Az Európai Bizottság logója

NEWSLETTER

szám127, 2014. Március 27.

Egészségügy - EU

A megbízható egészségügyi információk portálja

Az Európai Unió elkötelezte magát a krónikus betegségekkel szembeni fellépés mellett

Tonio Borg, az Európai Unió egészségpolitikai biztosa

Tonio Borg, az Európai Unió egészségpolitikai biztosa

A krónikus betegségek jelentős és egyre súlyosabb problémát jelentenek társadalmainkban. Az Európai Unióban e betegségek okozzák messze a legtöbb halálesetet: a halálozások 86%-a mögött áll valamilyen krónikus betegség. Évente kétmillióan hunynak el szív- és érrendszeri megbetegedésekben, emellett a népesség mintegy 8%-a cukorbeteg, egy részük úgy, hogy ez elkerülhető lett volna. A krónikus betegségek kialakulása számos esetben a fő kockázati tényezők csökkentésével – tehát a dohányzásról való leszokással, a túlzott alkoholfogyasztás visszaszorításával, az egyoldalú táplálkozás kerülésével és a gyakoribb testmoz [...]

Ebben a számban

Hírek az EU-ból » 
Uniós sajtóközlemények » 
Európai körkép » 
Várható események » 
Új kiadványok » 
  Feliratkozás
  Korábbi számok
  Javasoljon hírt vagy rendezvényt
  Küldje el az oldalt ismerősének!

A teljes cikk  »

Fókuszban még

Az egészségügyi programokhoz kapcsolódó projektek »

IMPLEMENT: az Európai Unió kutatási projektje a krónikus betegek ellátásával kapcsolatos fejlesztések megvalósítására

CHRODIS-JA: Együttes fellépés a krónikus betegségek problémájának kezeléséért és az időskori egészség egész életen át történő megalapozásáért

Az idősödéssel és a testmozgással kapcsolatos intézkedések európai hálózata

Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díj – Cikkek »

Karin Pollack: „Aufgeben ist nicht ihre Sache” (Nem szokása feladni). A szerző a 2012. évi újságírói díj döntőse Ausztriából.

Henrik Ennart: „De gamlas by på de odödligas ö” (Idősek falva a halhatatlanok szigetén). A szerző a 2013. évi újságírói díj döntőse Svédországból.

 
 

Hírek az EU-ból 

Az „Egy tisztességesebb európai egészségügy jegyében” című konferencia az egészségügyben jelentkező egyenlőtlenségek felszámolásának lehetőségeit vizsgálta  »

„Egy tisztességesebb európai egészségügy jegyében” címmel az elmúlt héten magas szintű konferenciára került sor az egészségügyi ellátásban tapasztalható diszkrimináció témájában. A konferencia résztvevői megvizsgálták annak lehetőségeit, hogy hogyan számolhatók fel az egészségügyi szolgáltatások és ellátás terén a tagállamok között mutatkozó egyenlőtlenségek.

Küzdelem a HIV és az AIDS ellen: az Unióban és a szomszédos országokban útjára indul a 2014 és 2016 közötti időszakra szóló kiemelt cselekvési terv  »

Az Európai Bizottság nemrég HIV-vel és AIDS-cel kapcsolatos cselekvési tervet indított útjára, hogy a 2009 és 2013 közötti időszakra szóló cselekvési terv eredményeire alapozva továbbvigye és kibővítse az e téren folytatott uniós fellépést.

A Tanács elfogadta a dohánytermékekről szóló új irányelvet  »

A Parlament által nemrég jóváhagyott, dohánytermékekről szóló irányelvet immár a Tanács is elfogadta. Az irányelv a dohánytermékek fogyasztásának és forgalmazásának szigorúbb szabályozását írja elő.

Az EKKTB elfogadta végleges véleményét a fogászati amalgámról és annak környezeti kockázatairól  »

Az egészségügyi és környezeti kockázatok tudományos bizottsága (EKKTB) elfogadta végleges véleményét a fogászati amalgámról és annak környezeti kockázatairól.

Nyilvános konzultáció indult a fém-a-fémen ízületi protézisek biztonságosságáról  »

Az Európai Unió 2014. április 25-ig tartó nyilvános konzultációt indított a fém-a-fémen ízületi protézisekkel, különösen a csípőprotézisekkel kapcsolatos előzetes véleményről, amelyet az Európai Bizottság és annak független tudományos bizottsága, az ÚÚAKTB (új és újonnan azonosított egészségügyi kockázatok tudományos bizottsága) tett közzé.

A független egészségügyi szakértői testület elfogadta első három véleményét, és nyilvános konzultációt indított  »

Elfogadta első három véleményét a független egészségügyi szakértői testület, amely az Európai Bizottságot látja el tanácsokkal az egészségügyi beruházások hatékony módjairól. A testület most nyilvános konzultációra bocsátotta az alapellátás terén működő finanszírozási és beutalási rendszerekre vonatkozó véleményét.

A név új, az elkötelezettség a régi: az EAHC jogutódja a Chafea  »

A 2014 eleje óta működő Fogyasztó-, Egészség- és Élelmiszerügyi Végrehajtó Ügynökség (Chafea) az Egészség- és Fogyasztóügyi Végrehajtó Ügynökség (PHEA) jogutódja.

Az Európai Gyermekbiztonsági Szövetség közzétette első, uniós szintű értékelő jelentését a szándékos gyermekbántalmazásról  »

A jelentés a szándékos gyermekbántalmazás, többek között a rossz bánásmód, a gyermekek közötti bántalmazás és a gyermek önmaga ellen forduló agressziójának gyakoriságával foglalkozik, és az Európai Unióban első alkalommal értékeli átfogóan a szándékos gyermekbántalmazással kapcsolatos tagállami fellépéseket.

Európai körkép 

Málta ritka betegségekkel kapcsolatos politikát vezet be  [Málta]  »

A ritka betegségek világnapját követően Málta bejelentette, hogy további forrásokat kíván fordítani a ritka betegségek jelentette teher mérséklésére és az e betegségekben szenvedők ápolására, ezért első lépésként 2014 harmadik negyedévében konzultációt indít a ritka betegségekkel kapcsolatos politikáról.

Dánia postán visszaküldhető mintavevő készlettel végzett, ingyenes végbélrákszűrést vezet be  [Dánia]  »

A végbélrák kockázata az 50 és 74 év közötti lakosok körében a legmagasabb, így az e korcsoportba tartozók postán ingyenes székletmintavevő készletet kapnak, amelyet a laboratóriumokba kell visszaküldeniük. A dán egészségügyi minisztérium reményei szerint tízből hatan fognak mintát visszaküldeni, és ezáltal csökkenthető lesz a rák okozta halálozások száma.

Az vagy, amit megeszel: Belgium az ország lakosságának étkezési szokásait vizsgálta  [Belgium]  »

A szakemberek mintegy 3200, 3 és 64 év közötti lakost választottak ki véletlenszerűen és kértek fel az országos élelmiszer-fogyasztási felmérésben való részvételre. Szakképzett egészségügyi dolgozók minden résztvevőt kétszer kerestek fel, hogy élelmiszer-fogyasztási szokásaikról, egészségi állapotukról és életmódjukról kérdezzék őket.

Várható események 

Konferencia a humáninfluenza-világjárványra vonatkozó európai riasztási és válaszstratégiák költséghatékonyságának értékeléséről (Luxembourg, 2014. március 28.)  »

A luxembourgi konferencia azt a kérdést járja körül, hogy mi legyen a humán influenza elleni közegészségügyi beavatkozások fontossági sorrendje.

Szimpózium a depresszióban szenvedők számára készült „iFightDepression” elnevezésű online önsegítő eszközről (Brüsszel, 2014. április 1.)  »

A szimpózium keretét az a projekt adja, amely a depresszió leküzdésére szolgáló önsegítő internetes eszköz kidolgozásával foglalkozik. A depressziót az Unión belül a megbetegedések és a rokkantság három legfőbb oka között tartják számon.

Első uniós csúcstalálkozó a krónikus betegségekről (Brüsszel, 2014. április 3–4.)  »

A krónikus betegségekről szóló első uniós csúcstalálkozón a fenntartható egészségügyi beruházások egészségügyi, társadalmi és gazdasági előnyeiről, valamint a krónikus betegségek által jelentett terhek mérséklésének és e betegségek hatékonyabb megelőzésének és kezelésének lehetséges módjairól lesz szó.

Tájékoztató nap a harmadik egészségügyi programról (Brüsszel, 2014. április 11.)  »

A tájékoztató nap áttekintést nyújt a hamarosan hatályba lépő harmadik egészségügyi programról. A 2014–2020-as időszakra szóló program a tagállamok közötti együttműködést hivatott ösztönözni az egészségpolitikák javítása céljából.

A következő szám tartalmából

Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díj

A hírlevél az EU 23 hivatalos nyelvén olvasható
http://ec.europa.eu/health/newsletter

Kérjük, ne válaszoljon erre az üzenetre. Az üzenetet olyan e-mail címről küldték, ahol nem figyelik a beérkező leveleket.

Ha a továbbiakban nem kívánja megkapni a hírlevelet,  kattintson ide