Lees de onlineversie
  JRC - Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek  

Science Flash For You

Nederland en de wetenschaps- en kennisdienst van de Europese Commissie

European Commission Logo
jrc_newsletter_banner_image_neuronal_58572_62220_63052

Volg ons Facebook Science Hub | EU Science Hub Twitter

Nieuws
New European Bauhaus-prijs voor het Nederlandse project “Land&Hand”

Het Nederlandse project “Land&Hand” heeft de New European Bauhaus (NEB)-prijs voor 2023 gewonnen in de categorie “Vormgeving van een circulair industrieel ecosysteem en ondersteuning van het denken in levenscycli”, onderdeel “Education Champions” vanwege de sterke leer- en onderwijsdimensie. De winnaars ontvangen elk 30 000 EUR.

In juni maakte de Europese Commissie vijftien winnaars van de NEB-prijzen van 2023 bekend, evenals veertien geselecteerde projecten die profiteren van 65 miljoen EUR aan investeringen van de eerste oproep voor Innovatieve acties in het kader van het Stedelijk Europa-initiatief. De prijsuitreiking vond plaats tijdens het evenement “NEB in Regions and Cities” in Brussel.

Voor deze derde editie van de prijzen hadden zich meer dan 1 400 kandidaten uit de lidstaten en — voor het eerst — de Westelijke Balkan aangemeld. De prijzen bekronen inspirerende projecten en ideeën van jonge talenten die Europa duurzamer, mooier en inclusiever maken. Naast de geldprijs krijgen de winnaars ook een communicatiepakket om hen te helpen hun projecten en concepten verder te ontwikkelen en te promoten.

Permalink
Permanente link Voornaamste URL
SeeAlso
Zie ook NEB Prizes
De bosbranden in Nederland in 2022

Volgens de gegevens van het voorlopige verslag over de bosbranden in Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika voor 2022 werden tussen februari en augustus in Nederland in totaal vijftien branden geregistreerd.

In totaal ging 331 hectare in vlammen op, bijna allemaal in Natura 2000-gebieden, wat neerkomt op 0,039 % van de totale beschermde oppervlakte van het land.

Het JRC-verslag geeft een overzicht van het bosbrandseizoen van 2022 op basis van de gegevens van het Europees Bosbrandinformatiesysteem (EFFIS). Het gaat vooraf aan het jaarverslag voor 2022 dat samen met de nationale bijdragen van de landen in de deskundigengroep bosbranden van de Commissie wordt gepubliceerd. Het volgende verslag zal in oktober 2023 worden gepubliceerd.

Permalink
Permanente link Voornaamste URL
Bodem in Nederlandse landbouwgebieden bevat meestal te veel stikstof

Volgens het EU Soil Health Dashboard, een nieuw instrument dat de gezondheid van de bodem in heel Europa in kaart brengt, heeft in Nederland ongeveer 86 % van de landbouwgebieden een stikstofniveau dat aanzienlijke gevolgen kan hebben voor het milieu.

De niveaus zijn met name bijzonder hoog in Noord-Brabant, waar 98 % van de gebieden boven de drempel ligt, en in Overijssel en Gelderland (95 %).

Stikstof is een essentiële voedingsstof voor de plantengroei en om deze reden worden in de landbouw wereldwijd op grote schaal meststoffen en biologische productiemiddelen gebruikt die stikstof bevatten. Een overmatige hoeveelheid stikstof in de bodem is echter een belangrijke bron van bodemverontreiniging, die ook gevolgen heeft voor de lucht- en waterkwaliteit, de volksgezondheid en de uitstoot van broeikasgassen. Wanneer het stikstofoverschot in een landbouwgebied meer dan 50 kg ha-1 per jaar bedraagt, kan dat aanzienlijke gevolgen hebben voor het milieu.

Het dashboard laat zien waar en in welke mate de bodem in de EU ongezond is, en welke degradatieprocessen hiervan de oorzaak zijn. Het is onlangs opgenomen in de EU Soil Observatory (EUSO), die door het JRC werd ontwikkeld en wordt beheerd.

Volgens het dashboard verkeert maar liefst 61 % van de bodems in de EU in een ongezonde toestand. De meeste ervan zijn onderhevig aan meer dan één soort bodemdegradatie. Het EUSO Soil Health Dashboard is gebaseerd op vijftien indicatoren voor bodemdegradatieprocessen, die de volgende negen onderwerpen beslaan: bodemerosie, bodemverontreiniging, voedingsstoffen, verlies van organische koolstof in de bodem, verlies van biodiversiteit in de bodem, bodemverdichting, bodemverzilting, verlies van organische bodems en bodemafdekking.

Permalink
Permanente link Voornaamste URL
SeeAlso
Zie ook EU soil dashboard
Gegevens van het JRC over grondstoffen in Nederland

Het landenverslag over Nederland van het Raw Materials Information System (RMIS) van het JRC hoort bij de meest recente analyse van het JRC van de toeleveringsketen en prognose van de vraag naar materialen in strategische technologieën en sectoren in de EU (Supply chain analysis and material demand forecast in strategic technologies and sectors in the EU).

Het onlangs vernieuwde RMIS biedt kennis over grondstoffen, zowel primaire (gewonnen/geoogste) grondstoffen als secundaire grondstoffen (bijvoorbeeld uit recycling). Het biedt voor alle EU-lidstaten, evenals voor verschillende sectoren en technologieën, informatie over specifieke materialen. Deze gegevens vormden de basis voor de Europese verordening kritieke grondstoffen, die onlangs door de Europese Commissie is gepresenteerd.

Voor het verwezenlijken van de ambitieuze doelen die de Europese Unie zich heeft gesteld voor de energie- en digitale transitie en haar defensie- en ruimtevaartagenda, heeft zij een ongestoorde toegang nodig tot kritieke grondstoffen en tot veel producten die deze grondstoffen bevatten. Europa moet nu in actie komen om te voorkomen dat we afhankelijk worden van individuele landen.

Het nieuwste JRC-onderzoek omvat analyses van zowel het aanbod als de huidige en toekomstige vraag. De vraag naar materialen die de groene en digitale transitie stimuleren, zal naar verwachting aanzienlijk toenemen. Het onderzoek presenteert een systematische analyse van de volledige waardeketens, van grondstoffen en verwerkte materialen tot componenten, modules en systemen, voor vijftien sleuteltechnologieën in vijf strategische sectoren: hernieuwbare energie, elektromobiliteit, industrie, digitale sector en lucht- en ruimtevaart/defensie.

Permalink
Permanente link Voornaamste URL
SeeAlso
Zie ook Raw Material Information System
JRC analyseert het effect van inflatie en prijsplafonds in Nederland

Met behulp van EUROMOD — het microsimulatiemodel van de EU waarmee de effecten van belastingen en uitkeringen worden berekend — heeft het JRC een raming gemaakt van de effecten van de inflatieschok op Nederlandse huishoudens in 2022, evenals van het dempende effect van de prijsplafonds voor elektriciteit en gas en andere tijdelijke verlagingen van de energieaccijnzen.

De resultaten laten zien dat het prijsplafond het regressieve effect van de prijsschok naar verwachting gedeeltelijk zal compenseren. Uit simulaties blijkt dat de kosten voor de 10 % huishoudens met de laagste inkomens meer dan twee keer zo veel gestegen zijn als voor de 10 % huishoudens met de hoogste inkomens.

Met dit plafond zouden huishoudens in de laagste 10 % van de inkomensverdeling ongeveer 10 % van hun inkomen nodig hebben om hun consumptie op peil te houden (in plaats van 17 % zonder compensatie via het prijsplafond).

Uitgaande van de prijzen van 2022 wordt aangenomen dat het prijsplafond de verschillen heeft verkleind omdat huishoudens met hogere inkomens gemiddeld nog steeds de marktprijs betalen voor een deel van hun energieverbruik.

Een herzien prijsplafond met een kleinere volumebeperking en een 20 % lagere maximumprijs zou de kosten voor huishoudens slechts licht verlagen, met een iets groter effect voor de inkomens in de laagste 10 %.

Permalink
Permanente link Voornaamste URL
Nieuwe oproep tot het indienen van voorstellen voor gebruik van het laboratorium voor waterstofbrandstofcellen van het JRC in Petten, Nederland

Na succesvolle renovatie- en uitbreidingswerkzaamheden opent de wetenschappelijke vestiging van het JRC in het Nederlandse Petten zijn laboratoria met testfaciliteiten op het gebied van energieopslag, brandstofcellen en elektrolysers (FCTEST) en batterijen voor veilig elektrisch vervoer.

De testfaciliteit voor brandstofcellen en elektrolysers ondersteunt ontwikkelingen op het gebied van de wet- en regelgeving door middel van experimentele validatie van testprocedures en meetmethoden met betrekking tot de prestaties en duurzaamheid van cellen, short-stacks en kleine systemen.

Via de Fuel Cells and Electrolyser Testing Facilities, afgekort FCTEST, ondersteunt het JRC de technologiebeoordeling, voortgangsbewaking en ontwikkelingen op het gebied van harmonisatie en standaardisatie via de validatie van testprotocollen, testprocedures en meetmethoden voor de beoordeling van de prestaties van brandstofcellen en elektrolysers. De faciliteit wordt gebruikt ter ondersteuning van de Europese waterstofstrategie die erop gericht is een testomgeving te creëren om de vraag naar en het aanbod van hernieuwbare en koolstofarme waterstof op te schalen met het oog op een klimaatneutrale economie.

Permalink
Permanente link Voornaamste URL
Science Flash for You is een nieuwsbrief van het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek (JRC), de wetenschaps- en kennisdienst van de Europese Commissie.
Nog geen abonnement? Schrijf u dan hier in! | U kunt zich uitschrijven in uw profiel of door een bericht te sturen naar jrc-institutional-comm@ec.europa.eu.
Klik hier voor meer nieuws van het JRC.
De Europese Commissie respecteert uw privacy. Uw persoonsgegevens worden verwerkt overeenkomstig Verordening (EU) 2018/1725. Lees onze privacyverklaring.