breadcrumb.ecName

Politica de coeziune sprijină piața unică digitală

  • 06 May 2015
Politica de coeziune sprijină piața unică digitală

La 6 mai 2015, Comisia Europeană și-a făcut cunoscute planurile vizând crearea unei piețe unice digitale, ce se înscrie într-un efort de dezvoltare:          - a unui acces mai bun la bunurile și serviciile digitale pentru consumatori și întreprinderi la nivelul întregii Europe;         - a condițiilor adecvate, precum și a unui context concurențial echitabil care să stimuleze creșterea la nivelul rețelelor digitale

La 6 mai 2015, Comisia Europeană și-a făcut cunoscute planurile vizând crearea unei piețe unice digitale, ce se înscrie într-un efort de dezvoltare: 

        - a unui acces mai bun la bunurile și serviciile digitale pentru consumatori și întreprinderi la nivelul întregii Europe;

        - a condițiilor adecvate, precum și a unui context concurențial echitabil care să stimuleze creșterea la nivelul rețelelor digitale și al serviciilor inovatoare;

        - a potențialului de creștere al economiei digitale.

Politica de coeziune urmărește să dețină un rol important în realizarea acestor obiective. 

Cum va fi sprijinită piața unică digitală prin fondurile aferente politicii de coeziune?

Peste 20 de miliarde de euro din Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) și din Fondul de coeziune sunt disponibile pentru investiții în sectorul tehnologiilor informației și comunicațiilor (TIC) în perioada de programare 2014-2020. Aceste investiții ar trebui să ofere sprijin statelor membre, întreprinderilor și cetățenilor, pentru a putea fructifica din plin oportunitățile oferite de piața unică digitală.

Spre ce vor fi direcționate aceste investiții?

Se preconizează că se vor investi aproximativ 10 miliarde de euro în economia digitală, în sprijinul dezvoltării produselor și serviciilor TIC, precum și a e-comerțului. Aceste investiții ar trebui să fie deosebit de benefice pentru IMM-uri.

Accesul și conectivitatea urmează să fie îmbunătățite prin investiții în infrastructuri în bandă largă de mare viteză, precum și în alte tipuri de infrastructură TIC, valoarea acestora ridicându-se la aproximativ 6 miliarde de euro din Fondul european de dezvoltare regională și încă 1,5 miliarde de euro din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală. 

Se vor realiza investiții de peste 2 miliarde de euro în dezvoltarea unei societăți mai conectate, prin crearea unor aplicații TIC pentru e-guvernare, e-incluziune, e-cultură, e-sănătate și e-justiție.

Care au fost rezultatele generate de investițiile anterioare în TIC din cadrul politicii de coeziune?

Rezultatele preliminare ale investițiilor efectuate în perioada de finanțare 2007-2013 constau, între altele, în peste 5 milioane de noi persoane conectate la infrastructuri în bandă largă, precum și în peste 20 000 de proiecte sprijinite.

Fondurile structurale și de investiții europene ca instrument strategic de politică pentru piața unică digitală

Pe lângă sprijinul financiar oferit, fondurile structurale și de investiții europene vor acționa ca un instrument politic în vederea susținerii autorităților publice și a planificării efortului administrativ și investițional al acestora.

Fondurile structurale și de investiții europene pot fi utilizate și din punct de vedere strategic pentru încurajarea transpunerii inițiativelor legislative privind piața unică digitală, pentru dezvoltarea capacității administrative în vederea aplicării eficiente a prezentei legislații și pentru optimizarea finanțării naționale din surse publice și private în vederea consolidării și accelerării impactului pozitiv al pieței unice digitale în toate regiunile UE.

Pentru a asigura un impact maxim al investițiilor UE, statele membre și regiunile care doresc să recurgă la finanțare în cazul proiectelor din domeniul TIC sunt obligate să implementeze un cadru strategic de politici pentru creștere digitală și un plan privind rețelele de generație următoare.

Informații suplimentare: