Lees de onlineversie
  JRC - Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek  

Science Flash For You

Nederland en de wetenschaps- en kennisdienst van de Europese Commissie

European Commission Logo
jrc_newsletter_banner_image_neuronal_58572_62220_63052

Volg ons Facebook Science Hub | EU Science Hub Twitter

Evenementen
Leeuwarden organiseert JRC-evenement “Green-Blue Diamond” over waterbeheer

Op 25 oktober 2022 vond in Leeuwarden het JRC-evenement “Science meets Regions” plaats in het kader van het bredere “Green-Blue Diamond”-project, dat ging over waterbeheer in de context van de aanpassing aan de klimaatverandering en in samenhang met biodiversiteit. Het lokale team werd begeleid door het JRC om burgers te betrekken bij deze beleidskwesties.

Een tweede onderdeel van het JRC-project was het “Vanguard Initiative”, in het kader waarvan een multiregionaal netwerk voor digitalisering in de gezondheidszorg werd opgezet. Het slotevenement vond plaats op 15 november in de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging in Brussel. Na presentaties van wetenschappers, gezondheidswerkers en beleidsmakers volgde een levendige discussie met het publiek. Het evenement was het hoogtepunt van drie eerder gehouden regionale evenementen in Oost-Nederland, Piatra Neamt in Roemenië en Neder-Oostenrijk.

Het “Science meets Regions”-initiatief is gericht op het vooraf verzamelen van gegevens voor beleid op lokaal en regionaal niveau. Het wordt ondersteund door het Europees Parlement en uitgevoerd door het JRC in nauw overleg met het Comité van de Regio’s. Tijdens de participatieve evenementen komen beleidsmakers en wetenschappers op regionaal en lokaal niveau bijeen om een cultuur van empirisch onderbouwde beleidsvorming te bevorderen en oplossingen te bedenken voor de uitdagingen van deze tijd, in overeenstemming met de beleidsprioriteiten van de Europese Commissie.

Permalink
Permanente link Voornaamste URL
Nieuws
Wateronderzoeksinstituut KWR in Nieuwegein draagt bij aan nieuwe universele JRC-detectiemethode voor SARS-CoV-2

KWR in Nieuwegein is een van de wetenschappelijke partners van het JRC in het nieuwe JRC-onderzoek waarin een nieuwe, krachtige methode wordt gepresenteerd voor de detectie van huidige en toekomstige SARS-CoV-2-varianten. Alle nieuwe circulerende varianten worden nauwkeuriger opgespoord in zowel klinische als afvalwatermonsters.

De voortdurende evolutie van SARS-CoV-2 stelt de huidige detectiemiddelen voor problemen. Sinds het begin van de pandemie heeft het virus verschillende genetische veranderingen ondergaan die ertoe kunnen leiden dat de diagnostiek minder nauwkeurig wordt, en uiteindelijk ook dat de bestaande immuniteit wordt omzeild en het virus besmettelijker wordt.

Met dit artikel, gepubliceerd in januari 2023 in het wetenschappelijke tijdschrift “Viruses”, bereikt het JRC in samenwerking met wetenschappers uit Luxemburg, Frankrijk en Nederland een nieuwe mijlpaal in de inspanningen om de COVID-19-pandemie in te dammen.

Permalink
Permanente link Voornaamste URL
CO₂-uitstoot in Nederland in 2021 licht gestegen

Vorig jaar steeg de fossiele CO₂-uitstoot in Nederland met 3 % ten opzichte van 2020. De grootste stijging wordt gezien in de elektriciteitssector (+9 %), zoals blijkt uit de gegevens van het onlangs gepubliceerde verslag over de wereldwijde CO₂-uitstoot in 2022, samengesteld door het JRC, het Internationaal Energieagentschap en het Planbureau voor de Leefomgeving.

Over de afgelopen vijftien jaar was er echter sprake van een neerwaartse trend, waarbij de fossiele CO₂-uitstoot sinds 2005 met 23 % is gedaald.

Volgens het verslag steeg de wereldwijde fossiele CO₂-uitstoot in 2021 met 5,3% ten opzichte van 2020, waarmee bijna het niveau van vóór de pandemie in 2019 wordt bereikt. In de EU is de totale fossiele CO₂-uitstoot in 2021 gestegen met 6,5 %. Deze stijging is echter slechts ongeveer de helft van de afname die tussen 2019 en 2020 plaatsvond (-10,8 %). Bijgevolg daalde de uitstoot van de EU-27 tussen 2019 en 2021 met 5 %, waarmee de neerwaartse trend werd voortgezet.

Als we verder terugkijken, zien we dat de EU de grootste relatieve daling van de uitstoot van broeikasgassen heeft bereikt van alle landen met de grootste uitstoot. De fossiele CO₂-uitstoot van de EU27 lag in 2021 27,3 % lager dan in 1990 en ook haar aandeel in de mondiale emissies daalde van 16,8 % in 1990 tot 7,3 % in 2021.

In de databank “EDGAR” (Emissions Database for Global Atmospheric Research) van het JRC zijn gegevens opgenomen van 1970 tot 2021. EDGAR vormt een aanvulling op de nationale inventarissen en verslagen van de partijen bij de Overeenkomst van Parijs inzake klimaatverandering en kan informatie verstrekken over de trends op het gebied van collectieve uitstoot voor alle landen, zoals vereist voor het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering.

Permalink
Permanente link Voornaamste URL
Hogere brandstofprijzen drukken op de prestaties van de Nederlandse visserijsector

Volgens het economische jaarverslag 2022 over de vissersvloot van de EU, dat onlangs door het JRC is gepubliceerd, zouden de economische prestaties van de visserijsector in Nederland in 2021 met 50 % dalen ten opzichte van het voorgaande jaar. Verwacht wordt dat hogere brandstofprijzen bepalend zijn voor de verwachte lagere economische prestaties.

Voor 2022 werd een nog grotere afname van de brutowinst voorspeld, waardoor de vloot niet alleen bruto, maar ook netto verlies zal lijden.

Verwacht wordt dat de vissersvloot van de EU door de sterke stijging van de energiekosten en de inflatie in 2022 problemen zal hebben om de winst op peil te houden en met verlies zal eindigen. Voorts blijkt uit dit verslag dat de doelstellingen van duurzame visserij en energietransitie elkaar versterken en noodzakelijk zijn om de sociaal-economische levensvatbaarheid van de visserijsector in de EU op lange termijn te garanderen. Het verslag bevat prognoses voor 2022, maar blikt ook terug op 2020, toen de sector werd getroffen door de COVID-19-pandemie. Het beschrijft ook de gevolgen voor de operationele kosten van de stijging van de brandstofprijzen als gevolg van de militaire agressie van Rusland in Oekraïne.

Permalink
Permanente link Voornaamste URL
De mobiliteit van leerlingen in Nederland wordt belicht in het JRC-verslag over afgelegen gebieden

In Nederland is het totale aantal leerlingen afgenomen, net als in Portugal, Denemarken, Kroatië, Roemenië, Litouwen, Hongarije, Cyprus en Italië. Naast bevolkings- en vruchtbaarheidstrends hebben migratiestromen binnen de landen wellicht in belangrijke mate bijgedragen tot de lokale aantallen leerlingen, zoals blijkt uit het nieuwe JRC-verslag over afgelegen plaatsen, getiteld “New perspectives on territorial disparities” (nieuwe perspectieven voor territoriale verschillen).

In Nederland is ook goed te zien hoe verbeterde mobiliteitsopties de grotere afstanden tot basisscholen kunnen helpen compenseren. Het jarenlange beleid om actief vervoer te verkiezen boven gemotoriseerd vervoer betekent dat zowel de infrastructuur als het gevoel van veiligheid bevorderlijk zijn voor wandelen en fietsen. Bijgevolg gaat 70 % van de kinderen te voet of met de fiets naar school. Meer dan de helft van alle kinderen van negen jaar of ouder op de basisschool gaat zelfstandig naar school.

Afgelegen gebieden beslaan bijna de helft van het grondgebied van de EU en er wonen 37 miljoen mensen. Ze lopen vaak het risico te verworden tot wat het JRC-verslag omschrijft als “eenzame gebieden”, waar de lokale diensten, toegankelijkheid of connectiviteit ontoereikend zijn. Ze zijn geïsoleerd wat betreft ligging en verbinding vanuit demografisch, economisch, sociaal en infrastructureel oogpunt. In het verslag worden 1 200 gemeenten in heel Europa als “eenzaam” bestempeld omdat er sprake is van ontvolking, slechte internetverbindingen, een beperkt dienstenaanbod (zelfs in steden) of mobiliteitsarmoede voor kansarme groepen.

Permalink
Permanente link Voornaamste URL
Nederlandse leerkrachten werken met het JRC aan interculturele competentie

“Stories that Move” is de naam van een project in het kader van het JRC-initiatief “INNO4DIV” waarbij Nederlandse leerkrachten samenwerken met collega’s uit Duitsland, Hongarije, Polen, Slowakije, Spanje, Oostenrijk en Oekraïne om een online bijscholingscursus tegen discriminatie te ontwikkelen voor leerkrachten uit heel Europa.

Met INNO4DIV wordt beoogd het gebrek aan interculturele competentie van leerkrachten tegen een achtergrond van steeds diversere klassen te verhelpen. In het bijbehorende verslag worden 21 innovatieve goede praktijken belicht waarmee belemmeringen voor de ontwikkeling van de interculturele competentie van leerkrachten met succes zijn aangepakt. Dit is vooral belangrijk omdat leerkrachten zo kunnen bijdragen tot de opbouw van de sociale identiteit van de EU, die immers een smeltkroes van culturen is. In dit project wordt “culturele diversiteit” opgevat als menselijke diversiteit en niet als een vertegenwoordiging van migranten, etnische minderheden of andere minderheidsgroepen.

Permalink
Permanente link Voornaamste URL
SeeAlso
Zie ook Teaching the teachers: Good practices to...
Science Flash for You is een nieuwsbrief van het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek (JRC), de wetenschaps- en kennisdienst van de Europese Commissie.

Nog geen abonnement? Schrijf u dan hier in! | U kunt zich uitschrijven in uw profiel of door een bericht te sturen naar jrc-institutional-comm@ec.europa.eu.

Klik hier voor meer nieuws van het JRC.
De Europese Commissie respecteert uw privacy. Uw persoonsgegevens worden verwerkt overeenkomstig Verordening (EU) 2018/1725. Lees onze privacyverklaring