Acest site a fost arhivat la data de 01/11/2014
01/11/2014

Cale de navigare

Industrie şi antreprenoriat

Misiuni pentru creștere

Misiuni pentru creștere - Ajutăm IMM-urile să se extindă la nivel internațional

În prezent, creșterea economică este concentrată pe piețe din afara UE. Potrivit estimărilor, până în 2020, 70% din creșterea globală se va înregistra în țările cu economie emergentă. Pentru întreprinderile europene, această situație ar trebui să reprezinte o oportunitate, nu un obstacol.

Întreprinderile din UE trebuie să fie însă în măsură să concureze pe piețe străine pentru a profita de această oportunitate. Companiile mari o fac deja. Adevărata provocare constă în a le permite întreprinderilor mici și mijlocii să concureze la nivel global.

Prea puține IMM-uri își desfășoară însă activitatea dincolo de granițele naționale. Doar 25% din ele sunt prezente pe alte piețe din UE decât cele din propria țară. Procentul întreprinderilor active în afara Uniunii se ridică la numai 13%. Comisia Europeană s-a angajat să contribuie la creșterea semnificativă a acestor cifre. Internaționalizarea IMM-urilor este una dintre prioritățile noii strategii industriale English (en) a UE, adoptată în octombrie 2012.

Pentru a ajuta companiile europene să se extindă la nivel global, este important să negociem acorduri comerciale ample cu țări terțe care să prevadă, printre altele, scăderea taxelor vamale și eliminarea barierelor netarifare, deschiderea pieței achizițiilor publice, aplicarea eficientă a normelor comerciale, garantarea celor mai bune standarde de protecție a investițiilor internaționale și protecția deplină a drepturilor de proprietate intelectuală. Noua generație de acorduri comerciale ale UE va include aceste elemente.

Însă nu ne putem opri aici. Pentru a crea relații de durată, trebuie să încurajăm contactele directe dintre antreprenorii europeni și autoritățile și companiile străine. Acesta este scopul recentelor Misiuni pentru creștere conduse de Comisia Europeană. Aceste misiuni, care nu trebuie confundate cu activitățile tradiționale de promovare, pun în contact reprezentanți ai întreprinderilor din UE cu autoritățile din țări terțe, încurajând astfel cooperarea viitoare.

Menționăm că internaționalizarea nu este sinonimă cu delocalizarea, întrucât companiile din UE își mențin sediul în Europa. Întreprinderile active la nivel global se dezvoltă și în perioade critice pentru economia europeană, ceea ce favorizează creșterea și ocuparea forței de muncă în Europa. În același timp, întreprinderile active în afara Uniunii sunt cele mai inovatoare și mai competitive. 25% din companiile europene prezente pe piețele străine au lansat cu succes cel puțin un produs nou în sectorul lor. Doar 8% din întreprinderile active doar pe teritoriul național pot obține un astfel de rezultat.

Informații suplimentare English (en)

Ultima actualizare: 11/02/2015 |  Începutul paginii