Liikenne ja liikkuminen

Turvallisempaa matkaa moottoripyörille ja mopoille

Huvi- ja hyötykäyttöä

MoottoripyörätMopot ja moottoripyörät yleistyvät. Ne ovat käteviä erityisesti kaupungeissa, joissa liikenne ruuhkautuu, pysäköinti on hankalaa ja oman auton pitäminen on kallista.Kaksipyöräisten moottoriajoneuvojen käyttö vaihtelee: motoristit nauttivat vapaa-ajasta ajamalla tehokkailla ajokeillaan, kun taas työssäkäyvät ja nuoret kulkevat työ- ja koulumatkoja mopoillaan. Vuosina 2001–2010 mopojen ja moottoripyörien määrä kasvoi Euroopassa 48 %, ja vuosina 2010–2013 Euroopan teillä liikkui noin 34,5 miljoonaa kaksipyöräistä moottoriajoneuvoa.

Suuri onnettomuusriski

Liikenteessä kaksipyöräiset ajoneuvot jäävät helpommin huomaamatta, ne ovat epävakaampia eivätkä tarjoa samanlaista suojaa kuin autot. Moottoripyörä- ja mopo-onnettomuuksien osuus kuolemaan johtaneista ja muista vakavista liikenneonnettomuuksista on suhteettoman suuri. Onnettomuuksia tapahtuu eniten kaupungeissa, ja valtaosa niistä johtuu inhimillisestä virheestä.Vuonna 2013liikenteessä menehtyi EU:ssa yli 4 700 moottoripyöräilijää tai mopoilijaa. Kaikista kuolonuhreista moottoripyöräilijöitä oli 15 % ja mopoilijoita 3 %. Näiden ryhmien yhteenlaskettu osuus liikennekuolemista on siis noin 18 %, vaikka moottoripyörien ja mopojen osuus moottoriajoneuvoista on vain 11 %.

Turvallisemmin moottoripyörällä ja mopolla – EU:n toimet

EU parantaa moottoripyöräilyn ja mopoilun turvallisuutta seuraavin keinoin:

  • koulutus – mopokortit ja moottoripyörän ajo-oikeuden laajentaminen portaittain, ks. ajokorttien standardoimiseen tähtäävä EU-direktiivi 2006/126/EY 
  • tekniikka – moottoripyöriin ja mopoihin asennetaan lisäturvaominaisuuksia, kuten kehittyneet jarrutusjärjestelmät (ks. direktiivit ja asetukset
  • hankeavustukset moottoripyöräilyn ja mopoilun turvallisuuden parantamiseksi , esim. RIDERSAN ja MOSAFIM 
  • tutkimushankkeet – parannetaan suojattomien tienkäyttäjien turvallisuutta älykkäillä liikennejärjestelmillä (VRUITS-hanke) ja turvallisemmilla suojakaiteilla (SMART RRS ’älykkäät törmäysvaimentimet’).