Mobilitate și transporturi

Conducători auto începători

În ţările dezvoltate, accidentele rutiere reprezintă principala cauză de deces în rândul tinerilor în vârstă de 15-24 de ani.

Risc crescut

Elev, alături de instructor, la ora de conducere autoRata fatalităţii în rândul conducătorilor auto în vârstă de 15-24 de ani este de până la de două ori mai ridicată decât cea înregistrată în rândul şoferilor experimentaţi.

Iar riscurile pe care aceştia le prezintă nu îi vizează numai pe ei înşişi - odată cu decesul unui tânăr conducător auto, mor, în medie, alte 1,3 persoane.

Accidentele în care sunt implicaţi conducători auto tineri sunt deseori provocate de pierderea controlului autovehiculului sau de viteza excesivă. De asemenea, majoritatea accidentelor de acest tip au loc noaptea.

Să salvăm vieţile tinerilor

Pentru a reduce riscul producerii de accidente, este posibil ca, pe viitor, să se introducă noi reguli privind aplicarea unor controale mai stricte pentru tinerii conducători auto: reducerea limitei maxime de alcoolemie admisă şi restricţii legate de condusul pe timp de noapte sau neînsoţit de un şofer experimentat.

De asemenea, nu este exclus ca aceştia să beneficieze de noi tehnologii, cum ar fi sistemele de asistare la condus, dispozitivul „alcohol interlock” şi cutia neagră.

Proiecte europene privind siguranţa conducătorilor auto începători

UE depune eforturi pentru a asigura o mai bună siguranţă pentru tinerii conducătorii auto, modificând obiectivul orelor de conducere, care vor trebui să se axeze mai degrabă pe recunoaşterea şi evitarea pericolelor de pe carosabil, decât pe controlul vehiculului şi observarea traficului.

De exemplu, proiectul european HERMES a publicat o serie de măsuri destinate să amelioreze formarea instructorilor auto, cu scopul de a reduce numărul de accidente.

În cadrul proiectului Close to, tinerilor care doresc să înveţe să conducă le sunt prezentate diverse cazuri de accidente rutiere grave. Studiile arată că un astfel de demers îi descurajează pe tineri să adopte o conduită agresivă la volan.