Mobilitet og Transport

Ny i trafikken

I industrilandene er trafikulykker den hyppigste dødsårsag blandt 15-24-årige.

Større risici

Ung elev sammen med sin kørelærer Dødeligheden for bilister mellem 15 og 24 er op til dobbelt så høj som for mere erfarne bilister.

Og det er ikke kun farligt for dem selv - for hver ung bilist, der bliver slået ihjel ved en ulykke, dør i gennemsnit 1,3 andre trafikanter.

Ulykker med unge bilister skyldes ofte, at de mister kontrollen eller kører for hurtigt, og de fleste sker om natten.

Unge liv skal reddes

For at mindske risikoen for ulykker, kunne man indføre skrappere kontrol med nye bilister end med mere erfarne: lavere promillegrænser og restriktioner for at køre om natten eller uden en erfaren bilist i bilen.

Man kunne også udnytte teknologi som førerstøttesystemer, alkolåse og sorte bokse.

EU-projekter om trafiksikkerhed for uerfarne bilister

EU arbejder for at forbedre sikkerheden for uerfarne bilister ved at skifte fokus i køretimerne fra kontrol over bilen og overblik over trafikken til, hvordan man genkender og undgår farlige situationer på vejen.

Det EU-finansierede projekt HERMES har f.eks. udgivet materiale om, hvordan man forbedrer uddannelsen af kørelærere for at begrænse ulykkerne.

Og i projektet Close to viser man unge, der er ved at tage kørekort, hvad der kan ske ved alvorlige trafikulykker. Forskningen viser, at de derefter er mindre tilbøjelige til at køre risikobetonet og uansvarligt.