Mobilitás és közlekedés

Kezdő vezetők

A fejlett országokban a közlekedési balesetek a 15–24 évesek körében fő haláloknak számítanak.

Nagyobb kockázat

Fiatal tanuló vezető a volánnál, mellette az oktatóA baleseti halálozási ráta a 15–24 éves járművezetők körében kétszer olyan magas, mint a gyakorlott vezetők esetében.

A veszély pedig nemcsak őket fenyegeti – az olyan baleset, amelyben egy fiatal vezető életét veszti, általában mások halálát is magával vonja: átlagosan 1,3 további emberéletet olt ki.

A fiatal járművezetők által okozott balesetek oka gyakran az, hogy a vezető túl gyorsan hajt, vagy elveszti az uralmat a jármű felett. A fiatalokat érő balesetek sokszor éjszaka következnek be.

A cél: fiatal életeket megmenteni

A fiatalok baleseti kockázatának csökkentése érdekében érdemes lenne a kezdő vezetőket szigorúbb szabályoknak alávetni, mint a tapasztaltakat. Így esetükben alacsonyabb lehetne a megengedett véralkoholszint, korlátozni lehetne az éjszakai vezetést, vagy elő lehetne írni, hogy bizonyos körülmények között csak tapasztalt járművezető társaságában ülhessenek volánhoz.

A fiatalok baleseti kockázatának csökkentését egyes technológiák – így a különböző vezetéstámogató rendszerek és alkoholérzékelő indításgátlók – is elősegíthetik.

A kezdő vezetők közlekedésbiztonságának fokozását célzó uniós projektek

Az EU a kezdő járművezetők közúti biztonsága érdekében azt szeretné elérni, hogy a jármű irányítása és a forgalom figyelése helyett a járművezetői tanfolyamok inkább arra helyezzék a hangsúlyt, miként lehet felismerni a közúti veszélyeket, és hogyan lehet elkerülni azokat.

Az EU finanszírozásával megvalósított HERMES projekt például olyan kiadványcsomagot tett közzé, amelyik a balesetek számának csökkentése céljából a járművezető-oktatók képzését hivatott javítani.

A Close to projekt révén fiatal tanuló vezetők súlyos közúti balesetekről szóló beszámolókat hallhatnak. A kutatási eredmények szerint ez a megközelítés elősegíti, hogy a tanfolyamot elvégzők kevesebb kockázatot vállaljanak és óvatosabban vezessenek.