This site has been archived on (2014/11/18)
18/11/14

Sökväg

Left navigation

Additional tools

Asylmottagande i EU: Fler länder ska göra mer

2 december 2011

Mindre prat och mer solidaritet. Idag presenterar EU-kommissionär Cecilia Malmström förslag för att förbättra samarbetet kring asylmottagande i Europa, och se till att asylsökande får det skydd de behöver. Bland de föreslagna åtgärderna finns ökade resurser för att hjälpa länder vars asylmottagning inte fungerar som den ska.

Även om gemensamma EU-regler till stor del redan finns på plats är solidariteten mellan EU:s medlemsländer för dålig när det gäller att ta emot asylsökande. I vissa länder fungerar helt enkelt inte mottagandesystemen ordentligt, vilket leder till mindre förtroende mellan EU-länderna. Andra EU-medlemmar accepterar helt enkelt för få asylsökande – under första halvan av 2011 togs tre fjärdedelar av alla asylansökningar i EU emot av sex medlemsländer, däribland Sverige. Alltså kan många göra betydligt mer. Frågan har också aktualiserats ytterligare av den arabiska våren och de ökande flyktingströmmarna från Nordafrika.

"Nu är det dags att gå till handling. Våra gemensamma europeiska värderingar – solidaritet, tolerans och ömsesidig respekt – måste omsättas i konkreta resultat. De åtgärder som jag föreslår ska hjälpa medlemsstaterna att leva upp till sina åtaganden om att ge skydd till behövande. Och till de medlemsstater vars asylmottagning fungerar dåligt, vill jag säga: Det är hög tid att se om ert eget hus", säger EU-kommissionär Cecilia Malmström, som också höll en presskonferens på fredagen.

EU-kommissionen föreslår bland annat att ett varningssystem inrättas för att kunna uppmärksamma när länders asylmottagning inte fungerar som den ska. Dessutom vill kommissionen förbättra möjligheterna att i samarbete med medlemsstaterna flytta asylsökande när ett lands mottagningssystem blir överbelastat, och det ska bli lättare att få ekonomiskt och praktiskt stöd från EU när migrationsströmmarna ökar. EU:s Maltabaserade stödkontor för asylfrågor, EASO, ska också få en förstärkt roll.

Dagens s.k. meddelande från EU-kommissionen är ett steg på vägen mot ett gemensamt asylsystem i EU, vilket medlemsländerna ska komma överens om nästa år. Läs mer: Pressmeddelande och bakgrundsinfo