breadcrumb.ecName
ro Română

Infrastructura de alimentare cu apă potabilă și de canalizare modernizată în județul Bistrița-Năsăud din România

  • 01 February 2018

Infrastructura de alimentare cu apă potabilă și rețeaua de colectare și epurare a apei uzate din județul Bistrița-Năsăud, care face parte din regiunea de dezvoltare Nord-Vest din cadrul macroregiunii unu a României, vor fi extinse și modernizate. Lucrările se vor desfășura în două faze, a doua fază fiind deja în curs de desfășurare cu sprijinul fondurilor UE.

În cazul infrastructurii de alimentare cu apă, a doua fază a proiectului include reabilitarea stației de tratare a apei potabile din Telciu, o extindere de 3,2 kilometri a conductei magistrale de apă din Maieru și reconstruirea a 5,74 kilometri de conducte magistrale în Năsăud.

Rețelele de distribuție din Telciu, Sângeorz-Băi și Maieru vor fi, de asemenea, extinse pe o lungime totală de 5,74 kilometri, iar infrastructura rețelei de distribuție din Năsăud, Telciu și Sângeorz-Băi va fi reabilitată pe o lungime de 13,3 kilometri.

Rezervoare noi și îmbunătățite și două stații de pompare a apei

Un nou rezervor, care se va utiliza pentru clorinarea apei, este în curs de construire în Maieru, în timp ce altele cinci, dintre care trei în Năsăud și două în Telciu, urmează a fi modernizate. Un alt element al lucrărilor este reprezentat de construirea a două stații de pompare a apei în Năsăud și Sângeorz-Băi.

În ceea ce privește infrastructura de colectare și epurare a apei uzate, urmează a fi construite trei stații de pompare a apelor uzate. Două dintre acestea se vor construi în Năsăud, iar cealaltă în Sângeorz-Băi. În plus, rețelele de canalizare din Năsăud și Sângeorz-Băi sunt în curs de extindere cu 27,2 kilometri în total, în timp ce 0,668 kilometri de rețea din Sângeorz-Băi sunt în curs de reabilitare.

Infrastructura dezvoltată în cadrul proiectului deservește aglomerarea Bistrița, reședința județului Bistrița-Năsăud, precum și municipalitățile urbane Năsăud, Salva, Beclean, Braniștea, Petru Rareș, Căianu Mic, Sângeorz-Băi, Maieru, Rodna și Feldru. Populația totală a zonei este de aproximativ 155 000 de locuitori.

Finanțare europeană pe parcursul a două faze

Cea de-a doua fază are un buget total de aproximativ 13,3 milioane EUR, din care aproximativ 8,6 milioane EUR sunt asigurați de UE. Majoritatea lucrărilor de extindere și modernizare din regiune au fost realizate în prima fază, care a beneficiat de sprijin financiar din partea UE în valoare de 57,5 milioane EUR.

Lucrările au vizat asigurarea de apă potabilă curată pentru un segment cât mai mare din populația regiunii și reducerea riscurilor la adresa sănătății umane și de poluare a mediului care rezultă din alimentarea cu apă și colectarea și epurarea apei uzate.

Ca urmare a acestor modernizări, aproximativ 98 % din rezidenții locali vor fi racordați la rețeaua de alimentare cu apă și vor beneficia de acces continuu la apă potabilă care corespunde criteriilor de calitate. Rata de racordare la sistemul de canalizare din regiune va atinge 91 %. Mai mult, mulțumită lucrărilor desfășurate în ambele faze, se va reduce la minimum riscul de deversare necontrolată a apei uzate netratate în mediu.

Totalul investițiilor și al finanțării din partea UE

Totalul investițiilor pentru proiectul „Extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Bistrița-Năsăud – faza II” este de 13 302 841 EUR, contribuția UE prin Fondul de coeziune fiind de 8 621 564 EUR în cadrul Programului operațional „Infrastructura mare” pentru perioada de programare 2014-2020.