkivinkit

EU – mukana arjessa: Euroopassa sähköautojen latausverkosto laajenee ja latauspisteiden käyttö helpottuu

EU pyrkii suitsimaan fossiilisten polttoaineiden käyttöä edistämällä siirtymistä vaihtoehtoisiin polttoaineisiin. Tämä edellyttää kuitenkin kattavan julkisen latausinfrastruktuurin rakentamista. Tähän asti sähköautojen latausinfrastruktuuri EU:ssa on ollut hajanaista ja jokaisella laitetoimittajalla on ollut omat maksustandardinsa. EU:n asetus vaihtoehtoisten polttoaineiden infrastruktuurin käyttöönotosta toi tähän merkittävän muutoksen. Harvalla latausasemalla on voinut maksaa pankki- tai luottokortilla, mutta uusissa latauspisteissä sen pitää olla mahdollista aivan kuten huoltoasemilla polttoainetta tankatessa. Lisäksi lataushintojen on oltava avoimesti saatavilla. Sähköautojen julkisia latausasemia valmistavan suomalaisen Kempowerin toimitusjohtaja Tomi Ristimäki uskoo, että latauksen maksamisen helpottuminen lisää kuluttajien uskallusta siirtyä sähköautoihin. ”Asiaan vihkiytyneet jaksavat selvittää asioita ja olla kiinnostuneita eri järjestelmistä ja äpeistä, mutta sähköauton ostamista tai vuokraamista miettiviä helpottaa, jos maksaa voi itselle entuudestaan tutulla tavalla.”

 
Lisää
 
EU – mukana arjessa: Euroopassa sähköautojen latausverkosto laajenee ja latauspisteiden käyttö helpottuu

Ilmastolähettiläs kannustaa ilmastotekoihin esimerkin voimalla

Kun Euroopan alueiden komiteassa vuonna 2020 kerrottiin, että komissio on lanseeraamassa ilmastolähettiläsprojektia, nousi kokouksessa mukana olleen suomalaisedustajan Mirja Vehkaperän käsi pystyyn. Pitkään ammattipoliitikkona toiminut Vehkaperä koki ilmastoasioihin keskittyvän vapaaehtoistehtävän heti omakseen. ”Haluan olla vaikuttamassa konkreettisiin asioihin, joita jokainen kunta ja kuntalainen pystyy tekemään paikallistasolla. Lähdetään ihan arjen askareista, kuten kuinka liikkumista voidaan miettiä vähäpäästöisemmäksi”, sanoo nykyisessä kokopäivätyössään Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajana vaikuttava Vehkaperä. Vehkaperä uskoo vahvasti esimerkin voimaan. Hänellä on omassa kodissaan aurinkopaneelit katolla, tallissa sähköauto, ja vaatteiden kierrätys on hänelle luonnollinen osa arkea. Hänen tavoitteenaan on saada kaupungin asukkaat mukaan kiertotalouden toteuttamiseen, herättää mielenkiintoa ilmastoasioihin ja kannustaa tekoihin paremman ympäristön puolesta.

 
Lisää
 
Mirja Vehkaperä

Avoimet työpaikat

Työpaikat EU:n toimielimissä

Yhdelle sivustolle koottuna löytyy suomeksi kattava tietopaketti virkamiesurasta, määräaikaisista työmahdollisuuksista ja harjoitteluista Euroopan komissiossa ja muissa EU:n toimielimissä. Sivusto sisältää osiot muun muassa avoimista työpaikoista, hakumenettelystä, käytännön työskentelystä EU:n palveluksessa, harjoittelujaksoista, tutkijoille tarjolla olevista tehtävistä sekä rekrytointeja hoitavasta EU:n henkilöstövalintatoimisto EPSOsta.

 
Lisää
 
Työpaikat EU:n toimielimissä

Avoimien EU-työpaikkojen hakutietokanta

EU:n henkilöstövalintatoimiston EPSOn tietokannasta voi hakea avoimia EU-työpaikkoja aihealueen, sopimustyypin, palkkaluokan ja toimipaikan perusteella. Tietokannassa on tarjolla sekä vakituisia että määräaikaisia työsuhteita.
 
Lisää
 

Harjoittelupaikat EU:n toimielimissä ja erillisvirastoissa

EU:n henkilöstövalintatoimiston EPSOn sivuilta löytyy keskitetysti tietoa EU:n eri toimielinten ja lukuisten EU:n alaisten erillisvirastojen, kuten Helsingissä sijaitsevan Euroopan kemikaalivirasto ECHAn, tarjoamista harjoittelumahdollisuuksista. Useimmat EU-elimet tarjoavat harjoittelupaikkoja korkeakoulututkinnon suorittaneille nuorille. Harjoittelun aloitusajankohta ja kesto sekä harjoittelusta maksettava palkka/korvaus vaihtelee isäntäorganisaation ja sijaintimaan kustannustason mukaan. Vuosittain harjoittelijoita otetaan yhteensä n. 1 200.
 
Lisää
 

Tämä on Euroopan komission Suomen-edustuston uutiskirje. Ohjeet uutiskirjeen tilaamiseen ja tilauksen lopettamiseen löytyvät täältä. Uutiskirjeeseen sovellettavat vastuuvapaus-, tekijänoikeus- ja tietosuojasäännöt löytyvät täältä.

ISSN: 2529-4377