This site has been archived on 2013
23/07/2013

What's new?

Did you know that 2013 is the European Year of Citizens? Read more ...

 
Minska risken för cancer

Cancer är den näst vanligaste dödsorsaken i Europa. Omkring tre miljoner européer får varje år diagnosen cancer.

Minska risken för cancer

Cancer är en sjukdom där abnorma celler växer okontrollerat i ens kropp. Det är en väldigt allvarlig sjukdom, men många typer av cancer kan botas. Dessutom kan man förhindra mer än en tredjedel av dödsfallen orsakade av cancer genom att leva en hälsosam livsstil redan i ung ålder. Hur kan du minska risken?

  • Lev ett rökfritt liv: lungcancer är den mest dödliga av alla cancertyper.
  • Håll dig i form och undvik kraftig fetma: genom att hålla en normal konditionsnivå med regelbunden träning, äta frukt och grönsaker dagligen och begränsa mängden mat som innehåller animaliskt fett minskar man risken för cancer.
  • Vistas mindre i solen: använd solskyddskräm, var inte ute i solen mitt på dagen och undvik att sola i solarium för att minimera din risk för hudcancer.
  • Utöva säker sex: en del typer av den sexuellt överförbara infektionen kondylom (HPV), kan orsaka livmoderhalscancer.
  • Drick med måtta: överdriven alkoholkonsumtion – särskilt i samband med rökning – kan öka din risk att få cancer hundra gånger om.

Tidig upptäckt räddar liv

Cancer behöver inte nödvändigtvis vara en dödlig diagnos. Om man upptäcker symtomen tidigt kan ens chanser till en lyckad behandling förbättras dramatiskt. Kontakta din läkare om du är osäker. Och när du blir äldre är det mycket viktigt att du kommer ihåg att gå på regelbundna kontroller för vissa typer av cancer

Visste du att...
Bara under 2008 upptäckte man 46 057 nya fall av cancer i Sverige.

För mer information: