Mobiliteit en vervoer

Oudere chauffeurs

Door de vergrijzing zijn er steeds meer oudere chauffeurs op de weg. Hoewel er voor hen geen speciale verkeersregels gelden, moeten zij bijzonder goed opletten omdat hun lichamelijke capaciteiten afnemen.

Lichamelijke kwetsbaarheid

Oudere chauffeursOudere bestuurders vormen eerder een gevaar voor zichzelf dan voor anderen. Zo lopen chauffeurs van boven de 75 jaar vijf keer meer risico op een dodelijk ongeluk en dubbel zoveel risico om gewond te raken.

Oudere chauffeurs zijn kwetsbaarder doordat hun lichamelijke capaciteiten afnemen (verslechtering van gezichtsvermogen, gehoor en reactietijd) en zij minder vaak rijden.

Leeftijd en ervaring

Hun rijervaring kan hun fysieke tekortkomingen compenseren. Zij kunnen ook het risico op ongelukken verminderen door te rijden wanneer het licht, droog en minder druk is.

Veiligheidsmaatregelen

Veiligheidsvoorzieningen zoals airbags kunnen de ernst van letsels beperken. Ouderen kunnen ook leer- en hulpsystemen gebruiken die de bestuurder waarschuwen als hij te weinig afstand houdt, waardoor ze afstanden beter kunnen inschatten, beter kunnen parkeren en veiliger rijden op wegen met meerdere rijvakken.

Het project ADVISORS heeft onderzocht hoe geavanceerde hulpsystemen het weggedrag en de verkeersveiligheid kunnen bevorderen. Het heeft voor die systemen ook beoordelingsmethoden uitgewerkt en prioriteiten voor de verdere ontwikkeling bepaald.