Mobilnost in promet

Vozniki začetniki

V razvitih državah so prometne nesreče najpogostejši vzrok smrti mladih od 15 do 24 leta starosti.

Povečano tveganje

Mlad kandidat in inštruktor v avtuŠtevilo nesreč s smrtnim izidom je pri mladih od 15 do 24 leta starosti skoraj dvakrat višje kot pri izkušenih voznikih.

Mladi ne ogrožajo samo sebe – vsak mladi voznik, ki umre v nesreči, povzroči v povprečju še smrt 1,3 ljudi.

Najpogostejši vzrok za nesrečo pri mladih sta izguba nadzora nad volanom in neprilagojena hitrost, nesreče pa se največkrat zgodijo ponoči.

Varstvo mladih življenj

Prometnih nesreč bi bilo lahko manj, če bi za voznike začetnike veljali strožji predpisi kot za izkušene voznike: nizke vsebnosti alkohola v krvi, omejitve vožnje v nočnem času ali brez spremstva izkušenega voznika.

Mladi vozniki bi si lahko pomagali tudi z novimi tehnologijami, denimo s sistemi za pomoč vozniku, sistemi, ki alkoholiziranemu vozniku preprečijo vžig motorja (alkoholne zapore) in črnimi skrinjicami.

Projekti EU v zvezi z varstvom mladih voznikov

Mladi bi morda vozili varneje, če bi se pri urah vožnjah poleg obvladovanja vozila in spremljanja prometa učili, kako prepoznati nevarnost na cesti in se ji izogniti.

Pri projektu HERMES, ki ga financira EU, so na primer pripravili navodila za usposabljanje inštruktorjev, predvsem za učenje varne vožnje.

Pri projektu Close to pa mladi kandidati za voznike poslušajo zgodbe o hudih prometnih nesrečah. Raziskave kažejo, da potem vozijo manj nepremišljeno in zaletavo.