Κινητικότητα και Μεταφορές

Ποδηλάτες

Το ποσοστό των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην ΕΕ με θύματα ποδηλάτες είναι 8% και τείνει να αυξάνει με αργό ρυθμό. Η ΕΕ καταβάλλει προσπάθειες σε διάφορους τομείς ώστε να γίνει η ποδηλασία ασφαλέστερη.

Υποχρεωτικά μέτρα ασφαλείας

ΠοδηλάτηςΤα ποδήλατα σε όλες τις χώρες της ΕΕ πρέπει να διαθέτουν βασικό εξοπλισμό ασφαλείας, π.χ. φρένα, κουδούνι, και ανακλαστήρες. Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ ισχύουν επιπλέον απαιτήσεις, π.χ. σχετικά με την ορατότητα, τα κράνη, τα παιδικά καθίσματα και το ελάχιστο όριο ηλικίας για ποδηλασία στον δρόμο.

Σχεδιασμός και τεχνολογία οχημάτων

Ο κίνδυνος τραυματισμού των ποδηλατών είναι δυνατό να μειωθεί με τη βελτίωση του σχεδιασμού των αυτοκινήτων και των βαρέων οχημάτων, ιδίως με πρόσθια τμήματα αυτοκινήτων ειδικά σχεδιασμένα για περιπτώσεις σύγκρουσης και καθρέπτες "τυφλού σημείου" στα φορτηγά. Ορισμένα μάλιστα νέα αυτοκίνητα είναι εφοδιασμένα με συστήματα ανίχνευσης ποδηλατών που μπορούν να ενεργοποιήσουν τα φρένα αυτόματα ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα.

Υποδομές και ρύθμιση της κυκλοφορίας

Ο διαχωρισμός της κυκλοφορίας ποδηλάτων μέσω μη διακοπτόμενων ποδηλατόδρομων συμβάλλει στη μείωση των συγκρούσεων με αυτοκίνητα. Βοηθούν επίσης τα χαμηλότερα όρια ταχύτητας (30 χλμ την ώρα ή 20 μίλια την ώρα).

Προγράμματα που χρηματοδοτεί η ΕΕ

  • Το πρόγραμμα SAFECYCLE, το οποίο έληξε το 2012, εντόπισε μια σειρά από εφαρμογές ασφάλειας.
  • Το πρόγραμμα BIKEPAL ευαισθητοποιεί τόσο τους πολιτικούς ιθύνοντες όσο και τους πανεπιστημιακούς φοιτητές γύρω από θέματα ασφάλειας των ποδηλάτων.