Мобилност и транспорт

Млади шофьори

В развитите страни пътно-транспортните произшествия са основната причина за смъртност сред младежите на възраст между 15 и 24 години.

По-големи рискове

Младеж зад волана на автомобил до инструктор Процентът на смъртни случаи сред шофьорите на възраст между 15 и 24 години е два пъти по-висок от този сред по-опитните шофьори.

И рискът не е само за тях - когато млад шофьор загива при катастрофа, загиват и други хора (средно 1,3 души).

Произшествията с участието на млади шофьори обикновено са предизвикани от загуба на контрол или превишена скорост и се случват по-често през нощта.

Спасяване на живота на младите хора

За да се намали рискът от произшествия, новите шофьори могат да бъдат контролирани по-строго от опитните водачи - например чрез въвеждане на по-ниско разрешено ниво на алкохол в кръвта и ограничения за шофиране през нощта или без да са придружени от опитен шофьор.

За повишаване на тяхната безопасност също така могат да се използват различни технологии като системи в помощ на водача, устройства за блокиране на запалването при употреба на алкохол (alcohol interlocks) и черни кутии.

Проекти на ЕС за повишаване на безопасността на младите шофьори

ЕС се стреми да повиши безопасността на младите шофьори чрез изместване на фокуса на шофьорските курсове от управление на автомобила и ориентиране в пътната обстановка към начините за разпознаване и избягване на опасностите по пътя.

Например в рамките на финансирания от ЕС проект „HERMES“ бяха издадени материали за подобряване на обучението на инструкторите от гледна точка на намаляване на броя на произшествията.

А при проекта „Close to“ млади хора, учещи се да шофират, се запознават със случаи на тежки пътни произшествия. Изследванията показват, че това ги кара по-рядко да шофират рисковано и безразсъдно.