Lees de onlineversie
  JRC - Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek  

Science Flash For You

Nederland en de wetenschaps- en kennisdienst van de Europese Commissie

European Commission Logo
Header Image

  |   Volg ons  icon Facebook       |    icon Twitter    

Nieuws
Het JRC helpt burgers en de samenleving te herstellen van het coronavirus

Zijn de musea in Frankrijk open? Moet ik in Spanje in de openbare ruimte een mondkapje dragen? Kan ik met de motor naar Praag? Midden juni ontwikkelde het JRC “Re-open EU”, een speciale website en interactieve kaart voor toeristen die deze zomer veilig willen reizen in de EU.

De site bevat realtime informatie over de situatie aan de grenzen, reisbeperkingen, reisadvies, maatregelen voor de volksgezondheid en veiligheid en beschikbare toeristische diensten. Zo hebben burgers in heel Europa eenvoudig toegang tot alle informatie die ze nodig hebben om hun reis met een gerust hart te plannen en veilig te genieten van hun vakantie. In slechts twee weken had Re-open EU meer dan 1,8 miljoen unieke bezoekers, waarvan 82 000 uit Nederland.

Dit is slechts één voorbeeld van de bijdragen die het JRC levert aan de reactie van de Europese Commissie op de coronacrisis, niet alleen door deze noodsituatie te beheren en te anticiperen op de gevolgen ervan, maar ook door het herstel van de Europese samenlevingen en economieën te ondersteunen.

Op het hoogtepunt van de uitbraak ontwikkelden wetenschappers van het JRC controlemateriaal om de correcte werking van coronavirustests te controleren. Nationale laboratoria hebben kunnen controleren of hun tests het virus in de monsters detecteren. Als dat het geval is, dan werken ze, zo niet, dan zouden ze ook het echte virus niet detecteren. Zo worden vals-negatieve resultaten voorkomen. Er zijn monsters gedoneerd aan de nationale laboratoria in heel Europa en daarbuiten, waaronder in Nederland.

De afgelopen weken ligt de nadruk op herstel. Het JRC heeft een analyse gepubliceerd van verschillende onderwerpen, waaronder de gevolgen van corona voor het onderwijs; een raming van de passagiersluchtvaart; tevredenheid over het leven en angstgevoelens in tijden van corona; hoe Europese culturele en creatieve steden het doen in tijden van corona; welke invloed de crisis heeft op de genderkloof, de gevolgen voor durfkapitaal- en hogegroeibedrijven en meer algemeen over de invloed van de beperkende maatregelen op de arbeidsmarkten van de EU.

Permalink
Permanente link Voornaamste URL
SeeAlso
Zie ook JRC publications on Covid-19
Amsterdam en Groningen ondersteunen kunst en cultuur actief in tijden van corona

In Nederland bedraagt het aandeel van de mensen die werken in de kunst- en cultuursector in totaal 4,6 % van de totale werkgelegenheid; dat is ver boven het EU-gemiddelde. Meer dan 60 % van de kunstenaars en schrijvers in het land werkt als zelfstandige. Nergens in de EU is dat percentage hoger.

Volgens het recente JRC-verslag “European Cultural and Creative Cities in Covid-19 times: Jobs at risk and the policy response” zijn Europese steden met een groot aandeel culturele en creatieve banen met name kwetsbaar voor de economische gevolgen van de aanhoudende crisis.

Amsterdam behoort tot de tien steden in de Europese Unie die kwetsbaarder zijn vanwege de afname van de toeristenstromen als gevolg van de coronacrisis: meer dan een op de vier banen in de stad is afhankelijk van die sector. De stad heeft een extra fonds van 17 miljoen euro ingezet als onderdeel van een plan om essentiële culturele en kunstzinnige instellingen te redden. Het Amsterdams Fonds voor de Kunst heeft een prioriteitsfonds ingesteld voor kunstprojecten die een reactie vormen op de coronacrisis.

De link tussen innovatie en lokaal toerisme is volgens het JRC-verslag van essentieel belang voor het herontwerpen van de culturele en creatieve steden in Europa. Culturele instellingen kunnen een belangrijke troef vormen om bezoekers uit gebieden in de buurt aan te trekken en te helpen de verliezen van het internationale toerisme te compenseren. In dit verband heeft de stad Groningen een oproep gelanceerd voor nieuwe ideeën om cultuur en toerisme na de lockdownperiode vorm te geven.

Permalink
Permanente link Voornaamste URL
SeeAlso
Zie ook Groningen cultuurpitch
Het JRC helpt de regio Noord-Nederland bij de energietransitie

Als gevolg van de beslissing van de overheid om vanaf 2022 te stoppen met de winning van aardgas in Groningen wordt de regio Noord-Nederland geconfronteerd met aanzienlijke economische en sociale uitdagingen. Om de negatieve gevolgen het hoofd te bieden werken de vier grootste steden (Groningen, Leeuwarden, Assen en Emmen) samen om concrete activiteiten voor te stellen die de regionale economie en arbeidsmarkt vitaal moeten houden.

Het JRC biedt wetenschappelijke ondersteuning aan de regio voor de aanstaande energietransitie, door middel van beoordelingen van de bedrijven die zijn ontstaan rondom de gaswinningsactiviteiten en de identificatie van ontwikkelingsmogelijkheden van andere sectoren, de werkgelegenheid die daarmee wordt gecreëerd en de benodigde nieuwe deskundigheid. Deze activiteiten helpen de autoriteiten in het noorden van Nederland bij het opstellen van een stappenplan voor de industriële en economische transitie die nodig is in een situatie zonder aardgaswinning.

Het JRC heeft het bestuursproces onderzocht, waarbij de overheid op alle niveaus (lokaal, regionaal en nationaal) in contact moet treden met het bedrijfsleven. Technologische veranderingen maken integraal deel uit van de energietransitie en alle bedrijven, van groot tot klein, moeten hierin een rol spelen. Specialisatie, het delen van kennis en innovatie zijn belangrijke factoren in dit proces. Tot slot moet de energiestrategie tevens de planning van nieuwe investeringen in belangrijke sectoren omvatten, alsmede de omscholing en verplaatsing van de beroepsbevolking.

De sluiting van het gasveld in Groningen in 2022 is van historisch belang voor het Nederlandse energiestelsel. Dit gasveld is het grootste van Europa en een van de grootste ter wereld. Het voorzag 93 % van de Nederlandse bevolking, maar ook grote delen van Duitsland, België en Noord-Frankrijk, van gas om op te koken en voor verwarming, ter vervanging van het stoken van kolen voor huishoudelijk gebruik.

Permalink
Permanente link Voornaamste URL
SeeAlso
Zie ook The socio-economic impacts of the closure of the Groningen gas field
Cyberdreigingen loeren overal, ook in Nederland

Tijdens de coronacrisis was er in veel landen sprake van cyberdreigingen, waaronder in Nederland. Veel landen spanden zich tot het uiterste in om monitoringtools te ontwikkelen om de pandemie het hoofd te bieden en tegelijkertijd rekening te houden met zorgen over de privacy. Dergelijke tools kunnen een risico vormen voor misbruik van persoonsgegevens en inbreuk op de privacy.

Om veiligheid door obscuriteit te voorkomen, werd de broncode van een mobiele app die de Nederlandse overheid ontwikkelde om COVID-19 te volgen openbaar gemaakt. Ontwikkelaars waren verbaasd over het feit dat de bronbestanden gebruikersgegevens bevatten die afkomstig waren uit een andere app.

In Nederland zijn er volgens het nieuwe “Flagship Report on Cybersecurity” van het JRC 37 onderzoeksorganisaties actief op het gebied van cyberveiligheid, in bijvoorbeeld de sectoren digitale infrastructuur, vervoer, financiële diensten en volksgezondheid. Het verslag biedt een momentopname van het onderzoekslandschap in Europa, dat vollediger in beeld zal worden gebracht in de aanstaande publicatie van een “Cybersecurity Atlas”.

Mariya Gabriel, de Eurocommissaris die verantwoordelijk is voor het JRC, zei het volgende: “De beveiliging van onze digitale samenleving is nu belangrijker dan ooit. De afgelopen maanden hebben we gezien hoe centraal de digitale ruimte staat in ons leven, waarbij werk, onderwijs en contact met familie en vrienden allemaal online gebeuren. Zo kunnen we ook kwetsbaar worden voor cyberdreigingen. Het verslag biedt een nieuwe, systematische aanpak om ons te beschermen tegen deze dreigingen, waarbij onderwijs en digitale vaardigheden centraal staan.”

Het verslag bevat enkele relevante beleidsindicaties over cyberveiligheid, die niet langer wordt beschouwd als een technologische optie, maar als een maatschappelijke noodzaak. Digitalisering is nu een proces dat elk aspect van onze samenleving raakt, waardoor iedereen te maken krijgt met cyberdreigingen. Het wordt tijd om, in plaats van te reageren als er iets gebeurt, te overwegen cyberveiligheid in te zetten vanaf het begin van elke nieuwe digitale dienst. Iedereen moet in staat worden gesteld om actief betrokken te worden bij cyberveiligheid, zelfs kinderen die met speelgoed spelen.

Permalink
Permanente link Voornaamste URL
Nederlanders zijn veerkrachtig en gelukkig

Bijna 90 % van de Nederlanders, tegenover 60 % van de Europeanen, zou ervoor kiezen minder uit te geven om economische moeilijkheden het hoofd te bieden. Het aandeel Nederlanders dat ervoor kiest extra te gaan werken, is bijna het dubbele van dat van de Europeanen. 62 % van de Nederlanders, tegenover 40 % op Europees niveau, zei dat het in geval van moeilijkheden niet lang zou duren voordat ze weer een normaal leven zouden hebben.

Nederlanders zijn zeer positief ingesteld. Meer dan 90 % gaf aan gelukkig en tevreden te zijn met het leven (96 %), zich niet eenzaam te voelen (96 %) en in goede of zeer goede gezondheid te verkeren (82 %).

De coronapandemie heeft de veerkracht van onze samenlevingen zwaar op de proef gesteld. We beseffen nu meer dan ooit dat ieders veerkracht van belang is om uit de crisis te raken. In een recent onderzoek van het JRC werden de antwoorden van Europese burgers geanalyseerd op vragen over hun vermogen om te gedijen ondanks moeilijke omstandigheden, wat direct verband houdt met veerkracht.

Permalink
Permanente link Voornaamste URL
Noord-Nederland getroffen door droogte in het voorjaar

Volgens medio juni gepubliceerde informatie van het Europees Waarnemingscentrum voor droogte kampen Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel met aanhoudende droogte als gevolg van de geringe regenval in april en mei. Nederland is een van de landen in West-Europa die, samen met delen van Duitsland en Ierland, relatief zwaar worden getroffen. In diezelfde regio’s werden relatief hoge, zij het niet uitzonderlijke, temperaturen geregistreerd.

Het is het derde jaar op rij met onverwacht droge omstandigheden in heel Europa. Het waterpeil is in sommige rivieren lager dan normaal, met name in de lage Donau, de Warta en de zijrivieren van de Elbe. Dankzij uitzonderlijke regenval in februari zijn de reservoirs in Noordwest-Europa echter gevuld tot hun volledige capaciteit. Daardoor kon de dreiging van droogte op hydrologisch en landbouwgebied aan het einde van het voorjaar worden afgezwakt. Van midden juni 2020 waren de gevolgen over het algemeen mild, terwijl verscheidene lokale autoriteiten voorzorgsmaatregelen namen.

Permalink
Permanente link Voornaamste URL
Grafiek
De regenval kwam te laat om het vooruitzicht van een kleinere oogst in Nederland af te wenden
In mei en juni viel er ook in het zuiden van Nederland 40 % minder regen dan normaal. De regen in juni kwam te laat en er viel te weinig om een verdere beperking van de oogstopbrengst voor wintergewassen te voorkomen. Aardappelgewassen konden zich gedeeltelijk herstellen, maar de gewasontwikkeling van veel suikerbieten loopt nog achter. Het grondwaterpeil ligt nog ver onder het seizoensgemiddelde. De oogstprognoses voor alle gewassen werden naar beneden bijgesteld. De monitoring door het JRC van de landbouw met behulp van sensoren op afstand (MARS) is in 1988 begonnen en ondersteunt het gemeenschappelijk landbouwbeleid van de EU door middel van een breed scala aan diensten. MARS bestaat onder meer uit monitoring van de landbouw, oogstprognoses voor gewassen, wereldwijde voedselveiligheid, biodiversiteit in de landbouw, plattelandsontwikkeling, klimaatverandering en aardobservatie.

Permalink
Permanente link Voornaamste URL
SeeAlso
Zie ook JRC MARS Bulletin June 2020
Documents
Document image  (97 Kb)
Science Flash for You is een nieuwsbrief van het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek (JRC), de wetenschaps- en kennisdienst van de Europese Commissie.

Nog geen abonnement? Schrijf u dan hier in! | U kunt zich uitschrijven in uw profiel of door een bericht te sturen naar jrc-institutional-comm@ec.europa.eu.

Klik hier voor meer nieuws van het JRC.
De Europese Commissie respecteert uw privacy. Uw persoonsgegevens worden verwerkt overeenkomstig Verordening (EU) 2018/1725. Lees onze privacyverklaring