Mobilitate și transporturi

Copiii

Copiii sunt extrem de vulnerabili. În fiecare an, accidentele de pe şoselele din UE sunt răspunzătoare pentru peste 700 de decese şi 100 000 de cazuri de vătămări grave în rândul copiilor cu vârsta sub 15 ani.

Centura de siguranţă şi dispozitivele de fixare pentru copii

CopiiiPortul centurii de siguranţă poate reduce riscul producerii unor vătămări grave în caz de accident. Legislaţia UE prevede obligaţia de a purta centura de siguranţă în toate vehiculele. Copiii cu o înălţime de peste 1,35m pot utiliza centura de siguranţă pentru adulţi. Cei cu o înălţime inferioară trebuie să utilizeze dispozitive adaptate, în funcţie de înălţimea şi greutatea lor. Conform legislaţiei în vigoare, este interzisă instalarea scaunului copilului pe scaunul din faţă al maşinii, orientat cu spatele spre direcţia de mers, cu excepţia cazului în care airbagul este dezactivat.

Proiectul CHILD analizează mecanismele prin care copiii sunt răniţi în accidente. Rezultatele ar trebui să contribuie la ameliorarea dispozitivelor de fixare pentru copii.

Copiii, în calitate de biciclişti şi de pietoni

Dascălii şi părinţii îi pot învăţa pe copii despre siguranţa rutieră în calitate de pietoni (prin demonstraţii practice). Însă, înainte de a urca pe bicicletă, copiii ar trebui să înveţe regulile de bază privind circulaţia în trafic. La fel ca şi adulţii, atunci când sunt pe bicicletă, copiii ar trebui să poarte întotdeauna casca de protecţie.

Rezultatele proiectului ROSE 25 includ o broşură cu o serie de orientări europene privind educaţia tinerilor în domeniul siguranţei rutiere, care se bazează pe experienţele din 25 de state membre.

Mai multe informaţii despre siguranţa bicicliştilor

Mai multe informaţii despre siguranţa pietonilor