Mobilitás és közlekedés

Kerékpárosok

A kerékpárosok 8%-át teszik ki az Európai Unióban bekövetkező halálos közúti balesetek áldozatainak. Arányuk lassú ütemben növekszik. Az EU több területen is intézkedéseket tesz azért, hogy a kerékpározást biztonságosabbá tegye.

Kötelező biztonsági intézkedések

KerékpárosAz EU összes tagországában kötelező felszerelni a kerékpárokat néhány alapvető biztonsági alkatrésszel – fékkel, csengővel és fényvisszaverővel. Egyes EU-tagállamok további követelményeket is életbe léptettek a kerékpárok kivilágításával, a bukósisakokkal, a gyermekülésekkel és a közutakon kerékpárral közlekedőkre vonatkozó alsó korhatárral kapcsolatban.

A járművek kialakítása, technológiai fejlesztések

Az autók és nehézjárművek jobb kialakítása – különösen az autók elülső részének ütközésbiztos kialakítása, illetve a teherautók holttértükrökkel történő felszerelése – révén csökkenteni lehet annak kockázatát, hogy a velük való ütközés esetén a kerékpárosok személyi sérülést szenvedjenek. Egyes új személygépkocsik már rendelkeznek kerékpáros-észlelő rendszerrel, mely a balesetek elkerülése érdekében automatikusan aktiválni tudja a jármű fékrendszerét.

Infrastruktúra és közlekedésszervezés

A megszakítás nélküli, összefüggő kerékpársávok kiépítése a kerékpárok és a többi közlekedési eszköz szétválasztása révén elősegíti, hogy a kerékpárok kevesebbszer ütközzenek össze gépjárművekkel. A sebességkorlátozás (a 30 km/h-s, illetve a 20 mérföld/h-s sebességhatár bevezetése) is javíthatja a kerékpárosok közlekedésbiztonságát.

Uniós finanszírozású projektek

  • SAFECYCLE – a 2012-ben lezárult projekt több hasznos elektronikus biztonsági alkalmazást azonosított.
  • BIKEPAL – a projekt kerékpárosok biztonságával kapcsolatos kérdésekre hívja fel a szakpolitikai döntéshozók és az egyetemisták figyelmét.