Citiți versiunea online
  Centrul Comun de Cercetare  

Science Flash for You - România

România și Serviciul pentru știință și cunoaștere al Comisiei Europene

European Commission Logo
Header Image

Urmăriți-ne icon Facebook icon Twitter

Știri
Cifrele privind migrația cresc în România

Numărul de prime permise de ședere eliberate de România în 2019 a depășit 27 000, acesta fiind de departe cel mai înalt nivel înregistrat în ultimii patru ani, conform noii ediții a „Atlas of Migration” (Atlasul migrațiilor) al JRC.

Șase permise din zece au fost eliberate pentru motive profesionale. Numărul de cereri de azil prezentate autorităților din țară a crescut față de anul precedent, fără a atinge însă nivelul record din 2017.

Cercetările sugerează că actuala pandemie de COVID-19 și răspunsurile date de guverne în acest sens ar putea remodela mișcările migratorii, modifica rutele de migrație și schimba compoziția populațiilor migrante din întreaga lume.

Atlasul este publicat de Centrul de cunoștințe al JRC în materie de migrație și demografie. El este un instrument online de referință, care ghidează factorii de decizie politică, practicienii și publicul larg prin labirintul problemelor legate de migrație și demografie. Atlasul reunește indicatori referitori la aproximativ 200 de țări, proveniți din diverse surse internaționale de date și acoperind domenii precum migrația, azilul, integrarea, demografia și dezvoltarea.

Permalink
Link permanent URL-ul principal
România actualizează normele privind incendiile pentru a reduce numărul incendiilor forestiere

În 2019, autoritățile române au început să actualizeze instrucțiunile tehnice și legislația specifică pentru a preveni cu mai mare eficiență propagarea incendiilor de pe terenurile agricole și pentru a reduce numărul incendiilor forestiere. În acel an, în România s-au înregistrat 425 de incendii de vegetație forestieră, care au afectat aproximativ 2 500 de hectare. Aceste evenimente s-au produs aproape în totalitate în pădurile naționale.

Principala cauză a incendiilor izbucnite în perioada de vârf din aprilie a fost propagarea focului de pe pășunile aprinse, în condiții de vremea mai uscată, mai caldă și vântoasă. Aproximativ 10 000 de persoane au fost implicate în acțiunile de stingere a incendiilor din toată țara.

Potrivit celei de a 20-a ediții a Raportului anual al Comisiei Europene privind incendiile forestiere din Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Nord, 2019 a fost probabil cel mai nefavorabil an din istorie din punctul de vedere al incendiilor forestiere în întreaga lume. Peste 400 000 de hectare de teren natural european au ars și o mulțime de zone protejate au fost afectate de incendii forestiere. În 2019, Serviciul Copernicus de cartografiere rapidă al JRC a fost activat de 35 de ori pentru a ajuta țările să răspundă la incendii, acesta fiind cel mai mare număr de activări din cursul oricărui an. JRC gestionează Sistemul european de informare privind incendiile forestiere (EFFIS) din cadrul Copernicus, programul de observare a Pământului al Uniunii Europene.

Permalink
Link permanent URL-ul principal
Serviciul Copernicus de gestionare a situațiilor de urgență al JRC a sprijinit autoritățile române în gestionarea inundațiilor din bazinele râurilor Prut și Jiu

În 2020, autoritățile române au folosit Serviciul Copernicus de gestionare a situațiilor de urgență (CEMS) ca sprijin pentru gestionarea situațiilor de criză legate de dezastrele naturale. Bazinele râurilor Prut și Jiu din nordul României au fost afectate de o ploaie puternică în vară. Centrul Național de Operațiuni din România a solicitat activarea serviciului de cartografiere rapidă pentru a cartografia impactul inundațiilor.

Acesta a urmat un protocol al Sistemului european de avertizare în caz de inundații (EFAS) al JRC pentru a anticipa atribuirea de sarcini sateliților și a spori, prin urmare, șansele de a obține imagini într-un moment critic dat.

În total, în zilele următoare au fost produse trei hărți ale inundațiilor survenite în anumite părți ale celor două râuri, care evidențiau suprafețele totale ale zonelor afectate și numărul estimat al persoanelor afectate. Informațiile sunt prezentate și în format digital, ceea ce permite utilizatorului să procedeze la analizarea și integrarea ulterioară a datelor cu alte seturi de date din sistemele de informații geografice.

CEMS este unul dintre cele șase servicii de bază ale programului UE de observare a Pământului, Copernicus. Acesta oferă servicii de geoinformare și servicii de cartografiere la cerere, bazate în principal pe imagini satelitare, pentru a sprijini actorii implicați în gestionarea dezastrelor. JRC este responsabil de CEMS și implementează o parte a acestuia în colaborare cu industria de profil și cu mediul academic european.

Permalink
Link permanent URL-ul principal
Regiunile carbonifere ale UE din România se confruntă cu provocări legate de tranziție

România este a patra țară din UE ca număr de locuri de muncă în sectorul cărbunelui, potrivit noului raport al JRC privind tendințele din regiunile de exploatare a cărbunelui, turbei și șisturilor bituminoase din UE, care prezintă provocările tranziției energetice.

Dintr-o perspectivă istorică, cărbunele este unul dintre combustibilii principali ai economiei europene. Cu toate acestea, utilizarea sa a înregistrat o scădere treptată începând din anii 1990. Per total, un număr de 21 de țări din UE fie au eliminat deja cărbunele, fie s-au angajat să-l elimine, alături de lignit și turbă, până în 2030.

Locurile de muncă legate indirect de sectorul cărbunelui din UE au scăzut cu aproape 37 % comparativ cu raportul din 2018. Regiunile cele mai puțin productive se află în Spania și România, unde producția este de sub 500 de tone per angajat, în timp ce productivitatea medie a minelor de lignit din Germania era de 11 000 de tone per om-an în 2018. Sud-vestul Olteniei este una dintre cele două regiuni din UE în care există peste 10 000 de angajați în sectorul extracției cărbunelui.

Activitățile miniere de la Lonea și Lupeni, care ar fi trebuit să fie închise în 2018, erau încă în desfășurare în anul următor, din cauza riscurilor potențiale asociate închiderii acestora. După falimentul operatorului minier de stat din octombrie 2019 și în absența unui plan de restructurare viabil, se preconizează că extracția cărbunelui va înceta complet în regiunea de vest.

Permalink
Link permanent URL-ul principal
JRC oferă sprijin specific pentru o specializare inteligentă în România

În ultimii ani, JRC a oferit un sprijin constant și aprofundat dezvoltării conceptelor și instrumentelor de specializare inteligentă în România, prin proiectele „Sprijin specific pentru o specializare inteligentă în România” și „Sprijin specific pentru o specializare inteligentă în regiunile cu dezvoltare întârziată”, acordând asistență pe mai multe planuri pe tot parcursul ciclului de elaborare a politicilor.

Implementarea specializării inteligente a avut o serie de efecte notabile. Dezvoltarea ecosistemelor regionale de inovare, care sunt în forme incipiente în România, a fost puternic stimulată. Au fost consolidate și au început să funcționeze elemente cheie ale ecosistemelor de inovare regionale, în corelație cu sistemul național gestionat la nivel central. Au fost totodată consolidate capacitatea instituțională și cultura dialogului, în timp ce procesele de descoperire antreprenorială au introdus un nou mod de a gândi împreună pentru a identifica și dezvolta cele mai bune proiecte pentru societatea locală. A fost de asemenea introdus un nou model de guvernanță, care stabilește o mai bună legătură între nivelul național și cel regional.

Acesta este doar începutul unui proces pe termen mai lung, care va continua în perioada de programare 2021-2027. Munca depusă până în prezent a dat multe rezultate utile, iar lecțiile învățate în perioada de programare trecută vor ajuta la rafinarea abordării. Cele opt programe operaționale regionale din România vor consolida în continuare procesul de specializare inteligentă și vor pregăti ecosistemele regionale pentru găsirea celor mai bune modalități de a aduce beneficii reciproce oamenilor și întreprinderilor.

Permalink
Link permanent URL-ul principal
SeeAlso
Alte linkuri JRC platform for Smart Specialisation
Centrul de competențe al UE în materie de securitate cibernetică va avea sediul la București

În decembrie 2020, reprezentanții guvernelor țărilor din UE au ales Bucureștiul ca viitor sediu al noului Centru de competențe european industrial, tehnologic și de cercetare în materie de securitate cibernetică.

Centrul de competențe în materie de securitate cibernetică va îmbunătăți coordonarea cercetării și inovării în domeniul securității cibernetice din UE. El va fi, de asemenea, principalul instrument al UE dedicat punerii în comun a investițiilor în cercetare, tehnologie și dezvoltare industrială în materie de securitate cibernetică.

JRC joacă un rol cheie în definirea sferei de acoperire a centrului și își va continua colaborarea în viitor. În ianuarie 2021, JRC a lansat faza pilot a Atlasului UE în materie de securitate cibernetică, o platformă dedicată cartografierii, clasificării și stimulării colaborării dintre experții în securitate cibernetică, în sprijinul Strategiei digitale a UE.

Permalink
Link permanent URL-ul principal
Aflați mai multe despre colaborarea JRC cu România – noul pliant!
Concepute special pentru a informa partenerii noștri și publicul din statele membre ale UE, pliantele oferă o prezentare a JRC, a domeniilor sale de activitate și a potențialelor domenii de colaborare. Relatările și exemplele recente de cooperare pot fi relevante atât pentru factorii de decizie politică și administratorii naționali, regionali și locali, cât și pentru potențialii parteneri de colaborare din sectorul cercetării și de la nivelul interfeței dintre știință și politică.

Permalink
Link permanent URL-ul principal
Documents
Documentul image  (25 Kb)
Science Flash for You este un instrument instituțional de comunicare al Centrului Comun de Cercetare (JRC), serviciul pentru știință și cunoaștere al Comisiei Europene. Dacă acest buletin informativ v-a fost transmis de un terț, dar sunteți interesat să îl primiți în mod direct, puteți să vă abonați aici. | Puteți să vă dezabonați accesând profilul dumneavoastră sau contactându-ne la adresa JRC-INSTITUTIONAL-COMM@ec.europa.eu Dacă doriți să primiți mai multe știri de la JRC, faceți clic aici.