Verkkoversio | ISSN 2529-4377
 

 
European Commission Logo

Euroopan komission Suomen-edustusto

Uutiskirje 3/2023

banner for: Representation in Finland - Finland Representation Newsletter

Facebook Facebook Finland | Instagram Instagram Finland | YouTube YouTube Finland | Twitter Twitter Finland

Sisällysluettelo
Uutiset
Edustuston tiedotuspäällikkö Ismo Ulvila: Brysselin ylimääräisen huippukokouksen antia

Brysselin kiireinen kevät käynnistyi ylimääräisellä huippukokouksella viime viikolla. EU-maiden poliittiset johtajat pohtivat Ukrainan tilannetta, taloustilannetta sekä maahanmuuttoa. Vankka tuki Ukrainalle jatkuu: EU-johtajat olivat yksimielisiä siitä, että Venäjä on pantava maksamaan aiheuttamastaan tuhosta. Siksi EU muun muassa hyväksyi tällä viikolla uuden – kymmenennen – tiukan pakotepaketin Venäjää vastaan ja tukee kansainvälisen tuomioistuimen asettamista sotarikollisten tuomitsemiseksi. EU tukee presidentti Zelenskyin kymmenen kohdan rauhansuunnitelmaa – Venäjä ei ole esittänyt ainoatakaan vakavasti otettavaa aloitetta. Samaan aikaan esimerkiksi Venäjän energiakiristysase on osoittautunut täysin tehottomaksi: vielä tällä viikolla EU:n kaasuvarastot ovat yli 50-prosenttisesti täynnä ja Euroopan irtautuminen Venäjän energiasta jatkuu.

 
Lisää
 
Euroopan vihreän kehityksen ohjelma: Päästövähennystavoitteet uusille busseille ja kuorma-autoille

Kuorma-autojen, kaupunkibussien ja kaukoliikenteen bussien osuus EU:n kasvihuonekaasujen kokonaispäästöistä on reilut 6 prosenttia ja tieliikenteen kasvihuonekaasupäästöistä yli 25 prosenttia. Päästöjen vähentämiseksi komissio on nyt ehdottanut uusia hiilidioksidipäästötavoitteita uusille raskaille hyötyajoneuvoille vuodesta 2030 eteenpäin. Tiukemmilla päästönormeilla varmistettaisiin, että myös tämä osa tieliikennettä tukee EU:n ilmasto- ja saasteettomuustavoitteita. Komissio ehdottaa asteittain tiukentuvia hiilidioksidipäästönormeja, jotka koskisivat lähes kaikkia uusia raskaita hyötyajoneuvoja, joiden hiilidioksidipäästöt sertifioidaan. Ehdotuksen mukaiset päästövähennykset – vuoden 2019 tasoihin verrattuna – olisivat 45 prosenttia vuodesta 2030 alkaen, 65 prosenttia vuodesta 2035 alkaen ja 90 prosenttia vuodesta 2040 alkaen. Päästöttömien kaupunkibussien käyttöönoton nopeuttamiseksi komissio ehdottaa myös, että kaikkien uusien kaupunkiliikenteen bussien olisi oltava päästöttömiä vuodesta 2030.

 
Lisää
 
Bussi Rautatientorilla
Talven 2023 talousennuste: EU:n talous välttynee taantumalta, mutta vastatuuli jatkuu

Vuoden 2023 alkaessa, lähes vuoden kuluttua siitä, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa, EU:n talous oli paremmalla tolalla kuin syksyllä ennustettiin. Komission tällä viikolla julkaisemassa talven väliennusteessa nostetaan tämän vuoden kasvunäkymät EU:ssa 0,8 prosenttiin ja euroalueella 0,9 prosenttiin. Suomen talouden kasvun ennustetaan jäävän tänä vuonna 0,2 prosenttiin. Inflaatioennustetta on tarkistettu hieman alaspäin syksyyn verrattuna lähinnä energiamarkkinoiden kehityksen vuoksi. Vuonna 2022 kuluttajahintainflaatio oli EU:ssa 9,2 prosenttia. Vuonna 2023 sen ennustetaan hidastuvan 6,4 prosenttiin ja vuonna 2024 edelleen 2,8 prosenttiin. Euroalueella vuoden 2022 kuluttajahintainflaatio oli 8,4 prosenttia, ja sen ennustetaan vuonna 2023 hidastuvan 5,6 prosenttiin ja vuonna 2024 edelleen 2,5 prosenttiin. Suomen inflaatioprosentin ennustetaan vuonna 2023 olevan 4,2 ja vuonna 2024 puolestaan 2,0.

 
Lisää
 
Talven 2023 talousennuste
EU:n nuorten käännöskilpailun voittajat on valittu – Suomessa voiton vei Sanni Airola Turusta

Euroopan komission vuotuisen Juvenes Translatores -käännöskilpailun 27 voittajaa julkistettiin 9. helmikuuta. Lukiolaisille tarkoitetun kilpailun suomalaisvoittaja on Sanni Airola Puolalanmäen lukiosta Turusta. Hän käänsi kilpailukäännöksensä englannista suomeen. Lisäksi yhdeksän suomalaista osallistujaa sai kunniamaininnan erityisen ansiokkaista käännöksistä. Valinnasta vastasivat Euroopan komission kääntäjät. Komissio kutsuu kaikki 27 voittajaa palkintotilaisuuteen, joka järjestetään Brysselissä 31. maaliskuuta 2023. Juvenes Translatores -kilpailun (’nuoret kääntäjät’ latinan kielellä) tavoitteena on innostaa nuoria kieltenopiskeluun kouluissa ja antaa heille esimakua kääntäjän työstä. Suomesta kilpailuun osallistui tämän mukaisesti 14 koulua, ja kilpailukäännöksen teki tänä vuonna 55 lukiolaista.

 
Lisää
 
Euroopan komission vuotuisen Juvenes Translatores -käännöskilpailu
Rikkomispäätökset: Suomelle tekijänoikeussääntöjä koskeva kanne EU-tuomioistuimessa ja kehotus noudattaa lasten seksuaalista hyväksikäyttöä koskevaa direktiiviä

Euroopan komissio on julkaissut rikkomusmenettelyjä koskevan helmikuun koosteen, joka sisältää komission oikeudelliset toimenpiteet niitä EU:n jäsenvaltioita vastaan, jotka eivät ole noudattaneet EU:n lainsäädännön mukaisia velvoitteitaan. Komissio nostaa EU-tuomioistuimessa Suomea vastaan kanteen, koska Suomi ei ole ilmoittanut komissiolle toimenpiteistä, joilla tekijänoikeuksista ja lähioikeuksista digitaalisilla sisämarkkinoilla annettu direktiivi sekä tiettyihin verkkolähetyksiin sovellettavista tekijänoikeuksista ja lähioikeuksista annettu direktiivi saatetaan osaksi kansallista lainsäädäntöä. Näiden kahden direktiivin tavoitteena on nykyaikaistaa tekijänoikeussääntöjä. Lisäksi komissio on lähettänyt Suomelle täydentävän virallisen ilmoituksen, koska Suomi ei ole saattanut lasten seksuaalisen hyväksikäytön torjumisesta annetun direktiivin kaikkia velvoitteita osaksi kansallista lainsäädäntöään.

 
Lisää
 
EU-lippu
Tapahtumat
1.2.–14.3. Sanasta kuvaksi -näyttely

Suomen Viron-instituutti tuo Eurooppasaliin Sanasta kuvaksi -näyttelyn, joka tuo yhteen Suomen ja Viron väliä pendelöivän valokuvaaja Elina Simosen, Runoajelun runoilijat Susinukke Kosolan (Suomi), Sveta Grigorjevan (Viro) ja Madara Gruntmanen (Latvia) sekä Aalto-yliopistossa opiskelevat nuoret muotisuunnittelijat Triin Tindin ja Tauri Västrikin (Viro), Laima Jurčan (Latvia) sekä Laura Rusasen (Suomi). Runoudesta inspiroitunut muotikuvanäyttely syntyi tiiviissä yhteistyössä stylisti Alli-Liis Vandelin kanssa. Näyttely on avoinna Eurooppasalin (Malminkatu 16, Helsinki) aukioloaikoina ma–pe klo 9.00–16.30, paitsi Eurooppasalissa järjestettävien tilaisuuksien aikana. Tervetuloa!

 
Lisää
 
1.2.–14.3. Sanasta kuvaksi -näyttely
24.2. Dokumenttielokuvanäytös: Kordon (Frontier)

Venäjä aloitti 24. helmikuuta 2022 perusteettoman laajamittaisen hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan. Hyökkäyksen vuosipäivänä Italian Kulttuuri-instituutti esittää dokumenttielokuvan, jossa tuodaan esiin konfliktin traagisia vaiheita. Kordon kertoo viidestä ukrainalaisesta vapaaehtoisesta, joiden tiet kohtaavat Ukrainan ja Unkarin rajalla sijaitsevalla esikaupunkiasemalla, mistä he päätyvät sukkuloimaan näiden kahden maan välillä yrittäessään auttaa hyökkäyksen kohteeksi joutunutta kansaansa. Elokuvan kielinä ovat ukraina ja venäjä, ja se on tekstitetty englanniksi. Elokuvan on ohjannut Alice Tomassini. Näytös järjestetään Eurooppasalissa (Malminkatu 16, Helsinki) 24. helmikuuta klo 16.45 alkaen. Näytökseen on vapaa pääsy, mutta siihen pyydetään tekemään ennakkovaraus.

 
Lisää
 
24.2. Dokumenttielokuvanäytös: Kordon (Frontier)
3.3. Maahanmuuttoaiheinen seminaari

Euroopan komission Suomen-edustusto ja sisäministeriön maahanmuutto-osasto järjestävät yhdessä maahanmuuttoaiheisen seminaarin Eurooppasalissa (Malminkatu 16) 3. maaliskuuta 2023 klo 13.00–15.30. Seminaarissa käsitellään maahanmuuttoa sekä kansallisesta että EU-näkökulmasta arvioiden mm. maahanmuuton mahdollisuutta kompensoida ikääntymisen vaikutuksia, muuttoliikkeiden muutosten seurauksia sekä EU-yhteistyötä kansallisen paluu- ja palautustoiminnan tukena. Alustajina asiantuntijoita Euroopan komissiosta ja ETLAsta. Lämpimästi tervetuloa seuraamaan alustuksia ja ottamaan osaa keskusteluun!

 
Lisää
 
Passi
6.3. TRAD23-tiedotustilaisuus verkossa: Euroopan komission freelancekäännöspalvelujen hankintaa koskeva TRAD23-tarjouskilpailu

Euroopan komission käännöstoimen pääosasto (DGT) käänsi viime vuonna noin 2,6 miljoonaa sivua, joista noin 37 prosenttia oli ulkoistettu freelancekääntäjille. Euroopan komissio tarvitsee korkealaatuisia freelancekäännöksiä erityyppisistä asiakirjoista. Uusi freelancekäännöksiä koskeva tarjouskilpailu – TRAD23 – käynnistetään maaliskuun alussa. Se kattaa 50 kieliparia. DGT järjestää TRAD23-tarjouskilpailusta 6. maaliskuuta englanninkielisen tiedotustilaisuuden verkossa. Lisäksi DGT järjestää maalis-huhtikuussa 2023 erillisiä tiedotustilaisuuksia eri EU-maissa.

 
Lisää
 
6.3. TRAD23-tiedotustilaisuus verkossa
13.3. Puolueiden EU-paneeli: Mitä Suomi haluaa EU:lta 2023–2027?

Haastamme vaalien alla puolueita viitoittamaan EU:n tulevaa suuntaa. Millaisen EU-vision Suomen seuraava hallitus haluaa? Mitkä ovat maamme keskeiset EU-tavoitteet ja miten näihin tavoitteisiin päästään? Kuinka vahvistamme Eurooppaa globaalissa kilpailussa? Entä kuinka maksimoida Suomen vaikutusmahdollisuudet nopeasti muuttuvassa maailmantilanteessa? Millaista politiikkaa Suomen tulisi ajaa vihreässä siirtymässä, digitaalisuudessa, teollisuuspolitiikassa ja valtiontuissa? Mistä palikoista rakennetaan EU:n tuleva kilpailukyky? Lämpimästi tervetuloa seuraamaan paneelikeskustelua näistä teemoista 13. maaliskuuta klo 13.00–15.00 Eurooppasaliin (Malminkatu 16, Helsinki). Paneelissa kuullaan viiden suurimman eduskuntapuolueen ehdokkaita, joista jokainen on keskeisesti linjaamassa puolueensa EU-tavoitteita. Tilaisuuden avaa Euroopan komission Suomen-edustuston päällikkö Maria Blässar. Moderaattorina toimii Ulkopoliittisen instituutin Juha Jokela. Kommenttipuheenvuoron esittää EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies. Laitathan tilaisuuden kalenteriisi jo nyt.

 
Lisää
 
Äänestys
17.3. TRAD23-tiedotustilaisuus Eurooppasalissa Helsingissä ja verkossa: Euroopan komission freelancekäännöspalvelujen hankintaa koskeva TRAD23-tarjouskilpailu

Euroopan komission käännöstoimen pääosasto (DGT) käänsi viime vuonna noin 2,6 miljoonaa sivua, joista noin 37 prosenttia oli ulkoistettu freelancekääntäjille. Euroopan komissio tarvitsee korkealaatuisia freelancekäännöksiä erityyppisistä asiakirjoista. Uusi freelancekäännöksiä koskeva tarjouskilpailu – TRAD23 – käynnistetään maaliskuun alussa. Se kattaa 50 kieliparia, muun muassa kieliparit englanti–suomi ja englanti–ruotsi. Kummankin kieliparin osalta tehtävä sopimus kattaa noin 40 000 käännössivua vuodessa. DGT järjestää TRAD23-tarjouskilpailusta 17. maaliskuuta klo 9.15–12.45 tiedotustilaisuuden Eurooppasalissa (Malminkatu 16) Helsingissä. Tilaisuus lähetetään myös suorana verkossa. Ilmoittaudu mukaan viimeistään 14. maaliskuuta. Jos ilmoittaudut etäosallistujaksi, saat linkin tilaisuuteen sähköpostitse. Tilaisuus on suomen- ja englanninkielinen, ja kysymyksiä voi esittää myös ruotsiksi. Tervetuloa! TRAD23-tiedotustilaisuuksia järjestetään myös muissa EU-maissa maalis-huhtikuussa 2023.

 
Lisää
 
17.3. TRAD23-tiedotustilaisuus Eurooppasalissa Helsingissä ja verkossa
Linkkivinkit
Turvallisempi verkkoympäristö kaikille

Digitaalisia palveluja koskevalla säädöksellä ja digitaalimarkkinasäädöksellä pyritään luomaan turvallisempi digitaalinen tila, jossa käyttäjien perusoikeuksia suojellaan, ja luomaan tasapuoliset toimintaedellytykset yrityksille. Marraskuussa 2022 tuli voimaan EU:n digipalvelusäädös (Digital Services Act, DSA), joka parantaa merkittävästi verkkoympäristön turvallisuutta ja lisää verkkoalustojen vastuita. Sen säännöt koskevat kaikkia verkkopalveluja, joiden kautta kuluttajat hankkivat tai käyttävät tavaroita, palveluja tai digitaalisia sisältöjä. Digipalvelusäädöksellä velvoitetaan verkkoalustat vähentämään haittoja ja torjumaan riskejä verkossa, suojataan verkon käyttäjien oikeuksia entistä paremmin ja luodaan verkkoalustoille ainutlaatuiset avoimuus- ja vastuusäännöt. Videoklippien avulla pääset tutustumaan keskeisiin ongelmiin, joihin DSA:n avulla voidaan puuttua.

 
Lisää
 
EU:n digipalvelusäädös (Digital Services Act, DSA)
Euroopan nuorisotapahtuma EYE2023: hae mukaan!

Rekisteröityminen Euroopan nuorisotapahtumaan EYE2023 on nyt käynnissä. EYE järjestetään 9. –10. kesäkuuta Euroopan parlamentissa Strasbourgissa. EYE on ainutlaatuinen tilaisuus tutustua eurooppalaisen päätöksentekoon ja kansalaisyhteiskuntaan sekä verkostoitua ja osallistua keskusteluun. Tapahtuma koostuu erilaisista keskusteluista, työpajoista, tapaamisista Euroopan parlamentin jäsenten kanssa ja tietenkin vierailusta parlamentin kuuluisaan istuntosaliin. Kaikki 16–30-vuotiaat nuoret ovat tervetulleita tapahtumaan. Osallistuminen on maksutonta, mutta osallistujien tulee hoitaa ja kustantaa itse matkansa ja majoittuminen Strasbourgissa. Rekisteröityminen päättyy 24. helmikuuta, mutta paikkoja on rajoitetusti, joten hakemus kannattaa tehdä pian.

 
Lisää
 
Euroopan nuorisotapahtuma EYE2023
Komissio hakee sopimuskumppania vartiointipalveluihin

Euroopan komission Suomen-edustusto hakee tarjouskilpailulla sopimuskumppania tuottamaan edustustolle ja Euroopan parlamentin Suomen-toimistolle vartiointipalveluja toimitiloihinsa Helsinkiin. Puitesopimus tehdään neljäksi vuodeksi. Tarjouskilpailu järjestetään kahdessa vaiheessa, joista ensimmäisessä tarjoajien on lähetettävä osallistumishakemus. Osallistumishakemus on edellytys tarjouksen jättämiselle, ja se on toimitettava eSubmission -järjestelmän kautta viimeistään 20. helmikuuta 2023 klo 16.00. Lisätiedot tarjouspyynnöstä ja ensimmäisen vaiheen tarjousasiakirjat löytyvät eTendering-järjestelmästä.

 
Lisää
 
Voimatalo
Avoimet työpaikat
Työpaikat EU:n toimielimissä

Yhdelle sivustolle koottuna löytyy suomeksi kattava tietopaketti virkamiesurasta, määräaikaisista työmahdollisuuksista ja harjoitteluista Euroopan komissiossa ja muissa EU:n toimielimissä. Sivusto sisältää osiot muun muassa avoimista työpaikoista, hakumenettelystä, käytännön työskentelystä EU:n palveluksessa, harjoittelujaksoista, tutkijoille tarjolla olevista tehtävistä sekä rekrytointeja hoitavasta EU:n henkilöstövalintatoimisto EPSOsta.

 
Lisää
 
Työpaikat EU:n toimielimissä
Avoimien EU-työpaikkojen hakutietokanta
EU:n henkilöstövalintatoimiston EPSOn tietokannasta voi hakea avoimia EU-työpaikkoja aihealueen, sopimustyypin, palkkaluokan ja toimipaikan perusteella. Tietokannassa on tarjolla sekä vakituisia että määräaikaisia työsuhteita.
 
Lisää
 
Harjoittelupaikat EU:n toimielimissä ja erillisvirastoissa
EU:n henkilöstövalintatoimiston EPSOn sivuilta löytyy keskitetysti tietoa EU:n eri toimielinten ja lukuisten EU:n alaisten erillisvirastojen, kuten Helsingissä sijaitsevan Euroopan kemikaalivirasto ECHAn, tarjoamista harjoittelumahdollisuuksista. Useimmat EU-elimet tarjoavat harjoittelupaikkoja korkeakoulututkinnon suorittaneille nuorille. Harjoittelun aloitusajankohta ja kesto sekä harjoittelusta maksettava palkka/korvaus vaihtelee isäntäorganisaation ja sijaintimaan kustannustason mukaan. Vuosittain harjoittelijoita otetaan yhteensä n. 1 200.
 
Lisää
 

Tämä on Euroopan komission Suomen-edustuston uutiskirje. Ohjeet uutiskirjeen tilaamiseen ja tilauksen lopettamiseen löytyvät täältä. Uutiskirjeeseen sovellettavat vastuuvapaus-, tekijänoikeus- ja tietosuojasäännöt löytyvät täältä.

ISSN: 2529-4377