Citiți versiunea online
  Centrul Comun de Cercetare  

Science Flash for You - România

România și Serviciul pentru știință și cunoaștere al Comisiei Europene

European Commission Logo
Header Image

Urmăriți-ne | Urmăriți-ne Facebook Science Hub | none EU Science Hub Twitter

Știri
Comisarul Gabriel și JRC sprijină cooperarea științifică cu Ucraina

La 3 martie, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel, a emis o declarație privind cercetarea, reiterându-și angajamentul față de continuarea cooperării științifice cu Ucraina.

Ea a afirmat că agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei este un atac asupra valorilor elementare ale libertății, democrației și autodeterminării, pe care se bazează expresia culturală, libertatea academică și științifică și cooperarea științifică. Comisarul a anunțat decizia de a nu se angaja în noi proiecte de cooperare cu entități ruse.

În ziua următoare, Comisia Europeană a suspendat cooperarea cu Rusia în domeniul cercetării și inovării. Comisia nu va mai încheia niciun fel de contracte sau acorduri noi cu organizațiile ruse în cadrul programului Orizont Europa. De asemenea, Comisia suspendă plățile către entitățile ruse care trebuie efectuate în baza contractelor existente.

JRC depune eforturi pentru a contribui la sprijinul acordat de Comisie comunității științifice ucrainene. Acesta a oferit sprijin serviciilor relevante ale Comisiei, inclusiv cabinetului președintei Ursula von der Leyen, în mai multe direcții de lucru privind Ucraina, cum ar fi coordonarea crizelor și asistența umanitară, energia, amenințările CBRN, impactul economic, sancțiunile, pregătirea cibernetică/amenințările hibride, sprijinul pentru opinia publică și provocările democratice.

Permalink
Link permanent URL-ul principal
Noul Atlas urban PM2.5 al JRC prezintă situația calității aerului în București și Iași

Noul Atlas al Calității Aerului al JRC prezintă principalele categorii de surse de emisii de PM2.5 – și de unde provin aceste surse – pentru 150 de orașe din întreaga Europă, printre care se numără București și Iași.

A se adăuga România. În București, aproape jumătate din emisii sunt produse în zona urbană, în timp ce, pentru Iași, cea mai mare parte provin din sectorul industrial situat în regiuni transfrontaliere.

Particulele PM2.5 includ atât praf, fum, funingine, polen și particule de sol emise direct, cât și particule care se formează direct în atmosferă. Aceste particule sunt responsabile de efecte adverse asupra sănătății. În 2019, s-a estimat că aceste particule au cauzat aproximativ 307 000 de decese premature în UE.

Atlasul oferă o imagine detaliată a modului în care transporturile, agricultura, industria, încălzirea locuințelor și emisiile generate de transportul maritim afectează poluarea cu PM2.5. Acesta clarifică, de asemenea, rolul pe care orașele, regiunile, statele membre și UE îl pot avea în reducerea poluării aerului, deoarece circumstanțele specifice la nivel local sunt relevante pentru elaborarea unor planuri eficace privind calitatea aerului. Rezultatele au fost obținute utilizând un model simplificat de calitate a aerului elaborat de JRC, denumit SHERPA.

Permalink
Link permanent URL-ul principal
Emisiile de CO₂ și de gaze cu efect de seră sunt în scădere în România, dar nu au scăzut suficient de mult în sectorul transporturilor

Emisiile de CO2 și de gaze cu efect de seră au scăzut constant în România începând din 1990, conform ediției din 2021 a raportului EDGAR al JRC.

Până în anul 2000, scăderea emisiilor a fost foarte semnificativă, însă în ultimul deceniu acestea au rămas la același nivel. Transportul este singurul sector în care emisiile au crescut de-a lungul întregii perioade.

Emisiile globale de CO2 generate de arderea combustibililor fosili și de procesele aferente au scăzut cu 5,1 % în 2020 din cauza pandemiei de COVID-19. Dintre cei mai mari emițători de CO2 din lume, doar China a înregistrat o creștere a emisiilor în 2020 (+ 1,5 %), în timp ce pentru toate celelalte state cifrele sunt în scădere: în UE27, cu 10,6 %, reprezentând o scădere mai puternică decât în Statele Unite, Japonia, India și Rusia.

Emisiile totale de CO2 fosil din UE27 scăzuseră deja în ultimele două decenii. În 2019, acestea au fost cu 23,2 % mai mici decât în 1990 și cu 20,7 % mai mici decât în 2005. Ponderea UE27 din totalul emisiilor globale a scăzut de la 8,5 % la 7,3 % între 2015 și 2020.

Datele privind emisiile de CO2 fosil sunt disponibile în EDGAR (Emissions Database for Global Atmosferic Research – Baza de date privind emisiile pentru cercetări atmosferice globale) pentru fiecare țară din lume în perioada 1970-2020. La COP26 de la Glasgow, JRC a co-organizat unsprezece evenimente conexe, a lansat noi instrumente științifice și a prezentat mai multe rapoarte.

Permalink
Link permanent URL-ul principal
SeeAlso
Alte linkuri EDGAR website
2020 a fost al doilea cel mai grav an pentru incendiile forestiere din România începând din 1996

Anul 2020 din România a fost clasat pe locul al doilea în clasamentul anilor cei mai afectați de incendiile forestiere începând cu 1996, astfel cum s-a raportat în cea de a 21-a ediție a Raportului anual al JRC privind incendiile forestiere din Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

Figură: temperatura medie anuală a aerului în 2020 în România.

În anul respectiv au fost înregistrate 627 de incendii forestiere, care au afectat 5 152 hectare. Temperatura medie anuală la nivel național (10,8 °C) a fost cu + 1,7 °C mai mare decât temperatura normală climatologică standard.

Pentru întreaga regiune vizată de raport, după cel mai pesimist an înregistrat vreodată în 2019, 2020 a fost ușor mai bun, însă datele pentru 2021 sunt din nou proaste. La momentul publicării raportului, aproape 0,5 milioane de hectare au fost arse, 61 % din acestea fiind păduri care vor avea nevoie de ani de zile pentru a se reface.

Chiar dacă UE și-a consolidat în 2021 capacitatea de a sprijini statele membre, în special pentru incendiile de amploare din regiunea mediteraneeană, incendiile reprezintă o amenințare din ce în ce mai mare și pentru Europa Centrală și de Nord. Peste nouă din 10 incendii din UE sunt provocate de acțiuni umane.

JRC oferă o contribuție esențială la reducerea riscului de dezastre provocate de incendii forestiere în Europa și la nivel mondial prin intermediul Sistemului european de informare privind incendiile forestiere (EFFIS). Acest instrument sprijină eforturile UE de prevenire a incendiilor forestiere, de conservare a pădurilor, de refacere a biodiversității și de salvare a vieților omenești. Pe baza Strategiei UE în domeniul biodiversității, ca parte a Pactului verde european în iulie, Comisia a propus noua Strategie a UE pentru păduri pentru 2030.

Permalink
Link permanent URL-ul principal
Cluj-Napoca va găzdui un eveniment „Știința întâlnește regiunile” pe tema transformării digitale

Cluj-Napoca va găzdui „Provocarea anuală a transformării digitale” în cadrul inițiativei JRC „Știința întâlnește regiunile”, care are ca scop furnizarea de dovezi pentru elaborarea politicilor la nivel local și regional.

Structura evenimentului va fi o „tabără de inovare” și va avea loc în perioada 17-19 iunie.

Programul este aprobat de Parlamentul European și pus în aplicare de JRC în strânsă consultare cu Comitetul Regiunilor. Evenimentele sale participative vor reuni factori de decizie și oameni de știință de la nivel regional și local pentru a promova o cultură a elaborării de politici bazate pe dovezi și a concepe soluții pentru provocările epocii noastre, în conformitate cu prioritățile politice ale Comisiei Europene.

Pentru faza actuală au fost selectate 14 administrații regionale și 2 rețele multiregionale în întreaga Europă, iar o a doua rundă de evenimente va avea loc în cursul anului 2022.

https://twitter.com/ItTransilvania

Permalink
Link permanent URL-ul principal
JRC și Institutul de Oncologie din Cluj-Napoca colaborează în lupta împotriva cancerului

Cancerul de sân este de departe tipologia cea mai răspândită a noilor cazuri de cancer detectate în rândul populației feminine din România în 2020, conform cifrelor Sistemului european de informații privind cancerul (ECIS) gestionat de JRC.

Aproximativ 28 % din cazurile noi în rândul femeilor aparțin acestei tipologii. Cancerul pulmonar (17,4 % din cazurile noi detectate în 2020), cancerul de prostată (15,5 %) și cancerul colorectal (14,7 %) sunt cele mai răspândite la bărbați.

JRC colaborează cu Institutul de Oncologie „Prof. Dr. Ion Chiricuța” Cluj-Napoca (IOCN) pentru verificarea fezabilității în condiții reale a cerințelor sistemului european de asigurare a calității pentru serviciile de depistare a cancerului de sân.

ICE oferă cele mai recente informații privind indicatorii care cuantifică povara creată de cancer în întreaga Europă. Acesta permite explorarea modelelor geografice și a tendințelor temporale ale datelor privind incidența, mortalitatea și supraviețuirea în întreaga Europă pentru principalele entități care activează în domeniul cancerului. Acesta conține cele mai recente estimări privind incidența cancerului și mortalitatea în România.

Scopul aplicației web este de a sprijini cercetarea, precum și procesul decizional în domeniul sănătății publice în domeniul cancerului și de a servi drept punct de referință și de informare pentru cetățenii europeni.

Permalink
Link permanent URL-ul principal
Science Flash for You este un instrument instituțional de comunicare al Centrului Comun de Cercetare (JRC), serviciul pentru știință și cunoaștere al Comisiei Europene. Dacă acest buletin informativ v-a fost transmis de un terț, dar sunteți interesat să îl primiți în mod direct, puteți să vă abonați aici. | Puteți să vă dezabonați accesând profilul dumneavoastră sau contactându-ne la adresa JRC-INSTITUTIONAL-COMM@ec.europa.eu Dacă doriți să primiți mai multe știri de la JRC, faceți clic aici.