Citiți versiunea online
  Centrul Comun de Cercetare  

Science Flash for You - România

România și Serviciul pentru știință și cunoaștere al Comisiei Europene

European Commission Logo
banner flash

Urmăriți-ne Facebook Science Hub | EU Science Hub Twitter

Știri

JRC colaborează cu România în ceea ce privește siguranța și securitatea clădirilor

Institutul de Analiză Teoretică și Experimentală a Structurilor Aero-Astronautice și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli” din România au format un consorțiu și au depus o propunere în cadrul cererii de propuneri pentru formare și consolidarea capacităților în cadrul instalației Hopkinson Bar a JRC.

Programul de formare a avut loc în octombrie 2023 la sediul științific al JRC din Ispra, Italia. Utilizatorii care au participat la programele de formare și de consolidare a capacităților și-au îmbunătățit capacitățile și competențele în ceea ce privește gestionarea și utilizarea unor instalații experimentale similare.

JRC deține o gamă largă de laboratoare și instalații de cercetare unice și dă acces la infrastructurile fizice de cercetare instituțiilor utilizatoare din statele membre și din țările asociate la programul Orizont Europa în scopul formării și consolidării capacităților. Accesul la infrastructurile de cercetare ale JRC promovează cercetarea și dezvoltarea inovatoare, precum și diseminarea cunoștințelor, îmbunătățește metodele și competențele aferente, precum și formarea, încurajând colaborarea la nivel european.

Printre instalațiile experimentale de clasă mondială ale JRC, cu acces deschis pentru formare și consolidarea capacităților, se numără Laboratorul european pentru evaluare structurală (ELSA) și instalația sa Hopkinson Bar (ELSA-HopLab). Fiind cea mai mare instalație Hopkinson Bar din lume, cu o lungime de peste 200 de metri, aceasta este utilizată pentru studiul materialelor și al componentelor structurale la sarcini dinamice foarte rapide, cum ar fi cele cauzate de explozii și de impacturi, când este necesară cunoașterea comportamentului materialelor la viteze mari de deformare. Instalația HopLab este operată de personal științific și tehnic cu mare experiență și beneficiază de sprijinul specialiștilor în simulare numerică.

Instalația Hopkinson Bar sprijină cercetarea în domeniul securității clădirilor și al protecției spațiilor publice împotriva încărcăturilor explozive, precum și testarea materialelor/componentelor structurale în condiții de viteză de încărcare mare (explozie, impact) și la temperaturi ridicate/scăzute.

Permalink
Link permanent URL-ul principal

Așteptările privind randamentele culturilor agricole s-au înrăutățit în România

Principalele regiuni de cultivare a orezului din România au avut parte de o vreme ușor mai rece decât în mod obișnuit în luna iunie, urmată de valori termice cu 1 - 2°C mai ridicate decât în mod obișnuit în lunile iulie și august. În general, creșterea și dezvoltarea sezonieră a culturilor de orez au corespuns unui sezon mediu, iar simulările MARS au sugerat că presiunea din cauza arsurii orezului a fost scăzută.

În general, valorile termice din România au fost mai mari decât de obicei. Până la sfârșitul lunii august, precipitațiile s-au menținut, în cea mai mare parte, sub medie. Culturile de vară au suferit din cauza penuriei grave de apă în principalele zone producătoare. Toate previziunile privind randamentul culturilor agricole au fost revizuite în sens descendent.

Obiectivul Buletinului MARS (Monitoring Agricultural ResourceS) al JRC este de a furniza informații oportune, independente și de înaltă calitate privind condițiile de creștere a culturilor și previziuni cantitative privind randamentul culturilor în UE, pentru a sprijini intervențiile politice (PAC) în cunoștință de cauză și pentru a contribui la transparența informațiilor de pe piață. Buletinul este o publicație lunară și a fost publicat pentru prima dată în 1992.

Permalink
Link permanent URL-ul principal

Cererea de turism în România ar urma să scadă ușor odată cu încălzirea globală

Potrivit previziunilor din raportul intitulat „Impactul regional al schimbărilor climatice asupra cererii de turism în Europa” al Centrului Comun de Cercetare (JRC), cererea de turism în România ar urma să scadă ușor atât într-un scenariu de încălzire globală de +1,5 % (-0,34 %), cât și într-un scenariu de +4 % (-0,40 %). Se preconizează că regiunile de coastă din sudul Europei vor pierde turiști în timpul verii, în timp ce regiunile de coastă din nordul Europei vor înregistra o creștere a cererii de turism. Pe întregul continent, interesul turistic va scădea în iulie și va crește în aprilie.

În scenariul cu cele mai ridicate emisii, cel mai semnificativ efect al schimbărilor climatice asupra cererii de turism este estimat pentru regiunile de coastă, de exemplu, o scădere de 9,12 % pentru Insulele Ionice grecești și o creștere de 15,93 % pentru Țara Galilor de Vest (Regatul Unit). În plus, cele mai mari pierderi – peste 5 % – sunt estimate în regiuni din Cipru, Grecia, Spania, Italia și Portugalia, în timp ce creșterile cele mai mari – de peste 5 % – sunt distribuite între Germania, Danemarca, Finlanda, Franța, Irlanda, Țările de Jos, Suedia și Regatul Unit.

Permalink
Link permanent URL-ul principal

Noul raport al JRC privind solidaritatea explică situația persoanelor care fug de războiul din Ucraina

Potrivit datelor Eurostat cuprinse în recentul raport al JRC privind solidaritatea în Uniunea Europeană, care include o analiză a nivelului de solidaritate față de persoanele strămutate din Ucraina, aproximativ 88 % din români sunt de acord să li se permită persoanelor din Ucraina să intre în țara lor. Raportul arată că lupta împotriva dezinformării și o comunicare eficientă sunt esențiale pentru susținerea solidarității cu persoanele strămutate.

Acesta mai arată că gradul de susținere pentru persoanele strămutate din Ucraina rămâne ridicat. În ansamblu, 88 % din respondenții din Uniunea Europeană susțin primirea persoanelor care fug din calea războiului în UE, 66,5 % finanțează achiziționarea și furnizarea de echipamente militare pentru Ucraina și 65,7 % susțin aderarea Ucrainei la UE atunci când va fi pregătită. În ceea ce privește primirea persoanelor care fug din calea războiului, rata de susținere este ridicată în toate statele membre, chiar și atunci când se iau în considerare cele mai scăzute rate de susținere din Bulgaria (75 %), Cehia și Slovacia (77 %). Referitor la celelalte două întrebări care au făcut obiectul sondajului, diferențele dintre țări sunt mai pronunțate.

În discursul din acest an privind starea Uniunii, președinta von der Leyen a promis 50 de miliarde EUR pentru următorii patru ani pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei. JRC elucidează factorii care contribuie la conturarea solidarității în UE, în special în ceea ce privește migranții. Raportul analizează conceptul general de solidaritate, condițiile și factorii care induc solidaritatea empatică, precum și diferitele forme și niveluri de exprimare ale acesteia.

Permalink
Link permanent URL-ul principal

Competitivitatea în regiunile din Europa de Sud-Est a pierdut din avânt

După 2019, regiunile din țările baltice, Croația, Ungaria, Polonia și Slovenia au continuat să recupereze decalajul, în timp ce regiunile din Cehia, România, Slovacia și o parte a Bulgariei au pierdut din avânt, iar competitivitatea lor a scăzut în comparație cu media UE.

În ciuda faptului că regiunile estice și sudice recuperează decalajul, există în continuare diferențe mari la nivelul UE în ceea ce privește competitivitatea.

Regiunile care obțin cele mai mici punctaje pe indicele competitivității sunt situate în statele membre din Europa Centrală și de Sud. În aceste țări, numai regiunile din jurul capitalelor sau ale altor orașe mari au un punctaj peste media UE. Multe regiuni din sudul și estul Uniunii Europene reușesc să recupereze decalajul în ceea ce privește competitivitatea. Acest lucru este adevărat dacă se compară rezultatele lor actuale cu cele din 2016, însă, în comparație cu 2019, tiparele sunt mai variate.

Conform celei mai recente ediții a indicelui competitivității regionale al UE, cele mai competitive regiuni ale UE sunt în continuare situate, în proporție covârșitoare, în Europa de Vest și de Nord. Indicele competitivității regionale al Comisiei. În 2010, Comisia a lansat indicele competitivității regionale al UE pentru a evalua capacitatea regiunilor din UE de a oferi un mediu atractiv și durabil pentru ca localnicii și întreprinderile să trăiască și să lucreze în regiune și pentru a stimula competitivitatea lor. Actualizarea indicelui se publică odată la trei ani. Actuala ediție din 2022 este rezultatul unei cooperări strânse între JRC și Direcția Generală pentru Politică Regională și Urbană.

Permalink
Link permanent URL-ul principal

Monitorizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă în Regiunea de Nord-Vest a României

Acțiunile și strategiile locale, precum și un cadru solid de monitorizare a progreselor la nivel regional sunt esențiale pentru implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă. Un nou raport care vizează Regiunea de Nord-Vest ilustrează metodologia și analiza datelor utilizate pentru elaborarea unui set de indicatori care să monitorizeze implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă în această regiune din România.

Raportul face parte dintr-o serie de rapoarte publicate în cadrul proiectului-pilot REGIONS 2030 „Monitorizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă în regiunile UE – Acoperirea lacunelor în materie de date”, care reprezintă o colaborare între Parlamentul European, Comisia Europeană (Centrul Comun de Cercetare, DG REGIO, Eurostat) și 10 regiuni-pilot europene. Proiectul are ca scop conceperea și testarea în comun a unui set comun de indicatori pentru monitorizarea tuturor obiectivelor de dezvoltare durabilă la nivel regional în Europa.

Permalink
Link permanent URL-ul principal
Science Flash for You este un instrument instituțional de comunicare al Centrului Comun de Cercetare (JRC), serviciul pentru știință și cunoaștere al Comisiei Europene. Dacă acest buletin informativ v-a fost transmis de un terț, dar sunteți interesat să îl primiți în mod direct, puteți să vă abonați aici. | Puteți să vă dezabonați accesând profilul dumneavoastră sau contactându-ne la adresa JRC-INSTITUTIONAL-COMM@ec.europa.eu Dacă doriți să primiți mai multe știri de la JRC, faceți clic aici.
Comisia Europeană se angajează să respecte protecția datelor cu caracter personal. Toate datele cu caracter personal sunt prelucrate în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/1725. Va rugăm să citiți: Declarație de confidențialitate.