Verkkoversio | ISSN 2529-4377
 

 
European Commission Logo

Euroopan komission Suomen-edustusto

Uutiskirje 27/2022

banner for: Representation in Finland - Finland Representation Newsletter

Seuraa toimintaamme | Facebook Facebook Finland | Instagram Instagram Finland | YouTube YouTube Finland | Twitter Twitter Finland

Sisällysluettelo
Uutiset
Edustuston kääntäjät Minna Holmberg ja Terttu Jokela: Edustuston järjestämän kielten päivän kilpailun voittaneet lukiolaiset tutustuivat viime viikolla EU:n toimintaan ja monikielisyyteen Brysselissä

Parhaillaan käynnissä olevan Euroopan nuorison teemavuoden yhteydessä Euroopan komission Suomen-edustusto järjesti suomalaisille lukiolle kilpailun, jossa lukioita pyydettiin muodostamaan 10 oppilaan ja kahden opettajan ryhmä ja tekemään lyhyt video kielitaidon merkityksestä. Kilpailun voittajat selvisivät Euroopan kielten päivänä, 26. syyskuuta. Ensimmäisen palkinnon voittivat videoillaan Karleby svenska gymnasium ja Viitasaaren lukio, ja palkintona oli matka Brysseliin tutustumaan EU:n ja ennen kaikkea Euroopan komission työhön paikan päällä. Viime viikolla oli vihdoin aika lähteä kauan odotetulle kielten päivän matkalle Brysseliin! Tiistaiaamuna klo 5.30 tapasimme 20 innokasta – joskin hieman väsynyttä – 17-vuotiasta ja heidän neljä opettajaansa Helsinki-Vantaan lentoasemalla valmiina Finnairin ensimmäiselle lennolle Brysseliin.

 
Lisää
 
Edustuston järjestämän kielten päivän kilpailun voittaneet lukiolaiset tutustuivat viime viikolla EU:n toimintaan ja monikielisyyteen Brysselissä
Energia 2022 -messut Tampereella

Euroopan komission Suomen-edustusto oli ensimmäistä kertaa mukana energia-alan päätapahtumassa Energia 2022 -messuilla. Energiamessut järjestettiin Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 25.–27. lokakuuta, ja paikalla oli noin 300 näytteilleasettajaa ja 7 000 kävijää. Nykyinen äärimmäisen haastava energiatilanne toi yritykset, alan ammattilaiset ja asiantuntijat yhteen esittelemään uusia innovaatioita, energiansäästötoimia sekä energiaratkaisuja. Muutos on nyt välttämätöntä tulevana talvena kuten myös pidemmällä aikavälillä. Päälavalla pidettiin viimeisenä messupäivänä komission Suomen-edustuston järjestämä paneelikeskustelu ”REPowerEU – kohtuuhintaisempaa, varmempaa ja kestävämpää energiaa”. Paneelista julkaistaan juttu kotisivuillamme lähiaikoina. Vaikka valtaosa näytteilleasettajista oli energiantuotannon ja rakennusalan yrityksiä ja ammattilaisia, myös komission pisteellä riitti kävijöitä. Messuvieraita kiinnostivat Euroopan komission osallistuminen Energiamessuille ja REPowerEU-toimet.

 
Lisää
 
Energia 2022 -messut Tampereella
Euroopan vihreän kehityksen ohjelma: Komissio on ehdottanut sääntöjä puhtaamman ilman ja veden turvaamiseksi

Puhdas ilma ja vesi ovat olennaisen tärkeitä ihmisten ja ekosysteemien terveydelle. Lähes 300 000 eurooppalaista kuolee joka vuosi ennenaikaisesti pelkästään ilman pilaantumisen vuoksi. Komission ehdottamilla uusilla säännöillä on tarkoitus vähentää suurimman epäpuhtauden eli pienhiukkasten aiheuttamia kuolemia yli 75 prosenttia kymmenessä vuodessa. Tuoreen eurobarometrikyselyn mukaan eurooppalaiset ovat huolissaan ilmansaasteiden vaikutuksista terveyteen ja ympäristöön. Valtaosa niistä vastaajista, jotka ovat kuulleet EU:n ilmanlaatunormeista, on niiden tiukentamisen kannalla. Suomalaisvastaajat pitävät tehokkaimpina keinoina ilmanlaadun ongelmien ratkaisussa tiukempaa saastekontrollia teollisuudessa ja energiantuotannossa (45 % suomalaisvastaajista), suurempia taloudellisia kannustimia vähäpäästöisille tuotteille (37 %) ja vähäpäästöisten liikennemuotojen edistämistä (34 %).

 
Lisää
 
Taivas
Ampuma-aseet: päivitetyt säännöt turvallisuuden lisäämiseksi ja laillisen kaupan helpottamiseksi

Komissio on ehdottanut siviilikäyttöön tarkoitettujen ampuma-aseiden tuontia, vientiä ja kauttakuljetusta koskevien EU-sääntöjen päivittämistä. EU:ssa arvioidaan olevan siviilihenkilöiden käsissä jopa 35 miljoonaa laitonta ampuma-asetta. Schengenin tietojärjestelmässä noin 630 000 ampuma-asetta on merkitty varastetuiksi tai kadonneiksi. Päivitetyt säännöt helpottavat siviilikäyttöön tarkoitettujen ampuma-aseiden laillista kauppaa ja vähentävät ampuma-aseiden valmistajien, asekauppiaiden ja käyttäjien hallinnollista taakkaa. Päivitetyillä säännöillä myös lisätään turvallisuutta ja puututaan ampuma-aseiden laittomaan kauppaan. Lisäksi mahdollistetaan koordinoitu valvonta ja riskinarviointi ja parannetaan näin ampuma-aseiden jäljitettävyyttä.

 
Lisää
 
Ampuma-aseet
Komission vuoden 2023 työohjelma: Vakaalla kurssilla haasteista huolimatta

Komissio on hyväksynyt vuoden 2023 työohjelmansa. Työohjelmaan sisältyvillä toimilla pyritään tukemaan ihmisiä ja yrityksiä alentamalla energian hintoja ja varmistamalla teollisuuden kilpailukyky. Lisäksi pyrkimyksenä on muun muassa varmistaa elintarviketurvan kannalta elintärkeät toimitukset. Työohjelmaan sisältyy 43 uutta politiikka-aloitetta, jotka liittyvät puheenjohtaja Ursula von der Leyenin poliittisissa suuntaviivoissa esitettyihin tavoitteisiin. Von der Leyen totesi, että viime vuonna EU on joutunut kriisien ristipaineeseen. ”Kaiken taustalla on Venäjän julma hyökkäys Ukrainaan. Aiomme vuonna 2023 toteuttaa kansalaisten hyväksi tavoitteellisia toimia, joilla puututaan korkeisiin energiahintoihin. Tavoitteena on keventää perheiden ja yritysten taakkaa koko Euroopassa ja samalla nopeuttaa vihreää siirtymää. Puolustamme demokratiaa ja oikeusvaltioperiaatetta niin kotikentällä kuin muuallakin maailmassa.”

 
Lisää
 
Komission vuoden 2023 työohjelma
Tapahtumat
4.11. Energiakriisi: mitä ratkaisuja EU:sta? Keskustelu Eurooppasalissa klo 9.00–10.00

Venäjän brutaali hyökkäyssota Ukrainassa on pistänyt vauhtia EU-maiden irtautumiseen fossiilienergiasta. Samalla energian jyrkästi kallistunut hinta painaa kuluttajien ja yritysten kukkaroita. Mistä Eurooppaa kurittava energiakriisi pohjimmiltaan johtuu? Miten Eurooppa ja Suomi varautuvat talveen? Pystyvätkö EU-maat sopimaan yhteisistä ratkaisuista? Euroopan parlamentin Suomen-toimisto järjestää energiakeskustelun perjantaina 4. marraskuuta klo 9.00–10.00. Aiheesta keskustelevat Euroopan parlamentin jäsenet Henna Virkkunen (EPP, kok.), Miapetra Kumpula-Natri (S&D, sd.) ja Ville Niinistö (Greens/EFA, vihr.) sekä työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston osastopäällikkö Riku Huttunen. Tilaisuuden juontaa HS:n toimittaja Jarno Hartikainen. Keskustelu striimataan parlamentin toimiston Facebook-sivulla.

 
Lisää
 
10.11. Suomesta EU:n ytimeen: EU-urakoulutus Tampereella

Eurooppalainen Suomi järjestää tänä syksynä Eurooppanuorten kanssa EU-urakoulutuksia, joissa suomalaisia valmistumassa olevia, vastavalmistuneita tai jo hieman työelämäkokemusta kartuttaneita nuoria ja aikuisia rohkaistaan hakemaan EU-uralle. Tampereelle suunnattu etäkoulutus järjestetään 10. marraskuuta klo 16.00–18.00. Puhumassa ovat: Ismo Ulvila, Euroopan komission Suomen-edustuston tiedotuspäällikkö; Hannariikka Nieminen, Euroopan parlamentin Suomen-toimiston tiedottaja; Oona Leinonen, Euroopan parlamentin Suomen-toimiston Schuman-harjoittelija; ja Jonatan af Hällström, Euroopan ulkosuhdehallinnon Blue Book -harjoittelija. Puhujat kertovat kokemuksistaan ja urastaan EU-tehtävissä sekä EU-työnhakuprosesseista. He vastaavat myös yleisön kysymyksiin. Luvassa on laaja kattaus tietoa EU-urista, muun muassa harjoitteluista ja EU-viroista. Ilmoittaudu mukaan tapahtumaan 9. marraskuuta mennessä.

 
Lisää
 
10.11. Suomesta EU:n ytimeen: EU-urakoulutus
14.11. Kulttuurin ja luovien alojen kansainvälistä yhteistyötä EU-rahoituksella

Tervetuloa kuulemaan, miten voit hyödyntää eri EU-ohjelmia kulttuurin ja luovien alojen eurooppalaiseen yhteistyöhön! Esittelyssä ovat Erasmus+ nuorisolle ja aikuiskoulutukselle, Euroopan solidaarisuusjoukot, Luova Eurooppa, Horisontti Eurooppa sekä CERV (Kansalaisuus, tasa-arvo, perusoikeudet ja arvot -rahoitusohjelma). Tilaisuus järjestetään 14. marraskuuta klo 9.30–11.30 Teamsissa. Tilaisuus tallennetaan, ja tallenne on saatavilla pyynnöstä. Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Opetushallituksen Luova Eurooppa -yhteyspiste ja Erasmus+:n kansallinen toimisto, oikeusministeriön CERV -yhteyspiste sekä Horisontti Euroopan suomalainen NCP. Ilmoittaudu mukaan viimeistään 10. marraskuuta.

 
Lisää
 
Taide
15.11. Tšekki Euroopan unionin puheenjohtajamaana

Tšekki on melko nuori maa Euroopan kartalla. Tšekki ja Slovakia erkanivat toisistaan molemmissa maissa tehdyn kansanäänestyksen jälkeen vuonna 1993, ehkä muille eurooppalaisille vähän yllätyksenäkin. Alueeltaan ja väkiluvultaan suurempi Tšekki on näistä kahdesta vauraampi, ja sen pääkaupunkina on yhä edelleen kaunis ja historiallinen Praha, jonka monet suomalaisetkin kävijät tuntevat. Mutta minkälainen on ollut Tšekin tie lähihistorian kulussa, ja kuinka Tšekissä eletään tätä päivää? Mikä on sen kulttuuri ja ominaispiirre tämän päivän Euroopassa? Tästä keskustellaan EKSO ry:n yhdessä kumppaniensa kanssa 15. marraskuuta klo 15.30–18.00 järjestämässä seminaarissa, joka jatkaa EKSO:n esittelysarjaa EU:n puheenjohtajamaista. Tilaisuus järjestetään Eurooppasalissa osoitteessa Malminkatu 16. Mukaan voi ilmoittautua perjantaihin 11. marraskuuta klo 13.00 saakka. Tervetuloa!

 
Lisää
 
Linkkivinkit
Ympäristökomissaari Virginijus Sinkevičius: Ilmansaasteet ovat elämän ja kuoleman kysymys

”Ilmansaasteet ovat edelleen merkittävin syy ympäristötekijöistä johtuville kuolemille ympäri Eurooppaa: satoja tuhansia ihmisiä kuolee joka vuosi ennenaikaisesti niiden seurauksena. Suomessa ne aiheuttavat tuoreimpien lukujen mukaan 1 500 ennenaikaista kuolemaa vuodessa. Lisäksi miljoonat ihmiset kärsivät saastuneen ilman vaikutuksista, kuten astmasta, sydän- ja verisuonisairauksista ja keuhkosyövästä, jotka kaikki on yhdistetty kiistattomasti saasteisiin”, kirjoittaa komissaari Virginijus Sinkevičius Turun Sanomissa 25. lokakuuta. EU valmistelee parhaillaan kunnianhimoista toimenpidepakettia, jolla pyritään saamaan ilmansaasteet kuriin. ”On aika tehdä saasteettomuustavoitteista lakisääteisiä, jotta voimme puolittaa ilmansaasteiden haitalliset terveysvaikutukset vuoteen 2030 mennessä ja varmistaa, että vuosisadan puoliväliin mennessä ilmanlaatu ei enää aiheuta ihmisille terveysongelmia EU:ssa”, Sinkevičius kirjoittaa.

 
Lisää
 
Ympäristökomissaari Virginijus Sinkevičius
Sokkopingistä ja maalipalloa – Näkövammaisliikunta näkyvämmäksi

Tämä vuosi on Euroopan nuorison teemavuosi. Teemavuonna on haluttu tuoda nuorten ääntä kuuluviin ja kannustaa nuoria aktiiviseen kansalaisuuteen. Tubettajat Pinkku Pinsku ja Roponen kävivät tutustumassa Näkövammaisten liiton Näkövammaisliikunta näkyvämmäksi -hankkeeseen ja testasivat erilaisia näkövammaisten harrastamia urheilulajeja. Hankkeen tavoitteena on levittää tietoa näkövammaisurheilusta, tarjota työkaluja näkövammaisten parissa työskentelyyn ja edistää näkövammaisten yhdenvertaista asemaa liikunnan parissa. Hanke on saanut tukea Euroopan solidaarisuusjoukot -ohjelmasta, jonka yhtenä toimintamahdollisuutena on solidaarisuushankkeen toteuttaminen.

 
Lisää
 
Sokkopingis
Karelianpolut tarjoavat monipuolisia liikuntamahdollisuuksia

Polkujuoksua, maastopyöräilyä ja patikointia varten suunnitellut Karelianpolut sijaitsevat Kiteen, Rääkkylän ja Tohmajärven alueella. Seudun asukkaiden ideasta alkunsa saaneen Karelianpolut-hankkeen suunnitteluun ja toteutukseen myönnettiin Keski-Karjalan Jetina ry:lle Leader-rahoitusta. Leader-toiminta perustuu siihen, että paikalliset ihmiset tietävät itse parhaiten, miten omaa kotiseutua tulisi kehittää. EU:n ja valtion ohella Leaderin tärkeitä rahoittajia ovat kunnat. ”Kaiken kaikkiaan Karelianpolut-hanke on ollut hyvä esimerkki siitä, miten voidaan saada yhdessä aikaan tällainen isompi toteutus, kun on olemassa tarve, asukkaiden yhteinen toive ja tavoite. Monet paikalliset osallistuivat Karelianpolkujen toteuttamiseen. Karelianpolut on mielestäni meidän kaikkien yhteinen onnistuminen seudullamme, ehkä tämän ohjelmakauden suurimpia onnistumisia. Tämä on ollut meille iso juttu”, iloitsee Keski-Karjalan Jetina ry:n toiminnanjohtaja Maare Karjalainen.

 
Lisää
 
Karelianpolut tarjoavat monipuolisia liikuntamahdollisuuksia
College of Europe – haku lukuvuodelle 2023–2024 on käynnissä

Vuonna 1949 perustettu College of Europe toimii Belgian Bruggessa ja Puolan Natolinissa (Varsovassa). Se tarjoaa perustutkinnon jälkeisiä akateemisia Eurooppa-opintoja talous-, oikeus- ja valtiotieteessä. Nyt voit hakea lukuvuoden 2023–2024 opintoihin: 1) MSc in European Economic Studies, 2) MA in EU International Relations and Diplomacy Studies, 3) MA in European Interdisciplinary Studies, 4) Master of European Law (LLM), 5) MA in European Political and Governance Studies ja 6) MA in Transatlantic Affairs (MATA). Hakuaika päättyy 18. tammikuuta 2023.

 
Lisää
 
College of Europe
Savonlinnan seutu kehittyy maailmanluokan vastuulliseksi luontomatkakohteeksi EU:n tuella

Ihmiset kaipaavat yhä enemmän luonnon ääreen ja ovat valmiita matkustamaan pitkiäkin matkoja rauhoittuakseen hiljaisuuden sekä puhtaiden järvi- ja metsämaisemien keskellä. Savonlinna tunnetaan henkeäsalpaavasta luonnostaan, oopperajuhlistaan ja kylpylähistoriastaan, ja Savonlinnan seutu uudistaa nyt itseään vauhdilla houkuttelevammaksi vierailukohteeksi sekä luo paikallisille yrityksille uusia liiketoimintamahdollisuuksia EU:n tuella. Luontomatkailuun liittyvien tarpeiden pohjalta syntyi Luonto-Saimaa-hanke, jonka tavoitteena on nostaa Saimaa valtakunnalliseksi kestävän ja vastuullisen luontomatkailun kohteeksi. Hankkeen ansiosta seudulle on rakennettu muun muassa esteetön luontoreitti. ”Kun itse asuu järvien keskellä, sokaistuu sille, minkälaiselta seutu näyttää ja tuntuu esimerkiksi suurkaupungista tulevalle. Hankkeen myötä olemme päässeet pohtimaan paikallisten yritysten kanssa, kuinka näitä etuja on mahdollista jalostaa myytäviksi tuotteiksi ja kuinka suuria elämyksiä tarjotut palvelut voivat monille olla”, toteaa Luonto-Saimaa-hankkeen projektipäällikkö Jenni Mikkonen.

 
Lisää
 
Punkaharju
Avoimet työpaikat
Energia-, ilmasto- ja ympäristöalojen hallintovirkamieskilpailu käynnissä

Onko sinulla kokemusta energia-, ilmasto- tai ympäristöalalta? Kiinnostaako sinua kansainvälinen ura ja työskentely monikulttuurisessa ja kansainvälisessä tiimissä? Euroopan komissio hakee palvelukseensa hallintovirkamiehiä (AD 6) edellä mainittujen alojen tehtäviin. Hakijan on oltava EU:n kansalainen, ja hänellä on oltava perusteellinen taito yhdessä EU:n virallisessa kielessä sekä riittävä taito jossakin toisessa EU:n virallisessa kielessä. Toisen näistä on oltava englanti. Lisäksi hakijalla on oltava vähintään keskiasteen koulutus ja työkokemusta tehtäväalueen mukaan. Haku järjestetään virkakilpailulla, jonka läpäisseet hakijat kirjataan varallaololistalle. Listalla oleville voidaan tarjota työpaikkaa EU:n toimielimissä. Haku virkakilpailuun päättyy 22. marraskuuta klo 13.00 Suomen aikaa. Lisätietoa hausta on EU:n henkilöstövalintatoimisto EPSOn sivuilla.

 
Lisää
 
Työpaikat EU:n toimielimissä
Työpaikat EU:n toimielimissä
Yhdelle sivustolle koottuna löytyy suomeksi kattava tietopaketti virkamiesurasta, määräaikaisista työmahdollisuuksista ja harjoitteluista Euroopan komissiossa ja muissa EU:n toimielimissä. Sivusto sisältää osiot muun muassa avoimista työpaikoista, hakumenettelystä, käytännön työskentelystä EU:n palveluksessa, harjoittelujaksoista, tutkijoille tarjolla olevista tehtävistä sekä rekrytointeja hoitavasta EU:n henkilöstövalintatoimisto EPSOsta.
 
Lisää
 

Tämä on Euroopan komission Suomen-edustuston uutiskirje. Ohjeet uutiskirjeen tilaamiseen ja tilauksen lopettamiseen löytyvät täältä. Uutiskirjeeseen sovellettavat vastuuvapaus-, tekijänoikeus- ja tietosuojasäännöt löytyvät täältä.