Verkkoversio | ISSN 2529-4377
 

 
European Commission Logo

Euroopan komission Suomen-edustusto

Uutiskirje 6/2024

banner for: Representation in Finland - Finland Representation Newsletter

Facebook Facebook Finland | Instagram Instagram Finland | YouTube YouTube Finland | Twitter Twitter Finland

Sisällysluettelo

Uutiset

Edustuston päällikkö Maria Blässar: Kohti kiireistä EU-vaalikevättä!

Olemme jo saaneet nauttia aurinkoisista kevätpäivistä, ja nyt onkin aika virittäytyä kiireiseen EU-vaalikevääseen. Euroopan parlamentin tämän vaalikauden viimeinen täysistunto on parin viikon kuluttua, ja sen jälkeen myös vaalikampanjat alkavat täydellä teholla. Kesäkuun EU-vaalit ovat erittäin tärkeät, eivät vähiten viime vuosina radikaalisti muuttuneen geopoliittisen tilanteen ja turvallisuustilanteen muutoksen takia. Seuraavalla parlamentin kaudella päätettäneen myös EU:n laajentumisesta. Sisämarkkinat ovat EU:n kovinta ydintä, ja niitä tullaan syventämään ja laajentamaan. Ensi viikon Eurooppa-neuvostossa keskustellaan siitä, kuinka sisämarkkinoita kehitetään vastaamaan tämän päivän geopoliittisiin haasteisiin. On arvioitu, että kilpailukykyyn ja eri riippuvuuksien hallintaan sekä ilmastoon ja digitaalisuuteen keskittyvät asiat korostuvat ensi kaudella. Sisämarkkinoiden uuden lainsäädännön luomisessa Euroopan parlamentti on keskeisessä roolissa.

 
Lisää
 
EU-vaalien äänestys

Muuttoliike- ja turvapaikkasopimus hyväksyttiin

Euroopan parlamentti on hyväksynyt äänestyksessään EU:n uuden muuttoliike- ja turvapaikkasopimuksen. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen totesi saavutuksen olevan historiallinen. ”Vuosia kestäneen intensiivisen työn jälkeen muuttoliike- ja turvapaikkasopimuksesta tulee todellisuutta”, von der Leyen sanoi ja jatkoi: ”Muuttoliike on Euroopalle haaste, johon on vastattava Euroopan tasolla. Vastauksen on oltava tehokas, oikeudenmukainen ja määrätietoinen. Muuttoliike- ja turvapaikkasopimus on juuri tällainen. Sillä on todellista merkitystä kaikille eurooppalaisille. Ensinnäkin ulkorajojen turvallisuus parantuu. Saamme tiedon rajanylittäjistä järjestämällä rekisteröinnin ja seulonnan, ja samalla varmistamme perusoikeuksien suojelun riippumattomalla valvonnalla. Toiseksi saamme nopeammat ja tehokkaammat turvapaikka- ja palauttamismenettelyt. Tämä tarkoittaa sitä, että henkilöt, joilla ei ole oikeutta turvapaikkaan, eivät saa tulla Euroopan unioniin, kun taas sotaa tai vainoa pakenevat voivat luottaa siihen, että saavat tarvitsemaansa suojelua. Sopimuksella saadaan aikaan sopiva tasapaino järjestelmän väärinkäytön vastaisten tiukempien sääntöjen ja heikoimmassa asemassa olevien huolenpidon välillä. Kolmanneksi suhtaudumme yhteisvastuullisemmin ulkorajoillamme sijaitseviin jäsenvaltioihin, jotka hallitsevat laittoman maahanmuuton aiheuttamaa painetta.”

 
Lisää
 
Pakolaisleiri

Kalevalalle Euroopan kulttuuriperintötunnus

Komissio on myöntänyt Euroopan kulttuuriperintötunnuksen seitsemälle kohteelle. Yksi tunnuksen saajista on Kalevala. Laaja suomalainen yhteistyöverkosto haki Euroopan kulttuuriperintötunnusta Kalevalalle elävänä eeposperinteenä. Hakemuksen ytimessä oli eurooppalaisille nuorille suunnattu Eeppinen kaleidoskooppi -hanke, joka korostaa kulttuuriperinnön elämistä ja muuntumista ajallisesti ja paikallisesti. Euroopan kulttuuriperintötunnus voidaan myöntää muistomerkeille, luonnon- tai kaupunkikohteille mutta myös kulttuuriesineille, tavaroille ja aineettomalle perinnölle. Euroopan kulttuuriperintötunnuksia on myönnetty vuodesta 2013 lähtien. Kohteiden valinnassa kiinnitetään huomiota niiden symboliseen arvoon ja rooliin Euroopan historiassa sekä siihen, millaista toimintaa ne tarjoavat. Euroopan kulttuuriperintökohteet tuovat Euroopan unionin ja sen kansalaiset lähemmäs toisiaan. Suomen ensimmäinen Euroopan kulttuuriperintötunnus myönnettiin vuonna 2022 Jyväskylän Seminaarinmäelle ja tasa-arvoiselle koulutukselle.

 
Lisää
 
Kalevalalle Euroopan kulttuuriperintötunnus

Arvioitavina EU:n teollisuuden ja työmarkkinaosapuolten kanssa käydyt vuoropuhelut puhtaasta siirtymästä

Komissio on arvioinut tiedonannossaan vuoropuheluja, joissa on keskusteltu Euroopan teollisuuden ja työmarkkinaosapuolten kanssa muun muassa siitä, miten Euroopan vihreän kehityksen ohjelman täytäntöönpanoa voidaan parantaa ja tukea. Arviointia hyödynnetään seuraavassa Eurooppa-neuvostossa käytävissä EU-johtajien keskusteluissa Euroopan puhtaan siirtymän tulevista vaiheista. Puhtaasta siirtymästä on tähän mennessä käyty yhdeksän vuoropuhelua. Teollisuus ja työmarkkinaosapuolet vahvistivat olevansa vahvasti sitoutuneita Euroopan vihreän kehityksen ohjelman laatimiseen ja täytäntöönpanoon. Työmarkkinaosapuolet korostivat, että on tärkeää varmistaa siirtymän sosiaalinen oikeudenmukaisuus, luoda laadukkaita työpaikkoja sekä tiivistää jäsenneltyä työmarkkinaosapuolten vuoropuhelua. Vuoropuheluissa on keskitytty vetyyn, energiaintensiivisiin teollisuudenaloihin, puhtaaseen teknologiaan, energiainfrastruktuuriin, kriittisiin raaka-aineisiin, metsäbiotalouteen, kaupunkeihin, puhtaaseen liikkumiseen ja teräkseen.

 
Lisää
 
Euroopan vihreän kehityksen ohjelma

Ministeri Adlercreutz vierailee yliopistoissa keskustelemassa EU:ssa työskentelyn mahdollisuuksista

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz vierailee tämän kevään aikana useassa suomalaisessa yliopistossa kertomassa ja keskustelemassa mahdollisuuksista työskennellä EU:n palveluksessa. Yliopistokiertueen tarkoitus on lisätä opiskelijoiden kiinnostusta hakeutua EU-tehtäviin ja tarjota EU-uriin liittyvää tietoa. ”Mitä enemmän suomalaisia työskentelee EU:n toimielimissä, sen paremmin siellä myös tunnetaan Suomen erityispiirteet. Se, että saamme nostettua suomalaisten nuorten kiinnostusta EU-uria kohtaan, on ratkaisevan tärkeää myös EU-vaikuttamisen kannalta. Suomen etu on, että Brysselin käytävillä työskentelevillä on kosketuspintaa suomalaiseen arkeen. Nuorille EU-ura taas tarjoaa hienon mahdollisuuden olla mukana vaikuttamassa koko maailman kannalta ratkaiseviin kysymyksiin”, ministeri Adlercreutz sanoi. Kiertue alkoi 12. maaliskuuta, ja seuraava kohde on Jyväskylän yliopisto 22. huhtikuuta. Helsingin yliopistossa ja Aalto-yliopistossa Adlercreutz vierailee 23. huhtikuuta. Kiertueelle on suunniteltu jatkoa syksylle 2024.

 
Lisää
 
Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz

Tapahtumat

5.3.–21.5. Yleisöluentosarja ”Alustat, teknologiat ja vaikuttaminen – utopiat ja dystopiat”

Faktabaari ja Aalto-yliopiston informaatiovaikuttamisen kurssi järjestävät keväällä 2024 yleisöluentosarjan otsikolla ”Alustat, teknologiat ja vaikuttamien – utopiat ja dystopiat”. Yhdeksänosainen sarja alkaa 5. maaliskuuta Joonas Pörstin luennolla aiheesta ”Poliittisen propagandan perusteet ja vaikuttavuus”. Sarjan toisen luennon pitää 12. maaliskuuta Antti Sillanpää aiheesta ”Infovaikuttamisen muutokset”. Luennot julkaistaan tallenteina Faktabaarin verkkosivuilla. Tallenteet ovat saatavilla aina luentopäivää seuraavasta päivästä viikon ajan.

 
Lisää
 
Tietokoneen näppäimistö

17.4. Keskustelutilaisuus Venäjä-pakotteista

Tervetuloa eduskunnan Ukraina-ryhmän keskustelutilaisuuteen Venäjä-pakotteista. Äänessä ovat ulkoministeri Elina Valtonen, komission Suomen-edustuston päällikkö Maria Blässar, pääanalyytikko Lauri Myllyvirta (Centre for Research on Energy and Clean Air) sekä kansanedustajat Pekka Toveri (kok.), Oras Tynkkynen (vihr.) ja Sanna Antikainen (ps.). Tilaisuus järjestetään Eurooppasalissa (Malminkatu 16, Helsinki) 17. huhtikuuta klo 14.15–15.15.

 
Lisää
 
Ukrainan lippu

19.4. Keskustelutilaisuus: Mitä uusi EU:n maahanmuutto- ja turvapaikkasopimus merkitsee jäsenmaille?

Euroopan parlamentti ja EU-maita edustava EU:n neuvosto pääsivät 20. joulukuuta 2023 alustavaan sopuun laajasta muuttoliike- ja turvapaikkapolitiikan uudistuksesta. Parlamentti äänestää lakipaketin sisällöstä 10. huhtikuuta täysistunnossaan Brysselissä. Sekä neuvosto että parlamentti ovat sitoutuneet paketin hyväksymiseen ennen kesäkuun EU-vaaleja. Euroopan muuttoliikeverkosto (EMN) ja Euroopan parlamentin Suomen-toimisto (EPLO) järjestävät aiheesta keskustelutilaisuuden Eurooppasalissa (Malminkatu 16, Helsinki) 19. huhtikuuta klo 10.00–11.30. Aiheesta alustavat sisäministeriön maahanmuutto-osaston erityisasiantuntija Saila Heinikoski ja Åbo Akademin tutkija Jaana Palander. Paneelikeskustelussa ovat mukana sisäministeriön maahanmuutto-osaston päällikkö Minna Hulkkonen sekä Euroopan parlamentin jäsenet Sirpa Pietikäinen (EPP, kok.) ja Eero Heinäluoma (S&D, sd.). Keskustelun juontaa toimittaja Rikhard Husu. Kahvitarjoilu klo 9.30 alkaen. Tilaisuus striimataan Euroopan parlamentin Suomen-toimiston YouTube-kanavalla. Ilmoittaudu mukaan viimeistään 17. huhtikuuta!

 
Lisää
 
19.4. Keskustelutilaisuus: Mitä uusi EU:n maahanmuutto- ja turvapaikkasopimus merkitsee jäsenmaille?

24.4. Arktinen EU-vaalitapahtuma

Lämpimästi tervetuloa Suomen arktisen seuran ja Euroopan komission Suomen-edustuston järjestämään arktiseen EU-vaalitapahtumaan. Tilaisuuden aikana kuulemme ajankohtaisia näkemyksiä EU:n arktisesta politiikasta sekä EU-vaaliehdokkaiden näkökulmia EU:n arktisen toimijuuden kehittämiseksi. Paneelikeskustelussa ovat mukana Pekka Toveri (kok.), Katri Kulmuni (kesk.), Atte Harjanne (vihr.), Johanna Ekman (ps.) ja Merja Kyllönen (vas.). Paneeliin osallistuva SDP:n ehdokas ilmoitetaan myöhemmin. Tilaisuuden pääpuheenvuoron pitää Suomen arktinen suurlähettiläs Petteri Vuorimäki, ja keskustelun juontaa Suomen arktisen seuran hallituksen jäsen Tero Vauraste. Tapahtuma järjestetään Eurooppasalissa (Malminkatu 16, Helsinki) 24. huhtikuuta klo 9.00–10.45. Kahvitarjoilu klo 8.30 alkaen. Tilaisuutta voi seurata myös striimin välityksellä komission Suomen-edustuston Youtube-kanavalta. Tapahtumaan pyydetään ilmoittautumaan etukäteen.

 
Lisää
 
24.4. Arktinen EU-vaalitapahtuma

24.–25.4. NUORI2024 – Valtakunnalliset nuorisotyön päivät

Onko sinulla mietteitä kansainvälisyydestä, aktiivisesta kansalaisuudesta, solidaarisuudesta tai nuorisoalan EU-rahoituksesta? Entä mitä ajatuksia herättävät yhteiset eurooppalaiset arvot, demokratia ja tulevat EU-vaalit? Komission Suomen-edustusto osallistuu NUORI2024-tapahtumaan Tampereella yhdessä Opetushallituksen kanssa. Tervetuloa juttelemaan ja ottamaan valokuva mielestäsi tärkeimmän EU-arvon kanssa Opetushallituksen näyttelypisteellä A1 Tampere-talolla! Juhlistamme samalla Euroopan nuorisoviikkoa.

 
Lisää
 
24.–25.4. NUORI2024 – Valtakunnalliset nuorisotyön päivät

4.5. ja 7.5. Eurooppa-päivän kansanjuhla

Tänä vuonna Eurooppa-päivää vietetään Helsingissä kahtena päivänä. Lauantaina 4. toukokuuta Narinkkatorin lavalla nähdään ja kuullaan muun muassa puolueiden puheenjohtajien EU-vaalitentti, musiikkia ja tanssia eri puolilta Eurooppaa ja Oulu2026-kulttuuripääkaupunkivuoden esittely sekä keskustellaan urheilijoiden yhteiskunnallisesta roolista. Ilta huipentuu Aliisa Syrjän konserttiin. Torialueella on ohjelmaa lapsille, ja lisäksi siellä esittäytyvät eri järjestöt ja puolueet. Tiistaina 7. toukokuuta Eurooppa-päivää vietetään Oodin perinteikkään asiaohjelman merkeissä Oodin 3. kerroksessa. Eurooppa-päivän tapahtumat järjestävät Euroopan komission Suomen-edustusto, Euroopan parlamentin Suomen-toimisto, valtioneuvoston kanslian Eurooppatiedotus, Eurooppanuoret ry sekä Eurooppalainen Suomi ry.

 
Lisää
 
4.5. ja 7.5. Eurooppa-päivän kansanjuhla

Linkkivinkit

”Menkää nuoret äänestämään tulevaisuudestanne!”

Komission varapuheenjohtaja Věra Jourová tapasi helmikuun lopussa suomalaisnuoria ja kertoi heille ajatuksiaan EU:n arvoista, demokratiasta ja avoimuudesta. Tšekkiläinen Jourová pystyi omassa nuoruudessaan vain haaveilemaan vapaista vaaleista ja demokratiasta. ”Kommunismin aikaan Tšekkoslovakia perustui yhdelle opille ja puolueita oli yksi. Tuo oppi määritti myös, mitä ihmiset saivat puhua. Myöskään tuomarit eivät olleet riippumattomia, vaan he olivat valtion palvelijoita. EU:ssa asiat ovat onneksi päinvastoin”, arvoista ja avoimuudesta vastaava varapuheenjohtaja kertoi. Lähitulevaisuudessa EU:n on tehtävä päätös myös mahdollisesta laajentumisesta. Laajentuminen, turvallisuuteen ja taloudellisen kilpailukyvyn vahvistamiseen liittyvät asiat, vihreä siirtymä ja ilmastonmuutoksen torjuminen ovat kaikki erityisesti nuoria koskettavia asioita. ”Kyse on teidän tulevaisuudestanne. Siksi ei ole samantekevää, keitä asioista on Brysselissä päättämässä”, Jourova painotti ja kehotti nuoria käyttämään äänioikeuttaan ensi kesäkuun EU-vaaleissa.

 
Lisää
 
Komission varapuheenjohtaja Věra Jourová tapasi helmikuun lopussa suomalaisnuoria Eurooppasalissa.

Löytöretkelle Eurooppaan – DiscoverEU-haku alkaa 16. huhtikuuta

18-vuotiaat nuoret voivat hakea DiscoverEU-matkakorttia, jolla pääsee tutustumaan Eurooppaan raiteita pitkin. Tällä hakukierroksella hakea voivat 1.7.2005–30.6.2006 (nämä päivämäärät mukaan luettuina) syntyneet nuoret. Kyseessä on ainutkertainen tilaisuus nuorelle päästä avartamaan maailmankuvaa, hankkimaan uusia kokemuksia, ystäviä ja monenlaista osaamista ja itsevarmuutta ympäristöystävällisellä tavalla. Matkalla nuoret voivat osallistua ympäri Eurooppaa järjestettäviin Meet-up -kokoontumisiin, joissa he pääsevät tutustumaan toisiin DiscoverEU-osallistujiin. Haastattelimme DiscoverEU-reilaajia viime syksynä. Voit lukea jutun linkistä. Haku alkaa tiistaina 16. huhtikuuta klo 13.00 ja on käynnissä 30. huhtikuuta klo 13.00 saakka.

 
Lisää
 
DiscoverEU-haku alkaa 16. huhtikuuta

Ilmastotoimien myötä työpaikat eivät katoa mutta työ muuttuu

Komission Suomen-edustuston helmikuussa järjestämässä seminaarissa ”EU:n ilmastotavoitteet vuodelle 2040 – vihreän siirtymän vauhdittaminen matkalla kohti ilmastoneutraaliutta vuoteen 2050 mennessä” pohdittiin, miten toteutetaan reilu siirtymä työelämässä ja varmistetaan, että Suomessa on jatkossakin osaajia työpaikkojen muuttuessa vähäpäästöisemmiksi. Aiheesta keskustelivat Akavan yhteiskunta-asioiden päällikkö Piia Rekilä, SAK:n johtava asiantuntija Pia Björkbacka, MTK:n asiantuntija Anssi Kainulainen ja Fortumin yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Merja Paavola. Panelistit totesivat, että ilmastonmuutoksen vaikutukset eri toimialoilla ja alueilla vaihtelevat, ja siksi aiheesta tarvitaan lisää keskustelua. Pia Björkbacka muistutti, että oikeudenmukaisessa siirtymässä työntekijöiden näkökulmaa pitäisi ylipäätään ottaa enemmän mukaan keskusteluihin, kun valmistellaan, suunnitellaan ja toimeenpannaan ilmasto- ja energiastrategioita. Ideaalitilanteessa tulevaisuuden osaamistarpeet pystytään tunnistamaan ajoissa ja ihmisten osaaminen päivittämään, jolloin he pystyvät siirtymään vanhasta työstä uuteen.

 
Lisää
 
EU:n ilmastotavoitteet vuodelle 2040 -seminaari

EU – mukana arjessa: Yliherkkäkin voi käyttää kosmetiikkaa

Sanna-Mari Sahanen valmistui kosmetologiksi vuonna 2000 mutta työskentelee nykyisin ravintolan vuoropäällikkönä. Hän on allerginen muun muassa lepän ja koivun siitepölyille sekä pölypunkeille ja lehmille. Hän sai pahoja terveysongelmia työskennellessään aikoinaan Espoon virastotalossa, joka sittemmin purettiin homeongelman takia. Nykyään hän osaa varoa ongelmia aiheuttavia aineita tai ympäristöjä. EU-säädökset pitävät onneksi huolen siitä, että haitallisia tuotteita ei myydä – tai jos tuotteet aiheuttavat ongelmia vain osalle käyttäjistä, niitä pystyy varomaan lukemalla ainesosaluettelon tarkasti. Sanna-Mari Sahanen käyttää mahdollisimman paljon luonnonkosmetiikkaa. ”Nykyisin tietyissä marketeissa ja kosmetiikkaketjuissa on hyvät valikoimat”, Sahanen sanoo. Jos hän löytää tavallisesta kosmetiikasta itselleen sopivia tuotteita, hän on niille uskollinen eikä enää riskeeraa hyvinvointiaan kokeiluilla.

 
Lisää
 
Sanna-Mari Sahanen meikkaa

Avoimet työpaikat

Työpaikat EU:n toimielimissä

Yhdelle sivustolle koottuna löytyy suomeksi kattava tietopaketti virkamiesurasta, määräaikaisista työmahdollisuuksista ja harjoitteluista Euroopan komissiossa ja muissa EU:n toimielimissä. Sivusto sisältää osiot muun muassa avoimista työpaikoista, hakumenettelystä, käytännön työskentelystä EU:n palveluksessa, harjoittelujaksoista, tutkijoille tarjolla olevista tehtävistä sekä rekrytointeja hoitavasta EU:n henkilöstövalintatoimisto EPSOsta.

 
Lisää
 
Työpaikat EU:n toimielimissä

Avoimien EU-työpaikkojen hakutietokanta

EU:n henkilöstövalintatoimiston EPSOn tietokannasta voi hakea avoimia EU-työpaikkoja aihealueen, sopimustyypin, palkkaluokan ja toimipaikan perusteella. Tietokannassa on tarjolla sekä vakituisia että määräaikaisia työsuhteita.
 
Lisää
 

Harjoittelupaikat EU:n toimielimissä ja erillisvirastoissa

EU:n henkilöstövalintatoimiston EPSOn sivuilta löytyy keskitetysti tietoa EU:n eri toimielinten ja lukuisten EU:n alaisten erillisvirastojen, kuten Helsingissä sijaitsevan Euroopan kemikaalivirasto ECHAn, tarjoamista harjoittelumahdollisuuksista. Useimmat EU-elimet tarjoavat harjoittelupaikkoja korkeakoulututkinnon suorittaneille nuorille. Harjoittelun aloitusajankohta ja kesto sekä harjoittelusta maksettava palkka/korvaus vaihtelee isäntäorganisaation ja sijaintimaan kustannustason mukaan. Vuosittain harjoittelijoita otetaan yhteensä n. 1 200.
 
Lisää
 

Tämä on Euroopan komission Suomen-edustuston uutiskirje. Ohjeet uutiskirjeen tilaamiseen ja tilauksen lopettamiseen löytyvät täältä. Uutiskirjeeseen sovellettavat vastuuvapaus-, tekijänoikeus- ja tietosuojasäännöt löytyvät täältä.

ISSN: 2529-4377