Verkkoversio | ISSN 2529-4377
 

 
European Commission Logo

Euroopan komission Suomen-edustusto

Uutiskirje 20/2022

Header Image

Seuraa toimintaamme | Facebook Facebook Finland | YouTube YouTube Finland | Instagram Instagram Finland | Twitter Twitter Finland

Sisällysluettelo
Uutiset
Edustuston kansalaisviestinnän päällikkö Ismo Ulvila: Frans Timmermans vieraili Suomessa

Komission johtavalla varapuheenjohtajalla Frans Timmermansilla viime viikko oli kiireinen, sillä Euroopan parlamentti äänesti EU:n massiivisesta Fit for 55 -ilmastopaketista Strasbourgissa. Silti Timmermans ehti tulla kahdeksi päiväksi Suomeen keskustelemaan ilmastosta sekä puhumaan Espoon Otaniemessä järjestettyyn eurooppalaisten kaupunkien Eurocities-verkoston vuosittaiseen tapahtumaan. Tiheään aikataulutetulla vierailullaan Timmermans tapasi eduskunnan suuren valiokunnan, lukuisia ministereitä, Suomen Ilmastopaneelin, yritysmaailmaa ja kansalaisjärjestöjä sekä Helsingin kaupungin ylintä johtoa. Metsäretkellä Sipooseen Timmermans pääsi tutustumaan suomalaiseen metsänkasvatukseen. Vierailu huipentui tiukkaa asiaa täynnä olevaan keskusteluun, johon osallistui nuoria eri tahoilta samoin kuin saamelaisten edustaja. Vieraamme oli erittäin tyytyväinen matkan antiin ja painotti metsäkysymyksessä tieteeseen perustuvan päätöksenteon keskeistä roolia. Ajankohtaista tietoa Suomen ilmasto- ja energiatavoitteista on saatavilla alla olevan linkin kautta.

 
Lisää
 
Ismo Ulvila
Eurobarometri: Puolustus ja energiaomavaraisuus eurooppalaisille tärkeimmät kysymykset vuonna 2022

Tällä viikolla julkaistu Eurobarometri-kysely osoittaa, että eurooppalaiset kannattavat vahvasti yhteistä turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa ja odottavat EU:n luopuvan riippuvuudestaan Venäjän energialähteistä. Kyselystä käy ilmi myös, että suurin osa eurooppalaisista on tyytyväisiä niin EU:n (59 %) kuin oman maansa (57 %) toimiin Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen johdosta. Eniten tukea saavat humanitaariset toimet (93 %) ja sotaa pakenevien vastaanotto EU:hun (91 %). Lisäksi 80 prosenttia eurooppalaisista tukee Venäjää vastaa asetettuja talouspakotteita ja 70 prosenttia puolustustarvikkeiden toimittamista Ukrainaan. Komission RePowerEU-suunnitelman tavoitteet saavat Eurobarometrin mukaan laajaa tukea. Vastaajista 87 prosenttia katsoo, että EU:n olisi vähennettävä riippuvuuttaan venäläisistä energialähteistä mahdollisimman pian, ja 80 prosentin mielestä energiapolitiikalla voidaan edistää EU:n strategisten etujen puolustamista.

 
Lisää
 
Sähkövoimalaitos
Ukraina: Komissio antaa ohjeistusta sotaa pakenevien auttamiseksi työmarkkinoille ja koulutukseen

Venäjän hyökättyä Ukrainaan lähes 7 miljoonaa ihmistä on paennut Ukrainasta EU:hun. Tähän mennessä vain suhteellisen pieni osa työikäisistä pakolaisista on päässyt EU:n työmarkkinoille, mutta työmarkkinoille haluavien ihmisten määrän odotetaan kasvavan. Komissio on sen vuoksi antanut EU-maille ohjeistusta siitä, miten Ukrainasta tulevat voidaan integroida työmarkkinoille ja miten heidän pääsyään ammatilliseen koulutukseen ja aikuiskoulutukseen voidaan tukea. Komissio kehottaa EU-maita muun muassa tiedottamaan Ukrainasta pakenevien ihmisten saatavilla olevasta tuesta, kuten ammatinvalinnanohjauksesta ja neuvonnasta. Lisäksi EU-maiden olisi helpotettava työmarkkinoille integroitumista esimerkiksi rohkaisemalla saapujia rekisteröitymään julkisiin työvoimapalveluihin ja tukemalla työnantajia, jotka palkkaavat sotaa pakenevia. Olisi myös varmistettava, että pakolaisten taidot ja pätevyys voidaan arvioida ja tunnustaa nopeasti.

 
Lisää
 
Työnhaku
Valtiontuki: Komissiolta hyväksyntä Suomen 500 miljoonan euron yritystukiohjelmalle Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen johdosta

Komissio on hyväksynyt Suomen 500 miljoonan euron tukiohjelman niiden yritysten tukemiseksi, joihin Venäjän hyökkäysestä Ukrainaan aiheutunut kriisi ja siihen liittyvät pakotteet vaikuttavat. Tukiohjelma on avoin kaikenkokoisille, eri aloilla toimiville yrityksille, lukuun ottamatta rahoitusalaa, maatalouden alkutuotantoa, vesiviljelyä ja kalastusta. Tuki saa olla enintään 400 000 euroa tuensaajaa kohden, ja se myönnetään viimeistään 31. joulukuuta 2022. Tukiohjelma hyväksyttiin komission 23. maaliskuuta 2022 vahvistamien tilapäisten kriisipuitteiden nojalla Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT-sopimus) mukaisesti. SEUT-sopimuksen mukaan tämänkaltainen valtiontuki sallitaan, kun EU:n taloudessa esiintyy vakavia häiriöitä.

 
Lisää
 
EU: ja Ukrainan liput
Euroopan tehokkain LUMI-supertietokone ratkoo Kajaanissa ihmiskunnan suurimpia haasteita tekoälyn avulla

LUMI-supertietokone vihittiin käyttöön 13. kesäkuuta Kajaanissa. Se on nyt Euroopan nopein ja energiatehokkain supertietokone, ja myös yksi maailman tehokkaimmista. LUMI toimii alustana kansainväliselle tutkimusyhteistyölle ja tekoäly- sekä kvanttiteknologian kehittämiselle, ja sitä voidaan hyödyntää myös esimerkiksi rokotteiden kehittämisessä, syövän diagnosoinnissa tai ilmastonmuutoksen vaikutusten hillitsemisessä. Osa koneen resursseista kohdennetaan yrityskäyttöön. Runsaasta energiankulutuksestaan tunnettujen supertietokoneiden joukosta LUMI erottuu myös ympäristöä säästävillä ratkaisuillaan. LUMIn omistaa EuroHPC-yhteisyritys, jota isännöi Suomen ja yhdeksän muun maan muodostama LUMI-konsortio. Tutkijat kaikkialla Euroopassa voivat hakea pääsyä LUMIn resursseihin. LUMI on sijoitettu Kajaaniin, maailman ekologisimpiin lukeutuvaan datakeskukseen, jota hallinnoi CSC – Tieteen tietotekniikan keskus.

 
Lisää
 
LUMI-supertietokone
Tapahtumat
12.7. EU mukana Porin SuomiAreenassa

SuomiAreena järjestetään Porissa 11.–15.7. Edustusto on mukana 12.7. Klo 12.00–12.45 Kaupungintalon pihalla (Hallituskatu 12) käydään keskustelu ”Nuoret ja vanhat ilmaston puolesta”. Siinä pohditaan mm., onko ilmastohätätilan aika vai vieläkö on varaa antaa muiden tärkeiden asioiden lykätä ilmastotoimia? Mukana ovat Ilmastoisovanhemmat ry:n puheenjohtaja, ympäristötoimittaja Iiris Lappalainen; Porin kaupunginvaltuutettu, Vihreiden nuorten liittohallituksen jäsen Julia Liljegren; päätoimittaja emerita, aktivistimummo Reetta Meriläinen; Ilmastoisovanhemmat ry:n sihteeri, ympäristötieteen dosentti Matti Nummelin sekä edustuston kansalaisviestinnän päällikkö Ismo Ulvila. Klo 17.00–17.45 edustusto ja Euroopan parlamentin Suomen-toimisto järjestävät MTV-lavalla Kauppatorilla keskustelun ”Miten EU vauhdittaa vihreää siirtymää?” Mukana ovat Allianssi ry:n nuorten ilmastodelegaatti Maija Kuivalainen, ympäristötieteen dosentti Matti Nummelin, europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok., EPP) sekä edustuston kansalaisviestinnän päällikkö Ismo Ulvila. Tule Poriin tai seuraa verkossa!

 
Lisää
 
Porin SuomiAreena
24.–26.8. Eurooppa-foorumi Turussa

Tämän vuoden Eurooppa-foorumin teemana on Suomen ja EU:n asema osana muuttuvaa kansainvälistä järjestystä. Edustusto ja Euroopan parlamentin Suomen-toimisto ovat aiempien vuosien tapaan mukana tapahtumassa. Marina Palacessa 25.8. klo 13.00–13.45 järjestettävän keskustelun aiheena on vihreä siirtymä: onko EU:lla pallo hallussa? Keskusteluun osallistuvat Sitran yliasiamies Jyrki Katainen, Turun Eurooppanuoret ry:n puheenjohtaja Susan Saarinen sekä Euroopan parlamentin jäsenet Elsi Katainen (kesk., Renew) ja Ville Niinistö (vihr., Greens/EFA). Juontajana on edustuston kansalaisviestinnän päällikkö Ismo Ulvila. EU:n puolustuksen työkalupakista keskustellaan 26.8. klo 10.00–10.45. Puhujina ovat komission puolustusteollisuuden ja avaruusasioiden pääosaston pääjohtaja Timo Pesonen, Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen kansainvälisten suhteiden johtaja Rasmus Hindrén ja Allianssi ry:n YK-delegaatti Katri Leppälaakso. Keskusteluja voi seurata paikan päällä tai verkkolähetyksenä.

 
Lisää
 
Eurooppa-foorumi Turussa
26.9. Kaksikielinen koulutusseminaari kieltenopettajille aiheesta ”Digitalisaatio kieltenopetuksessa” – ilmoittautuminen käynnissä!

Oletko kieltenopettaja ja haluatko oppia lisää digitalisaatiosta kieltenopetuksessa? Ilmoittaudu mukaan kaksikieliseen koulutukseen, jossa puhuu kaksi tämän alan asiantuntijaa, toinen suomeksi ja toinen ruotsiksi. Kuopion kansalaisopiston kielten koulutussuunnittelija Marjo Markkanen puhuu monimediaisen pedagogiikan hyödyistä ja haasteista. Kieltenopettaja ja kirjailija Patricia Diaz puolestaan kertoo digitaalisista työkaluista kieltenopetuksessa. Lisäksi sekä Euroopan komissio että Svenska nu -verkosto esittelevät kiinnostavaa opetusmateriaalia. Tapahtuman järjestää Svenska nu yhteistyössä Euroopan komission Suomen-edustuston kanssa Euroopan kielten päivänä, jota vietetään joka vuosi 26. syyskuuta. Tapahtuma on maksuton, ja se järjestetään 26. syyskuuta kello 16.00–18.00 Hanasaaressa Espoossa. Ennen tilaisuutta on kahvitarjoilu, joten paikalle kannattaa saapua jo puoli tuntia aiemmin. Varmista paikkasi ja ilmoittaudu mukaan jo nyt. Tervetuloa!

 
Lisää
 
26.9. Kaksikielinen koulutusseminaari kieltenopettajille aiheesta ”Digitalisaatio kieltenopetuksessa”
Linkkivinkit
Euroopan nuorison teemavuosi 2022 on hyvässä vauhdissa!

Seuraa Euroopan nuorison teemavuoden toimintoja ja tapahtumia Opetushallituksen verkkosivuilla. Koko vuoden on auki Nuoret, arvot ja EU -tapahtumatukihaku, jonka kautta voi saada mikrorahoitusta nuorten omille projekteille. Seuraavan hakuerän eräpäivä on 15. elokuuta. Teemavuoden mahdollisuuksista järjestetään 4. elokuuta klo 15.00–16.00 online-sidosryhmätapaaminen. Siihen voi ilmoittautua sähköpostitse osoitteeseen EYY2022Finland@oph.fi. Teemavuosi tulee olemaan esillä myös Turussa 24.–26. elokuuta järjestettävässä Eurooppa-foorumissa. Nuorten ohjausryhmä on suunnitellut Turun Kaupunginteatterin lämpiössä 26. elokuuta klo 10.00–10:45 järjestettävän teemavuoden paneelikeskustelun, jonka otsikko on: Nuoret, arvot ja EU – Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeudet ja osallisuus Euroopassa. Luvassa on vielä paljon muutakin erilaista toimintaa, johon on helppo tulla mukaan. Tutustu mahdollisuuksiin!

 
Lisää
 
Euroopan nuorison teemavuosi 2022
EU:n teollisoikeuksien viraston kyselytutkimus: Nuoret ostavat yhä enemmän väärennettyjä tuotteita ja käyttävät edelleen piraattisisältöä

EU:n teollisoikeuksien virasto (EUIPO) kysyi koronapandemian jälkimainingeissa nuorilta heidän suhtautumisestaan teollis- ja tekijänoikeuksien loukkauksiin. Kesäkuun alussa julkaistujen vuoden 2022 vastausten mukaan yli puolet (52 %) kyselyyn vastanneista eurooppalaisista nuorista oli ostanut tarkoituksellisesti tai tahattomasti ainakin yhden väärennetyn tuotteen ja kolmannes (33 %) oli käyttänyt laitonta verkkosisältöä. Vastaajista 37 prosenttia osti väärennetyn tuotteen tarkoituksellisesti, mikä on merkittävä lisäys edellisiin tuloksiin verrattuna (14 % vuonna 2019). Verkkosisältöä käytti, pelasi, latasi tai suoratoisti laittomista lähteistä tarkoituksellisesti 21 prosenttia vastaajista. Suomessa väärennöksen osti tarkoituksellisesti 44 prosenttia nuorista ja piraattisisältöä käytti tietoisesti 17 prosenttia. Nuorten tarkoituksellisesti ostamia väärennettyjä tuotteita ovat yleisimmin vaatteet ja asusteet, jalkineet, elektroniikkalaitteet sekä kosmetiikkatuotteet.

 
Lisää
 
Pojat käyttävät älypuhelimia
Kuorolaulu voi parantaa hyvinvointia – Euroopan tutkimusneuvoston rahoittama PREMUS-hanke selvittää nyt laulamisen hyötyjä neurologisten sairauksien hoidossa

Tutkimusten mukaan musiikki aktivoi aivojen toimintaa ja musiikin harrastamisella voi olla positiivisia vaikutuksia kognitiiviseen, emotionaaliseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Helsingin yliopiston viisivuotisessa PREMUS-hankkeessa tutkitaan nyt neuropsykologian apulaisprofessori Teppo Särkämön johdolla musiikin käyttöä terveen ikääntymisen tukena sekä osana neurologisten sairauksien hoitoa. Hanke koostuu neljästä osatutkimuksesta, joissa kartoitetaan ikääntymisen, afasian ja Alzheimerin taudin vaikutuksia musiikin ja laulamisen käsittelyyn aivoissa sekä tutkitaan kuorolaulun vaikuttavuutta terveen neurokognitiivisen ikääntymisen ylläpitämisessä ja afasian kuntoutuksessa. ”Afasiaa sairastavien henkilöiden kuntoutuksessa työmme perimmäisenä tavoitteena on käyttää laulamista puheen tuottamisen harjoittelun välineenä, niin että henkilöt kykenevät lopulta kommunikoimaan muutoinkin kuin laulamalla”, Särkämö kertoo. Hanke on saanut Euroopan tutkimusneuvoston Starting Grant -rahoitusta.

 
Lisää
 
Kuorolaulajia
EU:n tuki ukrainalaisille – ajankohtaista tietoa yhdelle sivustolle koottuna

Euroopan unioni, sen jäsenvaltiot ja eurooppalaiset eri puolilla Eurooppaa tukevat Ukrainan sotaa pakenevia ihmisiä. EU:ssa on otettu käyttöön tilapäisen suojelun mekanismi, jonka avulla Ukrainasta pakeneville ihmisille tarjotaan paitsi suojattu asema myös pääsy kouluihin, sairaanhoitoon ja työhön. EU on myös valmis lisäämään apua ja tukea sekä Ukrainasta lähteneille että Ukrainassa oleskeleville ihmisille, jotka hakevat suojelua. Komissio on avannut sivuston, jonne on koottu tietoa EU:hun saapumisesta sekä siitä, kuinka EU:ssa olevat voivat auttaa erilaisten järjestöjen kautta. Sivustolla on myös kansallisten maahanmuuttoviranomaisten yhteystiedot. Sivusto on saatavilla kaikilla EU-kielillä samoin kuin ukrainaksi ja venäjäksi.

 
Lisää
 
EU:n ja Ukrainan liput
Avoimet työpaikat
Työpaikat EU:n toimielimissä

Yhdelle sivustolle koottuna löytyy suomeksi kattava tietopaketti virkamiesurasta, määräaikaisista työmahdollisuuksista ja harjoitteluista Euroopan komissiossa ja muissa EU:n toimielimissä. Sivusto sisältää osiot muun muassa avoimista työpaikoista, hakumenettelystä, käytännön työskentelystä EU:n palveluksessa, harjoittelujaksoista, tutkijoille tarjolla olevista tehtävistä sekä rekrytointeja hoitavasta EU:n henkilöstövalintatoimisto EPSOsta.

 
Lisää
 
Työpaikat EU:n toimielimissä

Tämä on Euroopan komission Suomen-edustuston uutiskirje. Ohjeet uutiskirjeen tilaamiseen ja tilauksen lopettamiseen löytyvät täältä. Uutiskirjeeseen sovellettavat vastuuvapaus-, tekijänoikeus- ja tietosuojasäännöt löytyvät täältä.