This site has been archived on (2014/11/18)
18/11/14

Sökväg

Left navigation

Additional tools

"Riv hindren för studenter och forskare"

25 mars 2013

På måndagens presskonferens i Bryssel berättade Bellarminus Kakpovi, doktorand från Benin, och mastersstudenten Fatma Abidi om sina erfarenheter av byråkratiskt krångel. Till höger EU-kommissionär Cecilia Malmström. Foto: EU-kommissionen

Det är för krångligt för gäststudenter och utländska forskare att ta sig till europeiska universitet. Hindren skadar EU:s tillväxt och återhämtningen ur den ekonomiska krisen. Idag föreslår EU-kommissionär Cecilia Malmström åtgärder för att förenkla för studenter och forskare att komma till Europa.

Utbytesstudenter och internationella forskare får Europas ekonomi att växa och sporrar till innovation, men de möts idag av stora byråkratiska hinder när de vill ta sig till EU. Som ansökande kan det dröja länge innan man ens får ett svar om uppehållstillstånd. Den arbetskraft som Europa behöver – t ex ingenjörer, läkare och sjuksköterskor – beger sig allt oftare till länder som Sydafrika, Brasilien eller Indien istället.

Idag presenterar EU-kommissionär Cecilia Malmström lagförslag för att förbättra för de studenter och forskare från tredje land som vill ta sig till EU. Utbytesstudenter ska ges större möjligheter att jobba och försörja sig. Det ska bli lättare att röra på sig över Europas gränser för att forska eller gå färdigt sin utbildning på ett annat universitet.

"Spretiga regler och byråkratiskt krångel sätter käppar i hjulet när vi ska locka talanger till Europa. Sådana hinder måste vi riva för att få EU på fötter efter krisen", säger Cecilia Malmström i en kommentar.

I fortsättningen ska en student eller forskare som ansöker om att få komma till ett EU-land ska behöva vänta i maximalt två månader på att få besked om uppehållstillstånd eller visum, och max en månad för den som ska delta i något av EU:s forskningsprogram. Länderna ska också börja tillåta utbytesstudenter att jobba minst 20 timmar i veckan parallellt med studierna. Idag kan ett EU-land helt förbjuda studenter att jobba under sitt första år som inflyttade, vilket både Litauen och Luxemburg gör i dagsläget.

I Sverige kan man idag, till skillnad från i många andra EU-länder, inte få uppehållstillstånd för att söka jobb efter studierna. Gäststudenter som tar sin examen, men som inte redan har hittat ett arbete, måste alltså lämna landet omgående. Med dagens förslag från EU-kommissionen skulle alla som tar examen få ett år på sig att leta jobb i EU, eller starta företag, efter avslutade studier.

Den som kommer till ett EU-land för studier, forskning eller praktik ska i också fortsättningen kunna flytta till ett annat land inom unionen i upp till ett halvår. De familjemedlemmar som följer med gästforskare till EU ska få söka jobb här om de vill. Nu går EU-kommissionens förslag vidare till Europaparlamentet och EU:s ministerråd för överläggningar.

MER

Läs ett längre pressmeddelande och fler frågor och svar, samt rapporter om situationen i respektive EU-land. Foton och video från måndagens presskonferens i Bryssel finns också, samt förslaget i dess helhet .