Liikenne ja liikkuminen

Uudet kuljettajat

Kehittyneissä maissa liikenneonnettomuudet ovat 15–24-vuotiaiden nuorten yleisin kuolinsyy.

Suuremmat riskit

Nuori autokoululainen autossa autokoulunopettajan kanssa15–24-vuotiaiden kuljettajien kuolleisuus on jopa kaksi kertaa korkeampi kuin kokeneempien kuljettajien.

He eivät muodosta riskiä vain itselleen – jokaisen kolarissa kuolleen nuoren kuljettajan mukana menehtyy myös keskimäärin 1,3 muuta henkilöä.

Nuorille kuljettajille tapahtuvat onnettomuudet johtuvat usein ajoneuvon hallinnan menetyksestä tai ylinopeudesta ja tapahtuvat todennäköisimmin yöllä.

Vähemmän nuoria menehtyneitä

Onnettomuusriskin vähentämiseksi uusille kuljettajille voitaisiin asettaa tiukempia sääntöjä kuin kokeneille kuljettajille: alhaisempia rattijuopumusrajoja sekä yöllä ajamista tai ilman kokeneemman kuljettajan seuraa ajamista koskevia rajoituksia.

Uusia kuljettajia voitaisiin auttaa myös tekniikan avulla, esimerkiksi kuljettajan apujärjestelmillä, alkolukoilla ja mustilla laatikoilla.

Uusien kuljettajien turvallisuuteen liittyviä EU-hankkeita

EU pyrkii lisäämään uusien kuljettajien turvallisuutta muuttamalla ajotuntien painotusta ajoneuvon hallinnasta ja liikenteen havannoinnista liikenteen vaarojen tunnistamiseen ja välttämiseen.

Esimerkiksi EU-rahoitteisessa HERMES-hankkeessa on julkaistu ohjepaketti, jonka tarkoituksena on parantaa autokoulunopettajien koulutusta erityisesti onnettomuuksien vähentämisen näkökulmasta.

Lisäksi Close to -hankkeessa ajamaan opettelevat nuoret näkevät ja kuulevat tarinoita vakavista liikenneonnettomuuksista. Tutkimusten mukaan tämä vähentää nuorten riskihakuisuutta tai piittaamattomuutta liikenteessä.