Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία 2014-2020

Τα πέντε Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία στήριξαν τη δημιουργία θέσεων εργασίας και βιώσιμων επενδύσεων στο πλαίσιο του προηγούμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού.

Στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης

Στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020, πάνω από το ήμισυ της χρηματοδότησης της ΕΕ διοχετεύθηκε μέσω των 5 Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (ΕΔΕΤ), τα οποία διαχειρίζονται από κοινού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι χώρες της ΕΕ. Τα κράτη μέλη μπορούν ακόμη να δεσμεύσουν κονδύλια στο πλαίσιο των εν λόγω Ταμείων έως το τέλος του 2023. Σχετικά με τα Διαρθρωτικά Ταμεία στο πλαίσιο του τρέχοντος μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού, βλέπε επίσης την Περιφερειακή και αστική ανάπτυξη στην ΕΕ.

Στόχος αυτών των Ταμείων είναι η συμβολή στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη διασφάλιση βιώσιμων και υγιών συνθηκών τόσο στην ευρωπαϊκή οικονομία όσο και στο περιβάλλον.

Τα ΕΔΕΤ 2014-2020 εστιάζουν κυρίως σε 5 τομείς:

  • έρευνα και καινοτομία
  • ψηφιακές τεχνολογίες
  • στήριξη της οικονομίας χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών
  • βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων
  • μικρές επιχειρήσεις.

Τα πέντε Ταμεία

Τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία είναι τα εξής:

Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) — προωθεί την ισόρροπη ανάπτυξη των διαφόρων περιφερειών της ΕΕ.
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)

Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) — στηρίζει έργα σχετικά με την απασχόληση σε ολόκληρη την Ευρώπη και επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό της Ευρώπης —τους εργαζομένους, τους νέους και όλους όσους αναζητούν εργασία.
Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ)

Ταμείο Συνοχής (ΤΣ) — χρηματοδοτεί έργα στους τομείς των μεταφορών και του περιβάλλοντος σε χώρες στις οποίες το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα (ΑΕΕ) ανά κάτοικο είναι χαμηλότερο από το 90 % του μέσου όρου της ΕΕ. Το διάστημα 2014-2020, οι χώρες αυτές ήταν η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Εσθονία, η Κροατία, η Κύπρος, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Τσεχική Δημοκρατία.
Ταμείο Συνοχής (ΤΣ)

Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) — εστιάζει στην επίλυση των ιδιαίτερων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές περιοχές της ΕΕ.
Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ)

Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ) — βοηθά τους αλιείς να υιοθετήσουν πρακτικές βιώσιμης αλιείας και τις παράκτιες κοινότητες να διαφοροποιήσουν τις οικονομίες τους ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής κατά μήκος των ευρωπαϊκών ακτών.
Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ)

Διαχείριση των Ταμείων

Τα κράτη μέλη της ΕΕ διαχειρίζονται αυτά τα Ταμεία μέσω συμφωνιών εταιρικής σχέσης.  

Κάθε χώρα κατάρτισε συμφωνία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία καθορίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα χρησιμοποιούνταν τα κονδύλια κατά τη διάρκεια της περιόδου χρηματοδότησης 2014-2020.

Συμφωνίες εταιρικής σχέσης για τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία,

Οι συμφωνίες εταιρικής σχέσης καταλήγουν σε μια σειρά επενδυτικών προγραμμάτων που διοχετεύουν τη χρηματοδότηση σε διάφορες περιφέρειες και έργα σε σχετικούς τομείς πολιτικής.

Επενδυτικοί τομείς

Δικαιούχοι των ΕΔΕΤ

Αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων

Έγγραφα

 

17 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2013
Κανονισμός περί κοινών διατάξεων

 

17 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2013
Κανονισμός για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης

 

17 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2013
Κανονισμός του ΕΚΤ

 

17 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2013
Κανονισμός για το Ταμείο Συνοχής

 

17 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2013
Κανονισμός για το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης

 

20 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2013
Κανονισμός για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας