Lees de onlineversie
  JRC - Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek  

Science Flash For You

Nederland en de wetenschaps- en kennisdienst van de Europese Commissie

European Commission Logo
jrc_newsletter_banner_image_neuronal_58572_62220_63052

Volg ons Facebook Science Hub | EU Science Hub Twitter

Nieuws

In 2022 nam de uitstoot van broeikasgassen sterk af in Nederland

In 2022 is de uitstoot van broeikasgassen in Nederland sterk afgenomen (-6 %) ten opzichte van het voorgaande jaar, zo blijkt uit het onlangs gepubliceerde verslag over de uitstoot van broeikasgassen in alle landen van de wereld.

De uitstoot van gebouwen was 19 % lager dan in 2021 en die in de industriële sector was 7 % lager. De uitstoot van de vervoerssector is daarentegen met 5 % toegenomen.

Sinds het begin van de 21e eeuw volgde de uitstoot van broeikasgassen tot 2019 een opwaartse trend, voornamelijk door de toename van de uitstoot uit China en de andere opkomende economieën. Als gevolg van de COVID-19-pandemie daalde de wereldwijde uitstoot in 2020 met 3,7 % ten opzichte van het niveau van 2019, waardoor een meer dan tien jaar aanhoudende opwaartse trend werd onderbroken. Toch begon de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen vlak na de piek van de pandemie weer toe te nemen.

De uitstoot van de 27 EU-landen bleef onder het niveau van voor de pandemie, waarmee de decennialange neerwaartse trend werd voortgezet. De broeikasgasuitstoot in de EU-27 was namelijk 27,0 % lager dan in 1990 en vertegenwoordigde 6,7 % van de wereldwijde uitstoot, een sterke afnamen ten opzichte van de 14,8 % in 1990.

Het JRC-verslag werd opgesteld in samenwerking met het Internationaal Energieagentschap (IEA). Het is gebaseerd op de emissiedatabank voor mondiaal atmosferisch onderzoek van de Europese Commissie (Emissions Database for Global Atmospheric Research, EDGAR).

Permalink
Permanente link Voornaamste URL

In 2022 overleden in Nederland ongeveer 50 000 mensen als gevolg van kanker

In 2022 overleden in Nederland ongeveer 50 000 mensen als gevolg van kanker, zo blijkt uit de ramingen van de kankerincidentie en -sterfte die onlangs zijn gepubliceerd in het Europees informatiesysteem voor kanker (ECIS) dat door het JRC wordt beheerd.

Bij vrouwen waren borstkanker en luchtpijp-, bronchus- en longkanker (ongeveer 18 % voor elke categorie) de meest voorkomende oorzaken van overlijden als gevolg van kanker. Luchtpijp-, bronchus- en longkanker waren ook de belangrijkste soorten kanker die tot sterfgevallen leidden onder de mannelijke bevolking (ongeveer 24 %).

Het aantal nieuwe kankergevallen steeg in 2022 in de Europese Unie met 2,3% ten opzichte van 2020 tot 2,74 miljoen. Volgens de ramingen van de Europese Commissie in ECIS steeg het aantal sterfgevallen als gevolg van kanker ook met 2,4% ten opzichte van 2020.   Uit de ramingen voor de EU-lidstaten voor 2022 blijkt dat 31 % van de mannen en 25 % van de vrouwen naar verwachting de diagnose kanker krijgen voordat zij de leeftijd van 75 jaar bereiken.  Naar schatting zal 14 % van de mannen en 9 % van de vrouwen als gevolg van kanker overlijden voordat zij de leeftijd van 75 jaar bereiken. De vier meest voorkomende oorzaken van overlijden door kanker in de EU zijn naar schatting longkanker (19,5% van alle sterfgevallen door kanker), gevolgd door colorectale kanker (12,3%), borstkanker (7,5%) en alvleesklierkanker (7,4%).

Permalink
Permanente link Voornaamste URL

De voedselverspilling in Nederland ligt boven het EU-gemiddelde

In 2021 werd in Nederland ongeveer 150 kilo voedsel per persoon verspild, zo blijkt uit de gegevens van Eurostat waarop het JRC zich heeft gebaseerd bij zijn recente ramingen van de impact van maatregelen om voedselverspilling in de EU tegen te gaan. Dit cijfer ligt boven het EU-gemiddelde.

Dat jaar werd er meer dan 2,5 miljoen ton voedselafval geproduceerd, waarvan meer dan 1 miljoen ton door de voedselverwerkende industrie.

In 2020 werd in de EU bijna 59 miljoen ton voedsel verspild. Dat is 131 kg verspild voedsel per inwoner van de Europese Unie, of ruwweg 10 % van al het voedsel dat wordt geleverd aan restaurants, cateringdiensten, de detailhandel en huishoudens. Huishoudens in de Europese Unie zouden jaarlijks gemiddeld 220 tot 720 EUR kunnen besparen door minder voedsel te verspillen. Dit zou neerkomen op een daling van het aandeel van de voedselkosten in de totale huishouduitgaven met meer dan 6 %.

Huishoudens zijn verantwoordelijk voor meer dan de helft (53 %) van het voedselafval in de EU, gevolgd door de voedselverwerkende industrie (20 %), de primaire productiesector (10 %) en de horeca en cateringdiensten (9 %). Als we kijken naar de samenstelling van voedselafval in de EU, dan zien we dat groenten en fruit in de vuilnisbak het grootste deel ervan uitmaken, met respectievelijk 27 % en 20 %. Granen (13 %), vlees (10 %) en aardappelen (10 %) belanden ook vaak in de vuilnisbak.

Permalink
Permanente link Voornaamste URL

In 2022 is het aantal asielaanvragen in Nederland toegenomen

Volgens de gegevens in de laatste editie van de migratieatlas van het JRC hebben de Nederlandse autoriteiten in 2022 ongeveer 137 000 eerste verblijfsvergunningen afgegeven, het hoogste aantal in de afgelopen vier jaar. Het aantal asielverzoeken steeg in 2022 tot ongeveer 35 000, vergeleken met 25 000 in 2021. 77 % van de aanvragen werd ingediend door mannen.

Op de Internationale Dag van de Migrant 2023 heeft het Kenniscentrum Migratie en Demografie van de Europese Commissie de migratieatlas 2023 gepresenteerd. De atlas verschaft de meest recente beschikbare gegevens over migratietrends wereldwijd, weergegeven in gebruiksvriendelijke interactieve grafieken en visualisaties. Deze nieuwe editie bevat een speciaal thematisch hoofdstuk dat licht werpt op de trends in solidariteit onder Europeanen ten aanzien van de ontheemd geraakte mensen uit Oekraïne. De steun van Europeanen voor ontheemden uit Oekraïne blijft hoog.

De migratieatlas is een interactief online-instrument dat door het JRC wordt gepubliceerd en de meest recente beschikbare gegevens over migratie in de 27 EU-lidstaten en in 171 niet-EU-landen en -gebieden bevat. Elk jaar komt er een nieuwe editie uit die geharmoniseerde en gevalideerde gegevens uit officiële, internationale bronnen, waaronder Eurostat, in één enkele databank harmoniseert.

Permalink
Permanente link Voornaamste URL

Nederland presteert goed op het gebied van digitale vaardigheden

De Nederlandse bevolking beschikt over een hoog niveau van digitale vaardigheden, wat naar verwachting een belangrijke bijdrage zal leveren aan het behalen van de doelstelling van het digitale decennium, zo blijkt uit het eerste verslag over de “staat van het digitale decennium” in de EU.

79 % van de personen in de leeftijd van 16-74 jaar in Nederland heeft ten minste elementaire digitale vaardigheden, een cijfer dat dicht in de buurt komt van de doelstelling van het digitale decennium van 80 % voor digitale basisvaardigheden en dat ver boven het EU-gemiddelde van 54 % ligt.

7,2 % van de werkenden in Nederland is ICT-specialist, vergeleken met 4,6 % in de EU. Het percentage afgestudeerden in de ICT ligt in Nederland met 3,7 % echter lager dan het EU-gemiddelde.

In het verslag wordt de balans opgemaakt van de vooruitgang die de EU heeft geboekt op weg naar een succesvolle digitale transformatie, zoals uiteengezet in het beleidsprogramma voor het digitale decennium tot 2030. Dit verslag benadrukt de noodzaak om de collectieve inspanningen te versnellen en te verdiepen, onder meer door beleidsmaatregelen en investeringen in digitale technologieën, vaardigheden en infrastructuur.  Het JRC heeft een belangrijke bijdrage aan deze inventarisatie geleverd als onderdeel van zijn activiteiten om de digitale transitie te ondersteunen en vorm te geven. De verslagen van het JRC bevatten methodologieën, bevindingen en gegevens om de verwezenlijking van de 2030-doelstellingen te ondersteunen, zowel op Europees als op nationaal niveau.

Permalink
Permanente link Voornaamste URL

Nederlandse bedrijven staan bovenaan de EU-lijsten voor industriële O&O-investeringen

In de EU zijn 367 van de 2 500 grootste O & O-investeerders ter wereld gevestigd, verspreid over 17 landen. De helft van die bedrijven bevindt zich in Duitsland, Frankrijk en Nederland, waar 73 % van de particuliere O & O-investeringen in de EU zijn geconcentreerd.

Als we kijken naar de top 1 000 O&O-investeerders in de EU, dan zien we dat 18 % daarvan gevormd wordt door kleine en middelgrote ondernemingen, waarvan ongeveer twee derde deel actief zijn in de gezondheidssector.

Uit het scorebord voor industriële O&O-investeringen 2023 blijkt dat de investeringen van de industrie in de EU in 2022 het wereldwijde gemiddelde percentage overtroffen en, anders dan in de rest van de wereld, twee jaar op rij zijn toegenomen. Over het algemeen zijn Amerikaanse bedrijven verantwoordelijk voor meer dan 40 % van de O&O-investeringen van de 2 500 grootste bedrijfsinvesteerders in O&O, terwijl de EU en China nauw met elkaar concurreren om de tweede plaats. Vorig jaar overtrof de groei van de particuliere investeringen in O&O in de EU het wereldwijde gemiddelde van 12,8 %, terwijl het groeipercentage in 2021 meer dan verdubbelde.

Het scorebord wordt jaarlijks door het JRC gepubliceerd om een betrouwbaar, actueel benchmarking-instrument voor vergelijkingen tussen bedrijven, sectoren en geografische gebieden te bieden, alsook om opkomende investeringstrends en -patronen te monitoren en te analyseren.

Permalink
Permanente link Voornaamste URL
Science Flash for You is een nieuwsbrief van het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek (JRC), de wetenschaps- en kennisdienst van de Europese Commissie.
Nog geen abonnement? Schrijf u dan hier in! | U kunt zich uitschrijven in uw profiel of door een bericht te sturen naar jrc-institutional-comm@ec.europa.eu.
Klik hier voor meer nieuws van het JRC.
De Europese Commissie respecteert uw privacy. Uw persoonsgegevens worden verwerkt overeenkomstig Verordening (EU) 2018/1725. Lees onze privacyverklaring.