Mobilitás és közlekedés

Idős járművezetők

Elöregedő társadalmunkban egyre nő az idős járművezetők száma. Nincsenek külön az idősek számára előírt forgalmi szabályok, az időskorral járó életteni változások miatt azonban az időseknek rendkívül óvatosan kell vezetniük.

Fizikai sebezhetőség

Idős járművezetőkAz idős vezetők inkább veszélyeztetik saját épségüket, mint mások biztonságát. A 75 év feletti járművezetők esetében a halálos baleset kockázata több mint ötször magasabb, a sérülés kockázata pedig kétszer nagyobb az átlagosnál.

Az idős járművezetők fokozottabb sebezhetősége fizikai képességeik gyengülésének (például látás, hallás gyengülése, a reakcióidő növekedése) és annak tudható be, hogy sokan közülük ritkábban vezetnek, kiesnek a gyakorlatból.

Járművezetési tapasztalat

Az idősek fizikai hátrányukat vezetési tapasztalatukkal pótolják. Sokan közülük akkor ülnek volánhoz, amikor kicsi a forgalom, és kerülik az éjszkai, rossz látásviszonyok melletti vezetést, ami szintén csökkenti a baleset kockázatát.

Biztonsági intézkedések

A balesetek súlyossága mérsékelhető, ha megfelelő biztonsági eszközökkel, például légzsákkal vannak a járművek felszerelve. Az idősek külön tanfolyamokon is részt vehetnek, illetve járműveiket olyan vezetéssegítő rendszerekkel szerelhetik fel, amelyek jelzik, ha a gépkocsi túl közel kerül egy másik járműhöz, ezzel segítenek a vezetőnek abban, hogy a távolságot jól mérje fel, a parkolás ne okozzon gondot, és a többsávos úton biztonságosan közlekedhessen.

Az ADVISORS projekt ezzel kapcsolatosan azt tanulmányozta, hogy a fejlett vezetéstámogató rendszerek milyen hatással lehetnek a gépjármű-vezetői magatartásra és a közúti biztonságra. A projekt munktársai ezenkívül módszereket dolgoztak ki e rendszerek értékelésére, és feltérképezték, milyen további fejlesztésekre lenne elsősorban szükség.