Logo Europese Commissie

NEWSLETTER

Nummer 177, 8 juli 2016

Gezondheid EU

Uw referentie voor betrouwbare volksgezondheidsinformatie

Hormoonontregelaars: Commissie neemt maatregelen om gezondheid en milieu te beschermen

door Sabine Jülicher, directeur Veiligheid van levensmiddelen en diervoeders en innovatie, directoraat-generaal Gezondheid en voedselveiligheid, Europese Commissie

door Sabine Jülicher, directeur Veiligheid van levensmiddelen en diervoeders en innovatie, directoraat-generaal Gezondheid en voedselveiligheid, Europese Commissie

Hormoonontregelaars zijn natuurlijke en chemische stoffen die de hormoonhuishouding kunnen verstoren en bijgevolg schadelijk zijn voor de gezondheid van mens en dier.

Al jarenlang pakt de EU zulke hormoonontregelende stoffen aan met wetgeving op het gebied van volksgezondheid (inclusief consumenten en werknemers), diergezondheid, levensmiddelen en diervoeders en het milieu.

Bovendien heeft de EU een van de strengste regelingen ter wereld voor het beoordelen van pesticiden en biociden, waarbij honderden stoffen worden onderworpen aan een strenge wetenschappelijke beoordeling.

Op 15 juni [...]

In dit nummer

Nieuws van de EU » 
Nieuwe publicaties » 
EU Health Award voor ngo's » 
EU-persberichten » 
Evenementen » 
Nieuws uit heel Europa » 
  Abonneren
  Vorige nummers
  Meld ons nieuws en evenementen
  Aan een vriend sturen

Lees het volledige hoofdartikel  »

 
 

Nieuws van de EU 

Gezondheidstoestand in de EU: Commissie bundelt expertise ter ondersteuning van zorgbeleid in EU-landen  »

Europees commissaris voor gezondheid en voedselveiligheid, Vytenis Andriukaitis, heeft voor 2016-2017 een initiatief met de titel "Gezondheidstoestand in de EU" aangekondigd op de ministerraad voor werkgelegenheid, sociaal beleid, volksgezondheid en consumentenzaken van 21 juni 2016 in Luxemburg.

Zika: beleidsnota van ECDC over voorbereidingen in de EU  »

Om beleidsmakers voor te bereiden en het risico op verspreiding van het zikavirus in de EU te beperken, heeft het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding een beleidsnota uitgebracht met paraatheidsmaatregelen.

Commissie roept op tot hernieuwde inzet voor integratie van Roma  »

Het jaarverslag van de Commissie over de integratie van Roma, dat op 28 juni 2016 is goedgekeurd, geeft voor het eerst een overzicht van de maatregelen die de EU-landen hebben genomen sinds de aanbeveling van de Raad uit 2013 over doeltreffende maatregelen voor integratie van de Roma.

Slotevenement campagne Europees Patiëntenforum voor meer inspraak van patiënten  »

Tot slot van de campagne van een jaar om de patiënt mondiger te maken, heeft het EPF een rondetafelgesprek met beleidsmakers, belanghebbenden en patiënten georganiseerd om de volgende stappen te bespreken. De Commissie (DG Gezondheid en voedselveiligheid) heeft ook deelgenomen.

Gezondheidszorg in de EU: drie adviezen en nota van deskundigenpanel  »

Vorige maand heeft het onafhankelijk panel van deskundigen, dat niet-bindend advies geeft over doeltreffende investeringen in gezondheid, drie adviezen en een nota uitgebracht in verband met toegang tot zorg en hervorming van de zorg.

Wat heeft de grootste gevolgen voor uw gezondheid? Geef uw mening, doe mee aan de FRESHER-enquête (tot 27 juni 2016).  »

FRESHER (Foresight and Modelling for European Health Policy and Regulation) is een interdisciplinair onderzoeksproject met subsidie van het EU-programma Horizon 2020 over de toekomstmogelijkheden voor de bestrijding van niet-overdraagbare chronische ziekten.

Multimorbiditeit: CHRODIS roept experts op om voor 17 juli 2016 enquête in te vullen  »

Deze enquête is bedoeld voor experts in casemanagement, multimorbiditeit en opleidingen voor casemanagers van instellingen of overheidsinstanties in de zorg, patiëntenverenigingen en universiteiten. De reacties zullen worden gebruikt bij het inventariseren van bestaande opleidingsprogramma’s op Europees niveau.

Referentiewaarden voor voeding: advies over vitamine B6  »

De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid heeft bij de doorlichting van de wetenschappelijke adviezen inzake nutriënten referentiewaarden vastgesteld voor vitamine B6.

EU Health Award voor ngo's 

Antibioticaresistentie: ngo’s maken kans op EU Health Award 2016  »

Werkt u voor een ngo die actief is op het gebied van antimicrobiële resistentie? Zou uw organisatie wel een prijs van 10.000, 15.000 of 20.000 euro kunnen gebruiken? Stuur dan voor 31 juli 2016 uw initiatief in en maak kans op de EU Health Award 2016. Lees meer over prijs en de winnaars van vorig jaar.

 Meer informatie over de prijs

 
  

EU-persberichten 

Vergunning nieuwe kankertherapieën: workshop over klinische proeven zonder controlegroep  »

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en de Europese vereniging van pathologen en oncologen (ESMO) hebben onlangs een workshop gehouden over de rol van "single-arm trials" bij de vergunningverlening van nieuwe medicijnen tegen kanker. De workshop werd live gestreamd op 30 juni 2016.

Evenementen 

Wereldhepatitisdag, 28 juli 2016  »

Miljoenen mensen over de hele wereld zetten zich op Wereldhepatitisdag in om mensen bewust te maken van virale hepatitis, om te pleiten voor meer behandelingen, betere preventie en overheidsmaatregelen.

Nieuws uit heel Europa 

Meer aandacht voor levensomstandigheden en status van Roma in Scandinavië  [Finland]  »

Op 16 juni 2016 namen zo'n 60 experts uit de Scandinavische landen deel aan een seminar over het beleid inzake Roma. Het thema van het seminar in Helsinki was de inspraak van de Romabevolking in de besluitvorming die hun levensomstandigheden bepaalt.

Estland presenteert toekomstvisie op gepersonaliseerde geneeskunde op Cannes Lions Health  [Estland]  »

Ain Aaviksoo, adjunct-secretaris-generaal voor e-diensten en innovatie bij het ministerie van sociale zaken, sprak op de Cannes Lions Health-conferentie op 18 en 19 juni 2016 met internationale deskundigen over digitale oplossingen voor gepersonaliseerde gezondheidszorg.

Nieuwe screening op darmkanker voor iedereen van 60 tot en met 74  [Verenigd Koninkrijk]  »

De fecale immonochemische test (FIT) screent op verborgen bloed in ontlasting, wat een vroege indicatie voor darmkanker kan zijn. Na een succesvol proefproject onder 40.000 mensen heeft het Britse nationale comité voor screening aanbevolen om de test in het hele land te gaan gebruiken.

In het volgende nummer

Vaccinatie

Deze nieuwsbrief is beschikbaar in 23 officiële talen van de EU
http://ec.europa.eu/health/newsletter

Beantwoord dit bericht niet. E-mails naar dit adres worden niet gelezen.

Abonnement opzeggen