Cale de navigare

Fondurile structurale și de investiții europene

Există un set unic de norme care reglementează cele 5 fonduri structurale și de investiții europene (ESIF):

Scopul acestor norme este de:

  • a stabili o legătură clară cu Strategia Europa 2020
  • a îmbunătăți coordonarea
  • a garanta o punere în aplicare coerentă
  • a facilita cât mai mult accesul la aceste fonduri pentru beneficiarii potențiali.

Țările UE administrează fondurile în mod descentralizat, prin gestiune partajată. Site-urile consacrate acestor fonduri oferă informații suplimentare cu privire la finanțarea disponibilă și la procedura de depunere a candidaturii.

 

Regulamente privind fondurile structurale și de investiții europene

Normele care reglementează toate cele 5 fonduri structurale și de investiții europene sunt stabilite în Regulamentul privind dispozițiile comune. În plus, pentru fiecare fond în parte, există reglementări specifice.

 

Acorduri de parteneriat

Acordurile de parteneriat dintre Comisia Europeană și statele membre stabilesc planurile autorităților naționale cu privire la utilizarea finanțării provenite din fondurile structurale și de investiții europene în perioada 2014-2020. Acestea prevăd obiectivele strategice și prioritățile în materie de investiții ale fiecărei țări, în acord cu cele ale Strategiei Europa 2020 pentru o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii.

 

Codul european de conduită privind parteneriatul

Pentru ca fondurile să producă un impact maxim, autoritățile naționale, regionale și locale din țările UE trebuie să colaboreze strâns și în parteneriat cu

  • sindicatele
  • angajatorii
  • organizațiile neguvernamentale
  • alte organisme care promovează, de exemplu, incluziunea socială, egalitatea între femei și bărbați și nediscriminarea.

Implicarea partenerilor în planificare, în punerea în aplicare, în monitorizarea și în evaluarea proiectelor finanțate de UE le permite statelor membre să direcționeze fondurile acolo unde este cel mai mult nevoie de ele și să asigure o mai bună utilizare a resurselor.

Toate țările UE trebuie să respecte aceste norme privind pregătirea și punerea în aplicare a programelor pentru perioada 2014-2020. Ele trebuie să se asigure că toate opiniile relevante sunt luate în considerare la identificarea priorităților de finanțare, de concepere și de implementare a celor mai eficiente strategii de investiții.

 

Documente de orientare

O serie de note de orientare DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski sunt disponibile pentru a ajuta țările UE să-și programeze și să pună în aplicare fondurile.

 

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Ajutaţi-ne să îmbunătăţim portalul

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră: