Mobilitate și transporturi

Bicicliști

Din totalul deceselor provocate de accidentele rutiere în UE, cele în care sunt implicați bicicliștii reprezintă 8 % - procent în ușoară creștere. UE acționează în diverse domenii pentru a spori siguranța bicicliștilor.

Măsuri de siguranță obligatorii

BiciclistO serie de dispozitive de securitate sunt obligatorii pentru toţi bicicliştii din UE: frâne, sonerie şi elemente reflectorizante. Unele țări prevăd măsuri suplimentare în ceea ce priveşte vizibilitatea, portul căştii, scaunele pentru copii şi vârsta minimă pentru a circula cu bicicleta pe şoselele publice.

Proiectarea vehiculelor și tehnologia

Anumite modificări în proiectarea autoturismelor şi a vehiculelor grele pot reduce riscul de vătămare a bicicliştilor - în special proiectarea părții frontale a autovehiculelor în vederea minimizării șocului transmis în caz de coliziune și echiparea vehiculelor grele cu oglinzi pentru unghiul mort. De asemenea, unele automobile noi sunt echipate cu sisteme de detectare automată a bicicliștilor, care pot activa frânele pentru a se evita un accident.

Infrastructura și gestionarea traficului

Crearea de piste ciclabile care delimitează traficul ciclist de cel auto contribuie la reducerea riscului producerii unor coliziuni cu autovehiculele. De asemenea, aplicarea unor limite inferioare de viteză (30 km/h sau 20 mph) este o măsură utilă.

Proiecte finanțate de UE

  • SAFECYCLE s-a derulat până în 2012 și a identificat o serie de aplicații e-siguranță.
  • BIKEPAL sporește gradul de informare a factorilor de decizie și a studenților cu privire la aspecte legate de siguranța bicicliștilor.