Logoul Comisiei Europene

NEWSLETTER

Numărul 123, 13 februarie 2014

Sănătate-UE

Sursa dumneavoastră de informaţii fiabile privind sănătatea publică

Directiva privind medicamentele falsificate: pentru medicamente mai sigure în UE

Paola Testori Coggi, director general al DG Sănătate și Consumatori din cadrul Comisiei Europene

Paola Testori Coggi, director general al DG Sănătate și Consumatori din cadrul Comisiei Europene

Cetățenii europeni au dreptul la medicamente sigure, eficiente, de înaltă calitate. Medicamentele falsificate pot conține ingrediente de calitate inferioară sau dozate incorect și, prin urmare, prezintă amenințări majore la adresa sănătății cetățenilor UE. Directiva privind medicamentele falsificate, care a intrat în vigoare la 2 ianuarie 2013, prevede măsuri menite să îmbunătățească siguranța medicamentelor. Este vorba despre măsuri de verificare a autenticității medicamentelor și de garantare a calității ingredientelor. Directiva introduce trei elemente importante:

În primul rând, pe ambalajul medicam [...]

În acest număr

Ştiri din actualitatea UE » 
Comunicate de presă » 
Evenimente viitoare » 
Ştiri din toată Europa  » 
  Abonaţi-vă
  Numere anterioare
  Sugeraţi ştiri şi evenimente
  Trimite unui prieten

Citiţi articolul principal din acest număr  »

Tot în acest număr

Premiul european pentru jurnalism în domeniul sănătăţii - Articole »

„Buying medicines online – a game of Russian roulette” („Medicamentele cumpărate on-line, o ruletă rusească?”), de Yiannis Devetzoglou, câștigătorul din Grecia la ediția din 2

„Are medicines with no marketing authorization illegal?” (Medicamentele fără autorizație de introducere pe piață sunt oare ilegale?”, de Pauline Michel, câștigătoarea din Franța

 
 

Ştiri din actualitatea UE 

Câmpurile electromagnetice și efectelor acestora asupra sănătății: consultare publică pe marginea avizului preliminar  »

Comisia Europeană și Comitetul științific pentru riscuri sanitare emergente și noi (CSRSEN) au lansat o consultare publică intitulată „Câmpurile electromagnetice și efectelor acestora asupra sănătății”. Termenul-limită pentru trimiterea contribuțiilor este 16 aprilie 2014.

Siguranța pacienților: O nouă platformă UE de alertă rapidă pentru sângele uman și componentele sanguine  »

Comisia Europeană a lansat o nouă platformă menită să sporească siguranța pacienților care au nevoie de transfuzii de sânge.

Comisia Europeană (prin DG DEVCO) deschide cererea de propuneri „Sprijinirea institutelor de sănătate publică”, în valoare de 23 de milioane EUR  »

Cererea vizează consolidarea poziției institutelor de sănătate publică din țările sărace în cadrul procesului decizional și de elaborare a politicilor în domeniul sănătății publice. Sunt încurajate parteneriatele cu institutele de sănătate publică și părțile interesate. Termenul limită pentru prezentarea notelor explicative este 17 martie 2014.

UE ia măsuri împotriva cancerului  »

Cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului, Comisia Europeană prezintă 10 fapte mai puțin cunoscute cu privire la acțiunile pe care le desfășoară UE în lupta împotriva cancerului.

A fost lansată Acțiunea comună pentru reducerea efectelor nocive ale alcoolului (RARHA)  »

RARHA este o nouă acțiune pe 3 ani finanțată de Uniunea Europeană pentru a sprijini statele membre să avanseze în urmărirea priorităților comune în conformitate cu strategia UE privind alcoolul și pentru a consolida capacitatea acestora de a reduce efectele nocive asociate consumului de alcool.

Începe proiectul UE „Îmbătrânirea în condiții bune de sănătate cu sprijinul internetului și al comunității” (HASIC)  »

A fost lansat de curând proiectul „Îmbătrânirea în condiții bune de sănătate cu sprijinul internetului și al comunității” (HASIC), care se va derula pe o perioadă de 30 de luni. Scopul său este de a încuraja persoanele în vârstă de peste 65 de ani să adopte un stil de viață sănătos și activ.

Rețeaua europeană pentru acțiuni în domeniul îmbătrânirii și activității fizice (EUNAAPA) primește sprijin prin programul UE în domeniul sănătății  »

Rețeaua EUNAAPA își propune să-și intensifice eforturile în vederea îmbunătățirii sănătății, bunăstării și independenței persoanelor vârstnice din toată Europa, prin promovarea activităților fizice.

Comunicate de presă 

Să mâncăm sănătos pentru a ne simți bine: Comisia Europeană consolidează programele de distribuire a laptelui în școli și de încurajare a consumului de fructe în școli  »

Comisia Europeană propune combinarea celor două programe desfășurate în școli în cadrul campaniei „Să mâncăm sănătos pentru a ne simți bine”, astfel încât din ce în ce mai mulți copii să dobândească obiceiuri alimentare sănătoase.

Evenimente viitoare 

Audiere publică și atelier pe tema câmpurilor electromagnetice și a efectelor acestora asupra sănătății (Atena, 27-28 martie 2014)  »

Comitetul științific pentru riscuri sanitare emergente și noi (CSRSEN) a emis un aviz preliminar privind potențialele efecte ale expunerii la câmpuri electromagnetice. Audierea publică și atelierul vor prilejui discuții pe marginea dovezilor științifice legate de acest aviz.

Conferință organizată în cadrul președinției elene: „Alimentația și activitatea fizică, din copilărie până la bătrânețe: provocări și oportunități” (Atena, 25-26 februar  »

O conferință organizată de președinția greacă a UE va examina măsura în care alimentația și activitatea fizică pot reprezenta măsuri preventive de sănătate pe toată durata vieții. Participanții vor analiza politicile de combatere a bolilor netransmisibile legate de alimentație și vor discuta despre diferite probleme de sănătate publică și considerațiile științifice pornind de la care pot fi formulate strategii europene.

Ştiri din toată Europa  

Franța lansează un plan actualizat de luptă împotriva cancerului  [Franţa]  »

Franța a lansat de curând planul național de luptă împotriva cancerului pentru perioada 2014-2019, punând accent pe prevenirea și depistarea precoce și pe atenuarea dezechilibrelor sociale în domeniul asistenței medicale.

Italia atrage atenția asupra siguranței la domiciliu  [Italia]  »

Italia le recomandă cetățenilor săi să-și ia măsuri de precauție pentru a evita accidentele la domiciliu. Potrivit statisticilor, 2,8 milioane de astfel de accidente au loc în fiecare an, cel mai adesea în rândul femeilor.

Un nou site interactiv și amuzant îi ajută pe copii să deprindă obiceiuri sănătoase  [Spania]  »

Ministerul sănătății, serviciilor sociale și egalității îi invită pe copii într-un parc de distracții virtual, unde pot afla lucruri noi despre alimentație și activitățile fizice și despre alegerile inteligente pe care le pot face.

În numărul următor

Bolile rare

Acest buletin informativ este disponibil în 23 de limbi oficiale ale UE
http://ec.europa.eu/health/newsletter

Vă rugăm să nu răspundeţi la acest mesaj, deoarece a fost trimis de pe o adresă de e-mail nemonitorizată.

Dacă nu doriţi să mai primiţi acest buletin informativ,r faceţi clic aici