Logoul Comisiei Europene

NEWSLETTER

Numărul 119, 21 noiembrie 2013

Sănătate-UE

Sursa dumneavoastră de informaţii fiabile privind sănătatea publică

Ziua europeană a sensibilizării cu privire la utilizarea antibioticelor promovează utilizarea prudentă a antibioticelor, în peste 40 de țări

de Marc Sprenger, directorul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC)

de Marc Sprenger, directorul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC)

Infecțiile rezistente la antibiotice sunt în creștere într-un ritm alarmant, ceea ce reprezintă o mare amenințare pentru sănătatea umană. Cred că o mai bună utilizare a antibioticelor este cea mai importantă măsură necesară pentru a încetini dezvoltarea și răspândirea bacteriilor rezistente la antibiotice. Antibioticele sunt deseori utilizate în mod necorespunzător sau atunci când nu este nevoie, atât în cazul oamenilor, cât și în cel al animalelor.

 

Recomandarea Consiliului din 2001 privind utilizarea prudentă a agenților antimicrobieni în medicina umană indică faptul că statele membre ale UE [...]

În acest număr

Ştiri din actualitatea UE » 
Ştiri din toată Europa  » 
Evenimente viitoare » 
  Abonaţi-vă
  Numere anterioare
  Sugeraţi ştiri şi evenimente
  Trimite unui prieten

Citiţi articolul principal din acest număr  »

Tot în acest număr

Proiectele Programului de sănătate publică »

Rezistența la antimicrobiene și prescrierea antibioticelor pentru copiii europeni (ARPEC)

Premiul european pentru jurnalism în domeniul sănătăţii - Articole »

„Un organism plin de viață”, de Kim Verhaeghe - laureata națională din 2012 pentru Belgia

„Când medicamentele nu își mai fac efectul”, de Ben Hirschler și Kate Kelland - laureații naționali din 2011 pentru Regatul Unit și câștigătorii premiului I

„Pierderea războiului împotriva supermicrobilor”, de Gary Finnegan - laureatul național din 2011 pentru Irlanda

 
 

Ştiri din actualitatea UE 

Aproximativ 80 % din bolile cardiovasculare pot fi, în mare măsură, prevenite - comisarul european pentru sănătate, Tonio Borg  »

Comisarul Borg s-a adresat membrilor Parlamentului European din Grupul de lucru pe probleme cardiovasculare, în cadrul Săptămânii bolilor cardiovasculare, evidențiind necesitatea măsurilor de prevenire pentru a combate aceste boli.

Procesul de reflecție privind abordările inovatoare pentru bolile cronice în sistemele de sănătate publică și de îngrijire medicală  »

La reuniunea sa din 6 iunie 2011, Consiliul Uniunii Europene a adoptat concluzii privind „Abordări inovatoare pentru bolile cronice în sistemele de sănătate publică și de îngrijire medicală”, invitând statele membre și Comisia să inițieze un proces de reflecție care să vizeze optimizarea răspunsului la provocările pe care le reprezintă bolilor cronice.

Cel de-al doilea program în domeniul sănătății: a fost adoptată decizia de finanțare pentru 2013  »

Decizia privind acordarea de subvenții pentru propuneri pentru anul 2013 în cadrul celui de-al doilea program în domeniul sănătății (2008-2013) a fost adoptată la 29 octombrie.

Decizia privind amenințările transfrontaliere grave la adresa sănătății intră în vigoare  »

Noua decizie reprezintă un important pas înainte în îmbunătățirea securității sanitare în UE și în protejarea cetățenilor de o gamă largă de amenințări la adresa sănătății, cum ar fi posibile pandemii și amenințări transfrontaliere grave cauzate de boli transmisibile, accidente chimice, biologice sau de mediu.

Mercurul din amalgamul dentar - fișă informativă privind avizul Comitetului științific pentru riscurile asupra sănătății și mediului  »

Această nouă fișă informativă prezintă o sinteză a riscurilor de mediu și a efectelor indirecte asupra sănătății ale mercurului din amalgamul dentar.

Raportul Comisiei subliniază potențialul medicinei personalizate  »

Comisia Europeană a publicat un raport care subliniază progresele înregistrate în domeniul medicinei personalizate, aceasta având potențialul de a oferi noi tratamente, în beneficiul pacienților.

Ştiri din toată Europa  

A fost publicat primul raport privind gripa sezonieră  [Italia]  »

Primul raport cu privire la gripa sezonieră din 2013 a fost publicat, împreună cu o serie de orientări și materiale de informare. Gripa sezonieră este cauza principală pentru absența de la școală/locul de muncă. În Italia, ea este și astăzi a treia cauză de deces provocat de boli transmisibile.

Rezistența la antimicrobiene - strategie cincinală (2013-2018)  [Regatul Unit]  »

Această strategie stabilește o serie de acțiuni menite să abordeze principalele provocări privind rezistența la antimicrobiene, cu accent pe antibiotice. Obiectivul global al strategiei este de a încetini ritmul de dezvoltare și de răspândire a rezistenței la antimicrobiene.

Alcoolul în Slovenia - tendințe actuale, consecințele consumului excesiv de alcool, propuneri de acțiune  [Slovenia]  »

Într-un nou raport realizat de autoritățile slovene sunt prezentate tendințele privind abuzul de alcool și consecințele sale asupra sănătății, precum și posibile măsuri de politică în domeniul consumului de alcool.

Evenimente viitoare 

A 4-a reuniune a Rețelei de e-sănătate (Bruxelles, 19 noiembrie 2013)  »

În cursul reuniunii, vor fi adoptate primele orientări privind „fișa pacientului”. Aceste orientări sunt menite a fi utilizate pe bază voluntară. Este vorba despre o serie de recomandări privind informațiile medicale de bază referitoare la pacienți care ar trebui difuzate la nivelul UE și modul în care ele ar trebui să fie comunicate. Această măsură intră în sfera Directivei privind aplicarea drepturilor pacienților în cadrul asistenței medicale transfrontaliere, având drept scop să sprijine obiectivul de a asigura „continuitatea asistenței medicale”.

Parteneriatul european pentru inovare privind îmbătrânirea activă și în condiții bune de sănătate (Bruxelles, 25 noiembrie 2013)  »

Această conferință este menită să încurajeze o dezbatere politică la nivel înalt cu privire la modul cel mai potrivit de a stimula inovarea în cadrul sistemelor de sănătate, ca răspuns la provocarea demografică, și de a crea noi oportunități conexe pentru creștere economică și ocuparea forței de muncă.

Forumul deschis al Parteneriatului european privind lupta împotriva cancerului (EPAAC) (26-27 noiembrie 2013)  »

Evenimentul este găzduit de Institutul național de sănătate publică din Slovenia. Discuțiile se vor axa pe planurile naționale de combatere și de diagnosticare a cancerului. De asemenea, vor fi abordate probleme de actualitate, iar EPAAC va prezenta concluziile finale.

Forumul European al Pacienților - campania pentru alegerile europene din 2014  »

Campania își propune să aducă în prim-plan pacienții ca parte a soluției în abordarea obstacolelor fundamentale în calea accesului pacienților la asistență medicală de înaltă calitate, eficientă și durabilă.

Conferința comună cu privire la rezistența la antimicrobiene (Bruxelles, 11 decembrie 2013)  »

Comisia Europeană organizează această conferință pentru a realiza o evaluare intermediară a planului de acțiune al Comisiei împotriva amenințărilor tot mai mari pe care le prezintă rezistența la antimicrobiene. Se va discuta despre provocările viitoare, factorii stimulatori și posibilele limitări ale măsurilor avute în vedere pentru a reduce amenințarea din ce în ce mai serioasă pe care o reprezintă rezistența la antimicrobiene.

Acest buletin informativ este disponibil în 23 de limbi oficiale ale UE
http://ec.europa.eu/health/newsletter

Vă rugăm să nu răspundeţi la acest mesaj, deoarece a fost trimis de pe o adresă de e-mail nemonitorizată.

Dacă nu doriţi să mai primiţi acest buletin informativ,r faceţi clic aici