Mobilnost in promet

Otroci

Otroci so najbolj izpostavljena skupina udeležencev v prometu. Na evropskih cestah vsako leto umre več kot 700 otrok, mlajših od 15 let, poškodovanih je 100 000.

Varnostni pasovi in zadrževalni sistemi

OtrociZ uporabo varnostnih pasov se zmanjša možnost poškodbe v prometni nesreči. Po predpisih EU je uporaba varnostnih pasov obvezna v vseh vozilih. Otroci, ki merijo v višino več kot 1m 35, lahko uporabijo varnostni pas za odrasle. Manjši otroci morajo pri vožnji v avtomobilu ali tovornjaku uporabljati opremo, ki je prilagojena njihovi višini in teži. Po zakonu je zdaj prepovedano namestiti otroški sedež na prednji sedež avtomobila, razen če je varnostna blazina deaktivirana oziroma je ni.

Pri projektu CHILD preučujejo poškodbe otrok v prometni nesreči. Na podlagi ugotovitev bodo izpopolnili otroško varnostno opremo in sedeže.

Otroci na kolesu in peš

Otroci se od staršev in učiteljev lahko naučijo, kako ravnati kot pešec (učenje s posnemanjem). Toda vsi otroci bi morali opraviti šolski kolesarksi izpit in spoznati osnovne cestne predpise, preden bi smeli na cesto s kolesom. Tako kot odrasli bi se morali navaditi, da je na kolesu nujna uporaba čelade.

Pri projektu ROSE 25 so med drugim pripravili knjižico z evropskimi smernicami za prometno vzgojo mladih, pri čemer so upoštevali izkušnje 25 držav EU.

Več o varstvu kolesarjev v prometu

Več o varstvu pešcev v prometu