Logo Europese Commissie

NEWSLETTER

Nummer 178, 21 juli 2016

Gezondheid EU

Uw referentie voor betrouwbare volksgezondheidsinformatie

Vaccinatie — kies verstandig

door Xavier Prats Monné, directeur-generaal DG Gezondheid en voedselveiligheid, Europese Commissie

door Xavier Prats Monné, directeur-generaal DG Gezondheid en voedselveiligheid, Europese Commissie

Wetenschappelijke vooruitgang verloopt vaak moeizaam, maar achteraf wordt die vooruitgang nogal gemakkelijk als vanzelfsprekend beschouwd. Wie herinnert zich vandaag nog dat alleen al in de 20e eeuw tussen 300 miljoen en 500 miljoen mensen — ja, bijna een half miljard mensen — aan pokken zijn gestorven? In 1967, het jaar waarin de WHO een wereldwijd programma voor de uitroeiing van pokken aankondigde, trof de ziekte nog 10 tot 15 miljoen mensen, waarvan er twee miljoen stierven, 100 000 blind werden en miljoenen verminkt achterbleven. Jammer genoeg vergeten mensen dat al snel. In de westerse wereld is het tegenw [...]

In dit nummer

Nieuws van de EU » 
EU-persberichten » 
EU Health Award voor ngo's » 
Nieuwe publicaties » 
Evenementen » 
Nieuws uit heel Europa » 
  Abonneren
  Vorige nummers
  Meld ons nieuws en evenementen
  Aan een vriend sturen

Lees het volledige hoofdartikel  »

Lees ook…

Projecten van het EU-gezondheidsprogramma »

PROMOVAX — Vaccinatie aanmoedigen bij migrantengroepen in Europa

8 ngo’s voor de gezondheidsbehoeften van migranten/vluchtelingen in 11 landen

Eur-human — Europese vluchtelingen — Netwerk voor menselijk verkeer en advies

HProImmune — Bevordering van immunisering van gezondheidswerkers in Europa

EU-Hep-Screen — Screening op hepatitis B en C onder migranten in de Europese Unie

FASTVAC: Een generisch kader voor snelle productie en evaluatie van noodvaccins

 
 

Nieuws van de EU 

Leest u de nieuwsbrief Gezondheid-EU? Geef uw mening!  »

Wat vindt u het nuttigst en interessantst in deze nieuwsbrief? Wat kan er beter? Neem een paar minuten de tijd en beantwoord onze online-enquête zodat wij onze nieuwsbrief aan uw wensen kunnen aanpassen.

Europese landen worden zich bewust van ongelijkheden op gezondheidsgebied — proefproject voor inventaris van beproefde methoden  »

Het door de EU gefinancierde proefproject "VulnerABLE" gaat na wat de gezondheidsbehoeften en -problemen zijn van kwetsbare en geïsoleerde bevolkingsgroepen die een groter risico op een slechte gezondheid hebben en/of belemmeringen ondervinden bij de toegang tot gezondheidszorg. Het promoot ook beproefde methoden om deze groepen te helpen.

Nieuwe verordening medische hulpmiddelen bijna afgerond  »

Op 15 juni 2016 heeft het Comité van permanente vertegenwoordigers van de Raad het akkoord met het Europees Parlement over de nieuwe verordening inzake medische hulpmiddelen goedgekeurd. Het akkoord moet nog juridisch en taalkundig worden bijgeschaafd en wordt vervolgens opnieuw aan de Raad en het Parlement ter goedkeuring voorgelegd.

In kaart brengen van strengere testen voor weefsel- en celdonoren verschaft helderheid  »

Richtlijn 2004/23/EG voorziet in verplichte tests op weefsel en celdonoren bij elke donatie, waarbij de EU-landen op nationaal niveau strengere maatregelen kunnen nemen. De lidstaten en DG SANTE van de Commissie hebben deze maatregelen in kaart gebracht en de resultaten openbaar gemaakt.

Een doktersrecept nodig tijdens uw zomervakantie in een ander EU-land?  »

Een voorschrift van een dokter in uw land is geldig in alle EU-landen, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. Maar soms is uw geneesmiddel daar niet beschikbaar of wordt het verkocht onder een andere naam. Vraag daarom uw arts om een internationaal doktersvoorschrift.

Hebt u uw Europese zorgpas ingepakt?  »

De Europese zorgpas (EHIC) geeft u gedurende een tijdelijk verblijf in een van de 28 EU-landen, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland toegang tot medisch noodzakelijke zorg binnen het openbare zorgstelsel. U krijgt de zorg onder dezelfde voorwaarden en tegen dezelfde kosten (in sommige landen gratis) als de mensen die in uw gastland verzekerd zijn. U kunt de kaart krijgen bij uw zorgverzekeraar.

Wat u moet weten voordat u op vakantie gaat in een ander EU-land  »

U vertrekt op vakantie, maar kent u uw rechten en plichten als u reist in de EU?

Lid worden van de onafhankelijke adviescommissie voor kenmerkende aroma's in tabaksproducten?  »

De Europese Commissie zoekt experts op het gebied van sensorische, chemische en statistische analyse. U kunt solliciteren tot 22 september 2016.

EU-persberichten 

Plantaardige stoffen toegevoegd aan EFSA-database  »

De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft de eerste stap gezet naar een Internetversie van haar compendium van plantaardige stoffen. De doorzoekbare database is nog in ontwikkeling, maar zal worden uitgebreid met niet-Europese plantensoorten. De volledige versie van het compendium komt begin 2017 online.

Nieuwe publicaties 

Nieuwe editie van de nieuwsbrief van EU-Compass for Action on Mental Health and Wellbeing  »

Deze editie bevat een update van het consortium voor het beleid inzake geestelijke gezondheid, beknopt nieuws, activiteiten en evenementen. Het door de Commissie gefinancierde EU-Compass verzamelt en analyseert gegevens over beleid en activiteiten op het gebied van geestelijke gezondheid en wisselt deze informatie uit.

Reizen in Europa 2016-17  »

Europa: een continent met duizenden jaren geschiedenis, een rijk cultureel erfgoed en landschappen die tot de mooiste ter wereld worden gerekend. Er is nog zoveel te ontdekken! Bovendien heeft de Europese Unie veel gedaan om het reizen in Europa eenvoudiger te maken.

Evenementen 

Het 5e Europese verpleegkundigencongres (Rotterdam, 4-7 oktober 2016)  »

Onder het thema "Caring for Older People: How Can We Do the Right Things Right?" wordt in dit door de EU gesteunde evenement besproken hoe we weten wanneer en in welke mate verpleegkundigenzorg de gezondheid van oudere patiënten ten goede komt.

Nieuws uit heel Europa 

Nationaal plan voor meer hoornvliesdonaties tegen 2020  [Spanje]  »

De Spaanse nationale transplantatie-organisatie streeft naar jaarlijks 5000 hoornvliesdonaties tegen 2020 om te voldoen aan de binnenlandse behoefte aan transplantaties. In 2015 werden ongeveer 3870 hoornvliestransplantaties verricht en stonden er 1300 patiënten op de wachtlijst.

Voorlichtingscampagne van juli 2016 over de risico’s van alcoholgebruik  [Roemanië]  »

Het ministerie voor gezondheid voert in juli 2016 een campagne onder het motto "Alcohol can change your life ... for the worse!". Een cruciale boodschap is dat er geen "veilige limiet" is voor alcoholgebruik door jongeren. Alcohol kan ernstige gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de hersenen van jonge tieners.

In het volgende nummer

Gezondheidszorgstelsels

Deze nieuwsbrief is beschikbaar in 23 officiële talen van de EU
http://ec.europa.eu/health/newsletter

Beantwoord dit bericht niet. E-mails naar dit adres worden niet gelezen.

Abonnement opzeggen