Citiți versiunea online
  Centrul Comun de Cercetare  

Science Flash for You - România

România și Serviciul pentru știință și cunoaștere al Comisiei Europene

European Commission Logo
Header Image

Urmăriți-ne | Urmăriți-ne Facebook Science Hub | none EU Science Hub Twitter

Știri
București, Hinova, Topolog și toate municipiile din România au fost incluse în noul Atlas al demografiei al JRC

Potrivit noului Atlas al demografiei al JRC, România a pierdut aproape un milion de persoane în ultimul deceniu: în 2020, populația sa era cu mult sub 20 de milioane. În pofida acestui declin demografic, populația feminină din grupa de vârstă 65-69 de ani a crescut de la o jumătate de milion la 670 000.

Conform estimărilor atlasului, Bucureștiul ar urma să piardă 37 000 de locuitori – aproximativ 2 % din populația sa – până în 2050. Se așteaptă ca zonele rurale din apropierea frontierelor cu Serbia și Bulgaria să se confrunte cu un declin chiar și mai accentuat. De exemplu, Hinova din județul Mehedinți ar urma să piardă 34 % din populație, aproximativ același nivel preconizat pentru localitatea Topolog din partea de est a județului Tulcea.

Cercetările JRC sugerează că actuala pandemie de COVID-19 și măsurile de răspuns ale guvernelor în acest sens ar putea remodela mișcările migratorii, modifica rutele de migrație și schimba compoziția populațiilor migrante din întreaga lume.

Atlasul este publicat de Centrul de cunoștințe al JRC în materie de migrație și demografie. El este un instrument online de referință, care ghidează factorii de decizie politică, practicienii și publicul larg prin labirintul problemelor legate de migrație și demografie. Atlasul reunește indicatori referitori la aproximativ 200 de țări, proveniți din diverse surse internaționale de date și acoperind domenii precum migrația, azilul, integrarea, demografia și dezvoltarea.

Permalink
Link permanent URL-ul principal
Regiunea București-Ilfov identificată de JRC pentru capacitățile sale tehnologice

Se preconizează că PIB-ul României pe cap de locuitor va crește mai rapid comparativ cu tendința de la nivelul UE-27, cu o rată medie anuală de 2,65 % pentru perioada 2018-2023. Din perspectivă sectorială, se preconizează că România va cunoaște o diversificare în raport cu concurenții săi în majoritatea sectoarelor, situându-se în frunte în sectoare precum prelucrarea lemnului, producția de mobilă și echipamentele electrice.

Recenta analiză a complexității economice efectuată de JRC examinează sectorul echipamentelor electrice, studiind capacitățile tehnologice din spatele posibilelor piețe de export pe care România nu este activă în prezent, dar ar putea fi activă în viitor.

Analiza capacităților tehnologice regionale identifică regiunile cele mai potrivite pentru a intra pe fiecare dintre aceste piețe. De exemplu, pentru transformatoarele electrice, regiunea București-Ilfov este identificată ca fiind cea mai potrivită.

Analiza complexității economice efectuată de JRC mută centrul de interes al analizei economice de la cantitățile agregate (de exemplu, „cât produce o țară” sau altfel spus care este PIB-ul unei țări) la elementele aflate la baza acestora (de exemplu, în ce sectoare industriale se specializează țara respectivă). Analizele variază de la previziuni privind performanțele economice ale țărilor, defalcate pe sectoare industriale, până la o analiză a capacităților de inovare inclusiv la nivel regional, cu o trecere în revistă a produselor.

Permalink
Link permanent URL-ul principal
Două laboratoare JRC își deschid porțile pentru cercetătorii români în sprijinul noului Bauhaus european

JRC solicită propuneri de proiecte pentru a experimenta, a testa la nivel de prototip și a demonstra idei pentru noul Bauhaus european. Zidul de reacție al Laboratorului european de verificare a structurilor și Laboratorul de nanotehnologie vor servi drept platformă de colaborare pentru stimularea creativității și inovării în mediul construit.

Cele două laboratoare ale JRC se află la Ispra, în Italia. Cererea de propuneri oferă sprijin pentru deplasare și ședere membrilor instituțiilor care își depun candidatura din România, precum și din alte câteva țări. Cererea de propuneri va fi deschisă până pe 16 ianuarie 2022.

În cadrul noii inițiative a Comisiei Europene privind noul Bauhaus european, lansată de președinta von der Leyen și coordonată de JRC, lista priorităților în materie de cercetare este lungă. Aceasta include renovarea clădirilor în condiții sigure și ecologie, materialele inteligente și sustenabile, inclusiv nanomaterialele, pentru clădiri și construcții, proiectarea și modernizarea pentru reziliență, siguranța infrastructurii construite împotriva mai multor pericole, inclusiv schimbările climatice, noile materiale și tehnologii, materialele de construcție sustenabile și aplicarea unor metode avansate de testare.

JRC oferă cercetătorilor de vârf din întreaga Europă și din afara acesteia acces la instalațiile și laboratoarele sale de talie mondială, permițând cercetarea experimentală de ultimă generație, colaborarea și consolidarea capacităților cu o dimensiune europeană. Acest lucru se realizează prin intermediul programului de acces liber la infrastructurile de cercetare ale JRC.

Noul Bauhaus european este o inițiativă creativă și interdisciplinară, care creează un spațiu de întâlnire pentru conceperea viitoarelor moduri de viață, situat la intersecția dintre artă, cultură, incluziune socială, știință și tehnologie. El aduce Pactul verde european aproape de cetățeni și îndeamnă la efort colectiv pentru a imagina și a construi un viitor sustenabil, incluziv și frumos.

Permalink
Link permanent URL-ul principal
Situația României în ceea ce privește locurile de muncă și valoarea adăugată în economia albastră

Economia albastră a României are peste 66 000 de angajați și generează o valoare adăugată brută de peste 1 miliard de EUR. VAB națională a înregistrat o creștere semnificativă în ultimii ani (+ 62,5 % comparativ cu 2009), însă datele privind economia albastră au fost mai volatile. Ocuparea forței de muncă a scăzut atât la nivel național (-4,8 %), cât și în sectoarele economiei albastre (-19,9 %). Ponderea economiei albastre în raport cu locurile de muncă la nivel național și cu VAB nu este foarte semnificativă, situându-se sub 1 %.

Sectorul construcțiilor și reparațiilor navale și sectorul turismului costier au cea mai mare contribuție atât la ocuparea forței de muncă, cât și la VAB. Industria construcțiilor navale din România a cunoscut o dezvoltare puternică în anii’1960, când țara a trecut de la construcția de nave mici la nave cargo mari, specializându-se ulterior în construcția de coci de navă care sunt apoi instalate pe alte șantiere navale.

Raportul din 2021 al Comisiei Europene oferă o imagine de ansamblu asupra performanței sectoarelor economice legate de oceane și de mediul costier. Experții JRC au contribuit cu modelări și analize pe teme precum schimbările climatice, poluarea marină și alte efecte ale activității umane, capitalul natural marin și serviciile ecosistemice, tendințele din sectoarele tradiționale și emergente, inclusiv impactul COVID-19.

Permalink
Link permanent URL-ul principal
Evoluția consumului de energie în România

În 2019, consumul total de energie în România a fost de 387 terawatt-oră (TWh) și se preconizează că va fi de 408 în 2030, conform noului instrument online lansat de JRC pentru a explora opțiunile energetice pentru un viitor mai sustenabil. Consumul de biocombustibili va crește în următorul deceniu de la 46 la 57 TWh, iar energia hidroelectrică va cunoaște o creștere ușoară.

Se preconizează că, până în 2030, energia nucleară își va mări dimensiunea de peste două ori, de la 33 la 72 TWh, în timp ce sursele fosile tradiționale, cum ar fi gazele, petrolul și cărbunele, își vor reduce dimensiunea.

Noul instrument JRC generează informații vizuale simple pornind de la date energetice complexe, pentru a ilustra volumul de energie consumat și sursele acestei energii. Acesta poate fi utilizat pentru a compara scenarii și a vedea cum s-a schimbat consumul nostru de energie, precum și pentru a descoperi ce opțiuni există pentru a produce energie fără emisii nete în viitor. Aceste date sunt legate de Pactul verde european, care vizează transformarea UE într-o economie modernă, eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor și competitivă, asigurând, până în 2050, un nivel zero al emisiilor nete de gaze cu efect de seră. Instrumentul poate fi utilizat pe toate dispozitivele de birou și mobile.

Permalink
Link permanent URL-ul principal
SeeAlso
Alte linkuri Press release in Romanian
Instrumentul SELFIE pentru învățarea la locul de muncă a fost testat în școlile din România

Versiunea preliminară a instrumentului SELFIE pentru învățarea la locul de muncă a fost testată în școlile din România în noiembrie și decembrie 2020. Consolidarea legăturii dintre formatorii din cadrul întreprinderilor și cadrele didactice este o necesitate indicată de rezultatele proiectului-pilot, la care noile instrumente digitale pot aduce contribuții substanțiale. Pe scurt, etapa-pilot a arătat că instrumentul sprijină instituțiile de învățământ profesional și întreprinderile în înțelegerea punctelor forte și a punctelor slabe ale formării lor digitale.

Tehnologiile digitale pentru predare și învățare au potențialul de a spori calitatea educației și formării oferite în școlile profesionale din întreaga Europă. Elementul-cheie pentru dobândirea competențelor digitale în educația și formarea profesională a elevilor este de a garanta că profesorii lor și formatorii din cadrul întreprinderilor dețin competențele digitale necesare în vremurile actuale.

Pentru a îmbunătăți gradul de pregătire a școlilor în ceea ce privește utilizarea tehnologiilor digitale, Comisia Europeană a dezvoltat SELFIE, un instrument online care le oferă acestora sprijin în valorificarea la maximum a tehnologiilor digitale pentru predare și învățare. Totodată, SELFIE a fost extins pentru a include mediile profesionale.

Permalink
Link permanent URL-ul principal
Science Flash for You este un instrument instituțional de comunicare al Centrului Comun de Cercetare (JRC), serviciul pentru știință și cunoaștere al Comisiei Europene. Dacă acest buletin informativ v-a fost transmis de un terț, dar sunteți interesat să îl primiți în mod direct, puteți să vă abonați aici. | Puteți să vă dezabonați accesând profilul dumneavoastră sau contactându-ne la adresa JRC-INSTITUTIONAL-COMM@ec.europa.eu Dacă doriți să primiți mai multe știri de la JRC, faceți clic aici.