Logoul Comisiei Europene

NEWSLETTER

Numărul 178, 21 iulie 2016

Sănătate-UE

Sursa dumneavoastră de informaţii fiabile privind sănătatea publică

Vaccinarea: să facem o alegere mai bună

de Xavier Prats Monné, director general al DG Sănătate și Siguranță Alimentară (Comisia Europeană)

de Xavier Prats Monné, director general al DG Sănătate și Siguranță Alimentară (Comisia Europeană)

Progresele în domeniul științei sunt adesea dificil de realizat, dar, odată obținute, le considerăm absolut normale. Cine își mai amintește astăzi că variola a ucis între 300 și 500 de milioane de persoane - da, aproape o jumătate de miliard de oameni - numai în secolul al XX-lea? De exemplu, în 1967, anul în care OMS a anunțat implementarea unui program de eradicare a variolei la nivel global, boala a afectat între 10 și 15 milioane de persoane, dintre care 2 milioane și-au pierdut viața, 100 000 au orbit și alte câteva milioane au rămas desfigurate. Din nefericire, unii au uitat toate aceste lucruri. În prezen [...]

În acest număr

Ştiri din actualitatea UE » 
Comunicate de presă » 
Premiul UE în domeniul sănătății pentru ONG-uri » 
Noi publicaţii » 
Evenimente viitoare » 
Ştiri din toată Europa  » 
  Abonaţi-vă
  Numere anterioare
  Sugeraţi ştiri şi evenimente
  Trimite unui prieten

Citiţi articolul principal din acest număr  »

Tot în acest număr

Proiectele Programului de sănătate publică »

PROMOVAX - Promovarea vaccinării în rândul populației migrante din Europa

8 ONG-uri se vor ocupa de nevoile sanitare ale migranților/refugiaților, în 11 țări

Rețeaua EUR-HUMAN oferă sprijin umanitar și asistență medicală refugiaților

HProImmune - Promovarea vaccinării personalului sanitar în Europa

EU-HEP-SCREEN - Depistarea hepatitei B și C în rândul migranților în Uniunea Europeană

FASTVAC: Un cadru generic de producție și evaluare a vaccinurilor de urgență

 
 

Ştiri din actualitatea UE 

Cititorii Buletinului informativ Sănătate-UE sunt invitați să-și exprime punctul de vedere!  »

Ce vi se parte cel mai util și interesant în acest buletin? Ce aspecte pot fi îmbunătățite? Vă rugăm să ne acordați câteva minute pentru a participa la sondajul nostru on-line. Răspunsurile primite ne vor ajuta să adaptăm buletinul informativ cel mai bine nevoilor dumneavoastră.

Scoaterea la iveală a inegalităților în materie de sănătate - proiect-pilot pentru inventarierea bunelor practici  »

Proiectul-pilot „VulnerABLE”, finanțat de UE, va evalua nevoile și provocările în materie de sănătate ale populațiilor vulnerabile și izolate care pot fi mai expuse riscului de a se confrunta cu o stare de sănătate precară și/sau cu obstacole în ceea ce privește accesul la servicii de asistență medicală. De asemenea, proiectul va identifica cele mai bune practici menite să sprijine aceste categorii ale populației.

Regulamentul privind dispozitivele medicale noi se apropie de finalizare  »

La data de 15 iunie 2016, Comitetul Reprezentanților Permanenți ai Consiliului a aprobat acordul la care s-a ajuns cu Parlamentul European pe marginea regulamentului privind dispozitivele medicale noi. Acordul trebuie supus revizuirii juridice și lingvistice înainte de a fi transmis Consiliului și Parlamentului spre aprobare.

Inventarierea cerințelor de testare mai stricte pentru donatorii de țesuturi și celule aduce mai multă claritate  »

Directiva 2004/23/CE stabilește obligativitatea efectuării de teste asupra donatorilor de țesuturi și de celule ori de câte ori aceștia donează, permițându-le statelor membre să adopte măsuri mai stricte la nivel național. Statele membre și Comisia Europeană (DG SANTE) au inventariat măsurile de testare și au făcut publice rezultatele.

Aveți nevoie de o prescripție medicală pe durata vacanței în altă țară din UE?  »

O prescripție medicală eliberată de către un medic din țara dumneavoastră este valabilă în toate țările UE, în Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Totuși, este posibil ca medicamentele să nu fie disponibile sau să existe sub o denumire diferită. Cereți-i medicului dumneavoastră o prescripție medicală pentru uz transfrontalier.

Aveți la dumneavoastră cardul european de asigurări sociale de sănătate în această vară?  »

Cardul vă oferă acces la asistența medicală necesară în cadrul sistemului de sănătate publică pe durata unei șederi temporare în oricare dintre cele 28 de state membre ale UE, în Islanda, Liechtenstein și Norvegia, în aceleași condiții și la același cost (gratuit în unele țări) ca și persoanelor asigurate din țara respectivă. Cardurile sunt emise de către furnizorul național de asigurări de sănătate.

Lucruri de știut înainte de a pleca în vacanță într-o țară din UE  »

Sunteți pe punctul de a merge în vacanță, dar vă cunoașteți drepturile și obligațiile pe care le aveți atunci când călătoriți în UE?

Ați dori să faceți parte din Comitetul consultativ independent privind aromele caracteristice din produsele din tutun?  »

Comisia Europeană caută experți în analiză senzorială, analiză chimică și statistică. Termenul pentru depunerea candidaturilor este 22 septembrie 2016!

Comunicate de presă 

Noi specii vegetale adăugate în baza de date a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA)  »

EFSA a făcut primul pas în elaborarea versiunii on-line a compendiului privind speciile vegetale. Această bază de date cu funcție de căutare este încă în curs de dezvoltare și va fi extinsă pentru a include specii vegetale din afara Europei. Versiunea completă a compendiului va fi disponibilă la începutul anului 2017.

Noi publicaţii 

Busola UE pentru acțiuni privind sănătatea mintală și bunăstarea publică o nouă ediție a buletinului informativ  »

Prezenta ediție include informații actualizate privind consorțiul în domeniul politicii de sănătate mintală și știri pe scurt despre sănătatea mintală și alte activități și evenimente. Busola UE, finanțată de Comisie, colectează, schimbă și analizează informații privind politica și activitățile părților interesate în domeniul sănătății mintale.

Călătorind prin Europa (2016-2017)  »

Europa: un continent cu mii de ani de istorie, cu o moștenire culturală bogată și cu unele dintre cele mai uluitoare peisaje din lume. Atât de multe lucruri pe care călătorul le poate descoperi și explora, totul fiind mult mai ușor datorită Uniunii Europene (UE).

Evenimente viitoare 

Al 5-lea Congres european de asistență medicală (Rotterdam, 4-7 octombrie 2016)  »

Evenimentul este sprijinit de UE și are ca temă „Îngrijirea persoanelor în vârstă: cum putem face lucrurile corect?”. Scopul este să îi ajute pe specialiști să identifice când și în ce măsură asistența medicală afectează rezultatele urmărite în ceea ce privește sănătatea persoanelor în vârstă.

Ştiri din toată Europa  

Plan național privind creșterea numărului de transplanturi de cornee până în 2020  [Spania]  »

Organizația națională de transplant ar dori ca până în 2020 numărul de donatori de cornee să ajungă la 5 000 pe an, pentru ca Spania să poată răspunde cererii de transplant la nivel național. În 2015, au fost efectuate aproximativ 3 870 de transplanturi de cornee, iar 1 300 de pacienți se află pe lista de așteptare.

Campania de informare din luna iulie 2016 se concentrează asupra riscurilor asociate consumului de alcool  [România]  »

Sub sloganul „Alcoolul îți poate schimba viața ... în rău!”, campania organizată de ministerul sănătății se desfășoară pe parcursul lunii iulie 2016. Un mesaj-cheie este acela că nu există o „limită sigură” pentru consumul de alcool în rândul adolescenților, acesta putând avea consecințe grave asupra dezvoltării creierului.

În numărul următor

Sistemele de sănătate

Acest buletin informativ este disponibil în 23 de limbi oficiale ale UE
http://ec.europa.eu/health/newsletter

Vă rugăm să nu răspundeţi la acest mesaj, deoarece a fost trimis de pe o adresă de e-mail nemonitorizată.

Dacă nu doriţi să mai primiţi acest buletin informativ,r faceţi clic aici