Mobilitás és közlekedés

Gyalogosok

Ha gyalog járunk, azzal egészségünknek és környezetünknek is jó szolgálatot teszünk. A gyaloglás különösen célszerű közlekedési mód az idősek és a gyermekek esetében. Tény ugyanakkor, hogy balesetek esetén a gyalogosokat sokkal nagyobb veszélyek fenyegetik, mint a közutakon közlekedő többi embert.

A gyalogosokra vonatkozó közlekedési szabályok

gyalogosokMagától értetődőnek tűnhet, de gyalogosként tényleg csak akkor tanácsos az úttesten közlekedni, ha az adott szakaszon nincsen járda vagy leállósáv.

Ilyen esetekben haladjunk az úttest szélén, egyes sorban, a forgalommal szemben.

Halálos gyalogosbalesetek

Az Európai Unióban bekövetkező közlekedési balesetek halálos áldozatainak mintegy 21%-a a gyalogosok közül kerül ki. Legnagyobb hányadukat a 65 éves és 65 éven felüli korosztály alkotja.

A halálozás csökkentéséért

A gyalogosbalesetek száma az alábbiak révén csökkenthető:

  • teljes övezetre érvényes sebességkorlátozás,
  • megszakítás nélküli gyalogutak,
  • az utcák és utak megfelelő megvilágítása,
  • fényvisszaverő eszközök használata,
  • az autók elülső részének ütközésbiztos kialakítása (a sérülésveszély csökkentése céljából).
A gyalogosok védelmét célzó, uniós finanszírozású projektek

WATCH-OVER : a rövid hatósugarú szenzorokból álló rendszer érzékeli, ha a gépkocsi veszélyes mértékben megközelíti a gyalogost, és így lehetővé teszi, hogy a járművezető az ütközést elkanyarodás vagy fékezés révén elkerülje.

APROSYS : a projekt munkatársai tanulmányozták, hogyan csökkentheti a járművek elülső részének kialakítása a gyalogosok sérülésének veszélyét. A kérdéssel más projektek is foglalkoztak.