Science Flash For You - België
Lees de onlineversie
  JRC - Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek  

Science Flash For You

België en de wetenschaps- en kennisdienst van de Europese Commissie

European Commission Logo
Header Image

  |   Follow us  icon Facebook       |    icon Twitter    

Nieuws
Leuven, Gent en Kortrijk behoren tot de meest culturele en creatieve steden van Europa

De Unesco heeft Kortrijk in 2017 erkend als creatieve ontwerpstad. De provincie West-Vlaanderen organiseert sinds 1968 de Biënnale Interieur en overweegt de “5X5 methodologie” toe te passen in lokale besturen om met behulp van design openbare diensten een nieuwe vorm te geven.

Kortrijk is sinds oktober 2019 ook de tiende Belgische stad in de monitor van culturele en creatieve steden, een instrument ontwikkeld door het JRC om het creatieve en culturele potentieel van Europese steden te vergelijken en te stimuleren.

In de tweede editie van de monitor staat Kortrijk op de zesde plaats tussen de andere geselecteerde culturele en creatieve Europese steden met 50.000 tot 100.000 inwoners. In dezelfde groep is Leuven vierde, Bergen elfde en Oostende zeventiende. Leuven is zelfs de hoogstgeplaatste Belgische culturele en creatieve stad. Met het recente initiatief "Leuven MindGate" scoort de stad het beste op het gebied van “creatieve economie”, de mate waarin de culturele en creatieve sectoren bijdragen aan de economie van een stad: Leuven is vierde van de 79 gerangschikte steden in Europa met 50.000 tot 250.000 inwoners.

Bij de 40 gerangschikte Europese steden met 250.000 tot 500.000 inwoners presteert Gent bijzonder goed. De stad staat op de vijfde plaats op het gebied van culturele vitaliteit, de culturele hartslag van de stad. Gent, dat in 2009 door de Unesco werd erkend als “creatieve muziekstad”, wordt internationaal gewaardeerd voor haar dynamische muziekscene. Grote festivals zijn onder meer het Festival van Vlaanderen, Film Fest Gent, en het Gent Jazz Festival, een topfestival in het genre.

Antwerpen, Brussel, Brugge, Namen en Luik zijn de vijf andere Belgische steden die zijn gerangschikt in de monitor.

Permalink
Permanente link Voornaamste URL
SeeAlso
Zie ook Het verslag (EN)
Documents
Document Les villes belges / De Belgische steden (EN)  (543 Kb)
Het JRC en de Belgische federale politie zorgen ervoor dat een gevaarlijk zelfgemaakt explosief kan worden gedetecteerd

Het JRC heeft een unieke testspray ontwikkeld en stelt deze ter beschikking aan burgerluchtvaartautoriteiten en gespecialiseerde politie-eenheden zodat zij kunnen controleren of luchthavenapparatuur en drugshonden in staat zijn de kleinste hoeveelheid TATP op te sporen, een krachtige en extreem gevoelige springstof die in de afgelopen jaren gebruikt is bij talrijke terroristische aanslagen.

TATP, of triacetontriperoxide, werd gebruikt tijdens de explosies op de luchthaven van Brussel in 2016, waarbij 32 doden en meer dan 300 gewonden vielen.

Om de spray in een realistische omgeving te testen, hebben de JRC-onderzoekers in Geel nauw samengewerkt met de Belgische federale politie. Euronews Futuris heeft onlangs de resultaten van deze samenwerking belicht. Ambtenaren besproeiden enkele tassen met de oplossing en legden ze daarna naast tassen die niet waren besproeid. Honden werden getraind om de juiste tassen te vinden die tussen de passagiers waren verstopt.

Momenteel werkt het JRC aan het delen van de spray met luchthaveninspecteurs en politiehondenteams in de hele EU. JRC is ook nieuwe oplossingen met verschillende soorten explosieven aan het ontwikkelen, om te controleren of verschillende soorten explosieven worden gedetecteerd.

Permalink
Permanente link Voornaamste URL
SeeAlso
Zie ook De TATP-kit in de media
Verstedelijking en menselijke nederzettingen in België in kaart brengen

Gegevens over verstedelijking, demografie en grondgebruik in België en in 238 andere landen over de hele wereld zijn in de nieuwe “Atlas of the Human Planet” van het JRC gepresenteerd. De nieuwste editie van de publicatie is op 10 februari gelanceerd tijdens het World Urban Forum in Abu Dhabi.

De atlas van 2019 richt zich met name op de dynamiek van de verstedelijking en menselijke nederzettingen, met gebruik van de gegevens van de Global Human Settlement Layer (GHSL). De atlas bestaat uit overzichten per land van de ontwikkeling van de afgelopen 40 jaar (1975-2015), met indicatoren voor de efficiëntie van het grondgebruik, bebouwd gebied, trends in fijnstof in CO2-uitstoot, alsook blootstelling aan natuurrampen. Het risico van aardbevingen en hittegolven wordt voor Brussel bijvoorbeeld als respectievelijk licht en matig beschouwd.

De Global Human Settlement Layer is een open en gratis instrument dat is ontwikkeld door het JRC om de menselijke aanwezigheid op de planeet te meten. Het dagblad De Standaard heeft in 2019 GHSL gebruikt om een interactieve gegevensvisualisatie te creëren waarin de vordering van bebouwing en verstedelijking in Vlaanderen vanaf 1975 wordt getoond. Meer bepaald laten de “European Settlement Maps” in meer detail de ruimte zien die gebouwen innemen op satellietbeelden en beschrijven ze de soorten gebouwen in Europa voor de referentiejaren 2012 en 2015.

Permalink
Permanente link Voornaamste URL
SeeAlso
Zie ook Het verslag (EN)
Documents
Document Belgium  (799 Kb)
Grafiek
België heeft een van de hoogste stikstofemissies per hoofd van de bevolking in Europa
Deze grafiek toont het aandeel van stikstofoxiden in de emissie per type brandstof (diesel, benzine en andere brandstoffen), in samenhang met de gereden kilometers per hoofd van de bevolking. België behoort, samen met Oostenrijk, Luxemburg, Ierland en Slovenië, tot de landen met de hoogste waarden. De grafiek is ontleend aan de Urban NO2 Atlas, een JRC-verslag met informatiebladen over steden om bij te dragen tot doeltreffende maatregelen ter verbetering van de luchtkwaliteit om stikstofdioxideconcentraties in Europese steden te beperken.
Permalink
Permanente link Voornaamste URL
SeeAlso
Zie ook Het verslag (EN)
Evenementen
60e verjaardag: JRC-Geel en Europese school, Mol

Op 9 mei organiseren het JRC van Geel en de Europese school van Mol een open dag om hun 60e verjaardag te vieren. Tijdens het evenement is er de mogelijkheid om wetenschappers van JRC-Geel te ontmoeten, de Europese school in Mol te bezoeken en kennis te maken met de wereld van wetenschappelijke metingen door leuke, interactieve experimenten uit te voeren.

JRC-Geel heeft zijn activiteiten sinds de officiële start in mei 1960 verlegd van een specialisatie in neutronendatameting voor nucleaire veiligheid en beveiliging naar het ontwikkelen van andere competentie- en werkgebieden, waaronder biotechnologie, veiligheid van levensmiddelen en diervoeders, opsporing van voedselfraude, dreigingsdetectie, gezondheidszorg en nanotechnologie. Het werd opgericht na het Euratom-Verdrag in 1957, dat naast het oprichten van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (Euratom) ook voorzag in de oprichting van het Gemeenschappelijk Centrum voor onderzoek op het gebied van de kernenergie (JNRC), dat later het Gemeenschappelijk Centrum voor onderzoek (JRC) van de Europese Commissie werd.

In hetzelfde jaar werd de school in Luxemburg die in 1953 was opgericht op initiatief van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, de eerste officiële Europese school. Het succes hiervan deed de Europese Economische Gemeenschap (EEG), die ontstond bij het Verdrag van Rome en Euratom, besluiten om ook op andere werklocaties van Europese ambtenaren Europese scholen op te richten. De school in Mol is in 1960 opgericht.

Permalink
Permanente link Voornaamste URL
Date
Datum 09/05/2020
Venue
Locatie European school, Europawijk 100, 2400 Mol
SeeAlso
Zie ook Webpagina van het evenement
JRC en SCK-CEN: 15 jaar samenwerking op het gebied van kernonderzoek en nucleaire veiligheid

Het JRC werkt sinds 2005 samen met het Belgische Studiecentrum voor Kernenergie (SCK-CEN) in Mol. Sinds kort zijn beide organisaties als onderzoeksleden betrokken bij EURAD, het in juni 2019 gelanceerde Europees gezamenlijk programma voor het beheer van radioactief afval, waarin zij de subtaak coördineren inzake de karakterisering van verbruikte splijtstof tot de definitieve opslag.

De twee instellingen hebben gewerkt aan gemeenschappelijke publicaties, zoals de “Characterization of spent PWR fuel for decay heat, neutron and gamma-ray emission: Code comparison”, een conferentiedocument dat tijdens de International Conference on Mathematics and Computational Methods applied to Nuclear Science and Engineering in 2019 is gepresenteerd.

Daarnaast adviseert het SCK het JRC over stralingsbescherming en verleent het daarmee verband houdende diensten. Het JRC beheert ook het diepe ondergrondse laboratorium HADES op het terrein van het SCK-CEN, met de steun van Euridice, de Europese Ondergrondse Onderzoeksinfrastructuur voor berging van radioactief afval in een kleiomgeving.

SeeAlso
Zie ook HADES
Science Flash for You is een nieuwsbrief van het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek (JRC), de wetenschaps- en kennisdienst van de Europese Commissie.

Nog geen abonnement? Schrijf u dan hier in! | U kunt zich uitschrijven in uw profiel of door een bericht te sturen naar jrc-institutional-comm@ec.europa.eu.

Klik hier voor meer nieuws van het JRC.
De Europese Commissie respecteert uw privacy. Uw persoonsgegevens worden verwerkt overeenkomstig Verordening (EU) 2018/1725. Lees onze privacyverklaring