Logoul Comisiei Europene

NEWSLETTER

Numărul 146, 5 februarie 2015

Sănătate-UE

Sursa dumneavoastră de informaţii fiabile privind sănătatea publică

Către o Uniune cu sisteme de sănătate mai accesibile, mai eficiente și mai reziliente

de Maria Iglesia Gomez, șef al unității „Sisteme de sănătate”, Comisia Europeană, DG Sănătate și Siguranță Alimentară

de Maria Iglesia Gomez, șef al unității „Sisteme de sănătate”, Comisia Europeană, DG Sănătate și Siguranță Alimentară

Care este bunul dumneavoastră cel mai de preț? Mașina? Casa? Iahtul? Dacă ne gândim mai bine s-ar putea să ajungem la concluzia că de fapt sănătatea este mai importantă decât orice: sănătatea noastră și a celor dragi nouă.

Iată de ce cheltuim atâția bani pentru a avea grijă de ea. Guvernele au creat sisteme complexe menite să ne asigure cele mai bune servicii de asistență medicală. Noi, personalul DG SANTE, avem ca prim scop îmbunătățirea permanentă a sistemelor medicale.

Într-o comunicare adoptată anul trecut, Comisia prezintă câteva propuneri menite să facă sistemele de sănătate mai deschise, [...]

În acest număr

Ştiri din actualitatea UE » 
Comunicate de presă » 
Noi publicaţii » 
Ştiri din toată Europa  » 
Evenimente viitoare » 
  Abonaţi-vă
  Numere anterioare
  Sugeraţi ştiri şi evenimente
  Trimite unui prieten

Citiţi articolul principal din acest număr  »

Tot în acest număr

Proiectele Programului de sănătate publică »

ICARE4EU - Îngrijiri inovatoare pentru persoane care suferă de boli cronice multiple

Programul ACT pentru promovarea telesănătății și a îngrijirilor medicale coordonate

EUCERD - Comitetul de experți al UE privind bolile rare

EPF - Forumul European al Pacienților

Premiul european pentru jurnalism în domeniul sănătăţii - Articole »

„Europe, by ambulance” (Cu ambulanța prin Europa) - articol de Elina Heino, câștigătoarea din Finlanda a ediției din 2012

 
 

Ştiri din actualitatea UE 

4 februarie, Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, sub sloganul „Nu avem mâinile legate”  »

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului arată că nu suntem neputincioși în fața cancerului - există numeroase acțiuni pe care le putem întreprinde la nivel personal, comunitar sau național. Lucrând împreună, putem dovedi că găsirea unor soluții nu este dincolo de puterile noastre.

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului: contribuția UE  »

Cancerul reprezintă cea de-a doua cauză de deces în Uniunea Europeană, iar cifrele vor crește, cel mai probabil, odată cu îmbătrânirea populației. UE sprijină masiv cercetarea în domeniul cancerului și a publicat recent o versiune actualizată a Codului european împotriva cancerului.

UE își reconfirmă angajamentul de a proteja copiii prin vaccinare  »

La conferința din 26-27 ianuarie 2015 a Alianței GAVI, comisarul Neven Mimica a vorbit despre acțiunile UE și a declarat că UE și-a dublat sprijinul financiar față de ultima perioadă de patru ani, angajându-se să furnizeze 200 milioane EUR în perioada 2016-2020.

Cel mai recent publicat raport comun privind rezistența la antimicrobiene include pentru prima oară date referitoare la oameni, animale și alimente  »

Raportul comun publicat de Agenția Europeană pentru Medicamente, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor la cererea Comisiei oferă o privire de ansamblu fără precedent cu privire la amenințarea pe care o reprezintă rezistența la antimicrobiene.

FOOD, un program european de succes, implementat acum în opt state membre  »

Programul, cofinanțat de DG SANCO, a fost lansat în 2009 pentru a promova obiceiurile alimentare sănătoase la locul de muncă și pentru a încuraja restaurantele să ofere mese mai sănătoase. Deși programul propriu-zis s-a încheiat, opt state membre au decis să pună în aplicare strategiile sale.

Legislația PHARMA aniversează 50 de ani  »

Anul 2015 marchează a 50-a aniversare de la adoptarea primului act juridic al UE privind medicamentele de uz uman. Directiva 65/65 a Consiliului, adoptată la 26 ianuarie 1965, a introdus norme clare privind autorizarea și distribuirea medicamentelor, precum și unele principii fundamentale care sunt valabile și astăzi.

Aeroporturile internaționale din țările afectate de Ebola respectă procedurile de depistare la ieșire  »

Comisia, în parteneriat cu OMS, a organizat în luna noiembrie a anului trecut o inspecție a aeroporturilor din țările afectate de Ebola, pentru a oferi garanții cu privire la respectarea, eficacitatea și aplicarea efectivă a orientărilor de depistare la ieșire.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a ajuns la concluzia că expunerea la bisfenol A nu prezintă riscuri pentru sănătatea consumatorilor  »

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a efectuat o reevaluare amplă a toxicității bisfenolului A și a efectelor expunerii la această substanță, ajungând la concluzia că nivelurile actuale de expunere la bisfenol A nu prezintă un risc la adresa sănătății consumatorilor din nicio grupă de vârstă (inclusiv copii nenăscuți, sugari și adolescenți).

Agenția Europeană pentru Medicamente lansează o consultare publică referitoare la normele privind transparența aplicabile bazei de date privind trialurile clinice  »

Agenția Europeană pentru Medicamente modifică baza de date, astfel încât aceasta să se conformeze prevederilor noului regulament privind trialurile clinice. Rezultatele consultării publice, deschisă până la 18 februarie 2015, vor fi utilizate la elaborarea normelor în materie de transparență.

Comunicate de presă 

Eforturile de cercetare ale UE, în prima linie a luptei împotriva Ebola  »

La 18 ianuarie, Comisia a anunțat că va acorda 215 milioane EUR pentru opt proiecte de cercetare privind Ebola. Obiectivul este de a dezvolta vaccinuri și metode de diagnosticare rapidă. Unul dintre proiecte se va desfășura în Guineea și va consta în monitorizarea crizei actuale, pentru a ne asigura că suntem pregătiți pentru eventuale epidemii similare.

Noi publicaţii 

Fișă informativă privind cromul (VI) în jucării  »

Sunt jucăriile fabricate cu crom (VI) sigure pentru copii? Găsiți răspunsul în rezumatul avizului publicat recent de Comitetul științific pentru riscurile asupra sănătății și mediului cu privire la prezența cromului (VI) în jucării.

Fișă informativă privind protezele metalice de șold  »

Protezele de șold pot contribui la recăpătarea mobilității, dar ce riscuri presupun? Găsiți răspunsul în rezumatul avizului privind siguranța protezelor articulare metalice, în special a implanturilor de șold, publicat recent de Comitetul științific pentru riscuri sanitare emergente și noi.

Ştiri din toată Europa  

Un nou regulament intrat în vigoare la 1 ianuarie 2015 vizează depistarea timpurie a cancerului, care poate salva vieți  [Polonia]  »

Așa-numitul „regulament oncologic” vizează diagnosticarea și tratarea timpurie a cancerului, pentru a le oferi pacienților șanse maxime de recuperare totală. Detalii pe site-ul Ministerului Sănătății din Polonia.

Policlinici pentru servicii de asistență medicală primară mai accesibile și mai ieftine  [Italia]  »

Regiunea Lazio a înființat recent aceste unități medicale pentru a răspunde nevoilor cetățenilor și a-i ajuta să evite spitalizări costisitoare. Pacienții pot beneficia de aproximativ 15 tipuri de servicii medicale, printre care analize de sânge, ecografii și radiografii.

Evenimente viitoare 

Atelier cu privire la bolile cronice și la îmbătrânirea în condiții bune de sănătate - Programul UE în domeniul sănătății (Haga, Țările de Jos, 12-13 februarie 2015)  »

Vor fi prezentate rezultatele unor proiecte și acțiuni comune cofinanțate în cadrul celui de-al doilea program al UE în domeniul sănătății. Reprezentanți ai opt state membre vor face schimb de bune practici. Atelierul este organizat în colaborare de către Comisie, Agenția Executivă pentru Consumatori, Sănătate, Agricultură și Alimente și Ministerul Sănătății din Olanda.

Conferința președinției letone: „Un stil de viață sănătos - nutriție și activitate fizică în școli și licee” (Riga, Letonia, 23-24 februarie)  »

Conferința beneficiază de sprijinul Programului în domeniul sănătății publice și își propune să evalueze și să faciliteze punerea în aplicare a documentelor strategice privind nutriția și activitatea fizică în statele membre ale UE, pentru a contribui la reducerea obezității infantile și pentru a promova un stil de viață sănătos.

În numărul următor

Medii sănătoase

Acest buletin informativ este disponibil în 23 de limbi oficiale ale UE
http://ec.europa.eu/health/newsletter

Vă rugăm să nu răspundeţi la acest mesaj, deoarece a fost trimis de pe o adresă de e-mail nemonitorizată.

Dacă nu doriţi să mai primiţi acest buletin informativ,r faceţi clic aici