Logoul Comisiei Europene

NEWSLETTER

Numărul 127, 27 martie 2014

Sănătate-UE

Sursa dumneavoastră de informaţii fiabile privind sănătatea publică

UE s-a angajat să ia măsuri în domeniul bolilor cronice

Tonio Borg, comisarul UE pentru sănătate

Tonio Borg, comisarul UE pentru sănătate

Bolile cronice reprezintă o problemă majoră și în creștere pentru populație. Acestea sunt de departe principala cauză de mortalitate, fiind responsabile pentru aproximativ 86% din decesele înregistrate în UE. Două milioane de persoane mor în fiecare an de boli cardiovasculare și se estimează că 8% din populație are diabet. Multe cazuri de boli cronice pot fi prevenite prin reducerea principalilor factori de risc (fumatul, abuzul de alcool, o alimentație necorespunzătoare și sedentarismul).

Uniunea Europeană este conștientă că această problemă nu poate fi ignorată și se angajează să ia măsuri. Dispunem d [...]

În acest număr

Ştiri din actualitatea UE » 
Comunicate de presă » 
Ştiri din toată Europa  » 
Evenimente viitoare » 
Noi publicaţii » 
  Abonaţi-vă
  Numere anterioare
  Sugeraţi ştiri şi evenimente
  Trimite unui prieten

Citiţi articolul principal din acest număr  »

Tot în acest număr

Proiectele Programului de sănătate publică »

Implement: proiect de cercetare privind îmbunătățirea punerii în aplicare a îngrijirilor în domeniul bolilor cronice

CHRODIS-JA: Acțiunea comună de combatere a bolilor cronice și de promovare a îmbătrânirii în condiții bune de sănătate de-a lungul întregii vieții

Rețeaua europeană pentru acțiuni în domeniul îmbătrânirii și activității fizice (EUNAAPA)

Premiul european pentru jurnalism în domeniul sănătăţii - Articole »

„She's not a quitter” (Este o luptătoare), de Karin Pollack, finalista din 2012 pentru Austria

„The old people's village on the island of immortals” (Satul bătrânilor pe insula nemuritorilor), de Henrik Ennart, finalistul din 2013 pentru Suedia

 
 

Ştiri din actualitatea UE 

Conferința „Sănătatea în Europa: pentru mai multă echitate” analizează modalitățile de a elimina inegalitățile  »

Evenimentul, consacrat nediscriminării în domeniul sănătății, a avut loc în această săptămână. Cu această ocazie, au fost purtate discuții pe marginea modalităților de eradicare a inegalităților în domeniul serviciilor și îngrijirilor medicale la nivelul statelor membre ale UE.

Combaterea HIV/AIDS: lansarea unui plan de acțiune consolidat în UE și țările învecinate pentru perioada 2014-2016  »

Comisia Europeană a lansat recent un plan de acțiune privind HIV/SIDA, care prelungește și extinde actualele măsuri luate la nivelul UE în acest domeniu, sprijinindu-se pe realizările planului de acțiune din perioada 2009-2013.

Consiliul adoptă noua Directivă privind produsele din tutun  »

Directiva privind produsele din tutun, aprobată recent, a fost adoptată de Consiliu. Aceasta vizează aplicarea unor reglementări mai stricte privind utilizarea și comercializarea produselor din tutun.

A fost adoptat avizul final al CSRSM privind amalgamul dentar și riscurile de mediu  »

A fost adoptat avizul final al comitetelor științifice CSRSM referitor la amalgamul dentar și efectele asupra mediului.

Lansarea unei consultări publice cu privire la siguranța protezelor articulare metalice  »

Avizul preliminar privind siguranța protezelor articulare metalice, în special a implanturilor de șold, publicat de Comisia Europeană și comitetul științific independent CSRSEN, este supus consultării publice, până la 25 aprilie 2014.

Panelul independent de experți în domeniul sănătății adoptă primele trei avize și lansează o consultare publică  »

Panelul independent de experți în domeniul sănătății, care consiliază Comisia Europeană cu privire la modalitățile eficiente de a investi în sănătate, a adoptat primele trei avize. A fost lansată o consultare publică referitoare la avizul privind sistemele de finanțare și transfer automat în domeniul asistenței medicale primare.

Același angajament, alt nume: CHAFEA este succesoarea EAHC  »

Agenția Executivă pentru Consumatori, Sănătate și Alimente (CHAFEA) este succesoarea Agenției Executive pentru Sănătate și Consumatori (EAHC) și este activă de la începutul anului 2014.

Alianța Europeană pentru Siguranța Copiilor publică prima evaluare la nivelul UE privind vătămarea intenționată a copiilor  »

Raportul prezintă prevalența vătămărilor intenționate asupra copiilor, inclusiv maltratarea, violența între copii și violența autoindusă. În plus,acesta evaluează în detaliu, pentru prima oară la nivel european, acțiunile naționale pentru soluționarea acestor probleme.

Ştiri din toată Europa  

Malta va lansa o politică în materie de boli rare  [Malta]  »

Ca urmare a Zilei mondiale a bolilor rare, Malta și-a anunțat angajamentul de a investi mai mult în măsuri menite să reducă din povara pe care o reprezintă bolile rare și îngrijirea pacienților care suferă de boli rare. În acest sens, intenționează să lanseze o consultare politică privind bolile rare în al treilea trimestru al anului 2014.

Danemarca introduce eșantionul gratuit de depistare a cancerului colorectal  [Danemarca]  »

Persoanele cu vârsta între 50 și 74, care prezintă cel mai ridicat grad de risc de cancer colorectal, vor primi kituri gratuite de recoltare a scaunului, pe care le vor putea trimite prin poștă direct la laboratoare, pentru diagnosticare. Ministerul Sănătății speră că 6 din 10 persoane vor răspunde și că numărul de decese cauzate de cancer poate fi redus.

Suntem ceea ce mâncăm: Belgia studiază obiceiurile alimentare ale cetățenilor săi  [Belgia]  »

Aproximativ 3 200 de persoane, cu vârste cuprinse între 3 și 64 ani, au fost selectate aleatoriu și invitate să participe la un studiu privind alimentația. Aceștia vor primi două vizite din partea unor profesioniști din domeniul sanitar, ocazie cu care vor răspunde la întrebări despre alimentație, sănătate și stilul lor de viață.

Evenimente viitoare 

Conferința „Evaluarea rentabilității strategiilor europene în materie de alertă și reacție la pandemiile de gripă” (Luxemburg, 28 martie)  »

Această conferință va aborda modalitățile de stabilire a priorităților în cazul intervențiilor de sănătate publică împotriva gripei.

Simpozion privind „iFightDepression”, un instrument on-line de gestionare a depresiei (Bruxelles, 1 aprilie 2014)  »

Simpozionul este parte a unui proiect care dezvoltă un instrument de autogestionare pentru a face față depresiei, una dintre primele trei cauze de îmbolnăvire și invaliditate în UE.

Primul summit pe tema bolilor cronice (Bruxelles, 3-4 aprilie 2014)  »

Este pentru prima dată când UE organizează un summit pe tema bolilor cronice. Cu această ocazie, vor fi analizate avantajele de natură medicală, socială și economică ale investițiilor durabile în domeniul sănătății, precum și modalitățile de a reduce povara reprezentată de bolile cronice și de a consolida prevenirea și gestionarea acestora.

Zi de informare privind al treilea Program în domeniul sănătății 2014-2020 (Bruxelles, 11 aprilie 2014)  »

Scopul evenimentului este de a oferi o imagine generală asupra celui de-al treilea program în domeniul sănătății, care este pe cale să intre în vigoare și este menit să încurajeze cooperarea dintre statele membre în vederea îmbunătățirii politicilor în domeniul sănătății.

În numărul următor

Premiul european pentru jurnalism în domeniul sănătății

Acest buletin informativ este disponibil în 23 de limbi oficiale ale UE
http://ec.europa.eu/health/newsletter

Vă rugăm să nu răspundeţi la acest mesaj, deoarece a fost trimis de pe o adresă de e-mail nemonitorizată.

Dacă nu doriţi să mai primiţi acest buletin informativ,r faceţi clic aici