Mobiliteit en vervoer

Jonge chauffeurs

In de ontwikkelde landen zijn verkeersongevallen de belangrijkste doodsoorzaak onder de 15- tot 24-jarigen.

Grotere risico's

Jonge chauffeur met rij-instructeur in leswagenHet percentage verkeersdoden tussen de 15 en 24 kan oplopen tot het dubbele van dat bij ervaren chauffeurs.

En ze brengen niet alleen zichzelf in gevaar, want voor iedere jonge chauffeur die bij een ongeval overlijdt, komen gemiddeld nog 1,3 personen om.

Vaak verliezen ze de controle over het stuur of rijden ze te snel, en meestal gebeurt het 's nachts.

Jonge levens redden

Om het ongevallenrisico te beperken, moeten we jonge chauffeurs misschien strenger controleren dan ervaren chauffeurs: denk aan een lager maximaal alcoholpromillage en beperkingen voor wie 's nachts of zonder ervaren begeleider wil rijden.

Ook nieuwe technologie├źn kunnen helpen, zoals een ondersteuningssysteem voor de besturing, een alcoholslot of een zwarte doos.

EU-projecten voor de veiligheid van jonge chauffeurs

De EU wil dat beginnende chauffeurs niet alleen leren hoe ze een voertuig moeten besturen en wat de verkeersborden betekenen, maar ook hoe ze gevaren op de weg kunnen herkennen en vermijden.

Ze heeft daarom onder andere meebetaald aan het project HERMES dat een verbeterd lespakket voor rij-instructeurs heeft opgeleverd, met extra aandacht voor het vermijden van ongevallen.

En het project Close to confronteert jongeren die rijles volgen met verhalen over ernstige verkeersongevallen. Volgens onderzoek zijn ze daarna minder snel geneigd tot roekeloos rijgedrag.